Električna energija

Hitachi Zosen Inova gradi prvu elektranu na otpad u Istanbulu

Photo: Hitachi Zosen Inova

Objavljeno

19.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarska kompanija Hitachi Zosen Inova dobila je ugovor od gradskih vlasti Istanbula za izgradnju elektrane koja će koristiti otpad za proizvodnju električne energije za stanovnike tog grada.

Ugovor je dodeljen za izgradnju pogona, instaliranje sve potrebne opreme i upravljanje i održavanje pogona za preradu otpada u prvoj godini rada.

Kompanija Hitachi Zosen Inova je formirala konzorcijum za ovaj projekat sa turskom građevinskom firmom Makyol. Ove dve firme će zajedno izraditi sve planove i izgraditi pogon za preradu otpada u električnu energiju. Pogon će biti izgrađen na lokaciji u severozapadnom predgrađu Istanbulu nedaleko od novog aerodroma, saopštila je švajcarska kompanija.

Kada počne sa radom, ovaj pogon će prerađivati oko milion tona otpada koji se sakuplja u celom gradu a planira se proizvodnja električne energije od oko 70 MWh godišnje, kaže se u saopštenju za medije.

Pogon za preradu otpada u električnu energiju je prvi takav projekat u Turskoj a kada bude gotov biće najveći takav pogon u Evropi. Pogon će imati tri linije za spaljivanje otpada u kojima će se prerađivati oko 15 odsto ukupnog otpada koji se sakupi u Istanbulu svake godine. Istanbul već ima pogon za preradu otpada koji proizvodi toplotnu energiju.

Ugovor su potpisali 11. septembra 2017. godine gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas, i generalni direktori firmi Hitachi Zosen Inova and Makyol, Franz-Josef Mengede i Adnan Čebi. U saopštenju se dodaje da je ugovor potpisan posle nekoliko godina planiranja, razvoja i razmatranja mogućih partnera za sprovođenje ovog projekta.

Mengede je izjavio na svečanosti povodom potpisivanja ugovora da je to prvi projekat njegove firme u Turskoj, dodajući da u regionu postoji ogroman potencijal za projekte izgradnje pogona za preradu otpada u električnu energiju.

Pogon za preradu otpada u energiju u Istanbulu će izgraditi turski građevinski radnici a jedna petina svih komponenti i opreme neophodne za izgradnju će napraviti lokalne kompanije, saopštila je firma Hitachi Zosen Inova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

19. septembar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

19. septembar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

19. septembar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije