OIE

Hidroenergija prilika za veću energetsku samostalnost Hrvatske

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hidroenergija predstavlja najbolju priliku za veću energetsku samostalnost Hrvatske, zaključak je 4. konferencije Energy Investment Forum 2017. koja je održana u Zagrebu u organizaciji Poslovnog dnevnika. Ova zemlja trenutno uvozi oko 30 odsto električne energije.

“Hidropotencijal je naš najveći potencijal i to u investicionom ciklusu od tri milijarde kuna (403,8 miliona evra)”, izjavio je predsednik upravnog odbora Hrvatske elektroprivrede (HEP) Perica Jukić. On je rekao da je neophodno ulagati u visokoefikasna postrojenja i kogeneraciju.

Jukić je kazao da HEP sledi strategiju EU koja se zasniva na niskougljeničnoj energiji i da obnovljivi izvori predstavljaju budućnost u koju Hrvatska ulaže, kako prenosi Večernji list. Prema njegovim rečima, istovremeno moraju postojati izvori bazne energije, u ovom slučaju nuklearna elektrana Krško i termo elektrana Plomin.

Miroslav Mesić, predsednik Upravnog odbora Hrvatskog operatora prenosnog sistema (HOPS), istakao je važnost izgradnje sistema za prenošenje električne energije iz uvoza radi pokrivanja eventualnih nestašica na domaćem tržištu. Takođe bi se viškovi proizvedeni u Hrvatskoj prenosili na evropsko tržište.

Ovo će biti moguće zahvaljujući projektu za stvaranje “pametnih” mreža koje će povezivati elektroenergetske sisteme članica EU. Hrvatska je za učešće u tom projektu aplicirala za sredstva iz fondova Evropske unije.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić izjavio je da Hrvatska ima za cilj smanjenje emisije ugljen dioksida za 40 odsto do 2030. godine. On smatra da bi se ulaganjima u zelenu energiju otvorilo između 80 i 100 hiljada radnih mesta u toj zemlji.

Na konferenciji je ocenjeno da su vetroparkovi nesiguran izvor energije jer proizvodnja zavisi od vremenskih uslova, ali da treba subvencionisati instalaciju 50.000 mikro solarnih kapaciteta do kraja 2020. godine. Aljoša Pleić iz Udruženja za obnovljive izvore energije pozvao je na izgradnju hidroelektrane Jasenica (HE Jasenica) od 300 MW do 2020.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

14. mart 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

14. mart 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

14. mart 2017. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

14. mart 2017. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu