Električna energija

Hapšenja zaposlenih EPS-a zbog MHE Dubočica 2

Foto: MHE Dubočica (Facebook/Odbranimo reke Stare planine)

Objavljeno

13.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

13.08.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Na osnovu rezultata kontrole Sektora za unutrašnju kontrolu i bezbednost JP Elektroprivreda Srbije (EPS), policija je uhapsila šestoro zaposlenih Elektroprivrede Srbije iz Kraljeva zbog zloupotrebe službenog položaja u gradnji elektroenergetskog objekta za mini hidroelektranu Dubočica 2, saopštio je EPS.

Zbog sumnji u malverzacije oko MHE Dubočica 2, uhapšeni su Zoran Pantelić, glavni referent za održavanje elektroenergetskih objekata (EEO), Grujica Davidović, referent za održavanje EEO, Dejan Radić, šef službe za održavanje EEO, Milan Vučković, rukovodilac sektora za održavanje EEO i mernih mesta, Dragan Mačužić, direktor Odseka za tehničke usluge Kraljevo i Saša Dimić, rukovodilac Sektora u Odseku za održavanje EEO, svi zaposleni u JP EPS u Kraljevu.

Osumnjičeni se terete da su tokom 2016. i 2017. godine nezakonito angažovali zaposlene i mehanizaciju EPS-a na izgradnji elektroenergetskog objekta za potrebe MHE Dubočica 2

Oni su osumnjičeni da su tokom 2016. i 2017. godine nezakonito angažovali zaposlene i mehanizaciju EPS-a na izgradnji elektroenergetskog objekta za potrebe MHE Dubočica 2, koja je u vlasništvu Milana Vučkovića, odnosno njegove firme Hidroenergo Dubočica. Time su oštetili EPS i preduzeću Hidroenergo Dubočica obezbedili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1,96 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Pre mesec dana uhapšena petorica zaposlenih zbog MHE Dubočica

Polovinom jula, policija je uhapsila petoricu zaposlenih EPS Distribucije u Kraljevu, osumnjičenih da su oštetili EPS za 2,4 miliona dinara i zloupotrebili službeni položaj.

Sumnja se da je EPS oštećen za 2,4 miliona dinara u vezi sa MHE Dubočica

Uhapšeni su suprotno propisima i unutrašnjim aktima JP EPS omogućili da se mini hidroelektrana Dubočica priključi na distributivnu mrežu, protivzakonito umanjivši troškove za iznos od 2.416.577 dinara.

Na ovaj način su odgovornom licu u MHE Dubočica omogućili su protivpravnu imovinsku korist, a JP EPS naneli štetu u navedenom iznosu, saopštio je EPS.

Stanovništvo se protivi izgradnji derivacionih MHE

Građani širom Balkana već dve godine protestuju zbog izgradnje derivacionih MHE u njihovim sredinama.

Lokalno stanovništvo kaže da bi njihova izgradnja težak život u zabačenim predelima učinila još težim, struka kaže da derivacione MHE uništavaju ekosisteme i biodiverzitet, a organizacije civilnog društva idu i korak dalje i na argumentovan način predlažu podsticanje solarne energije umesto MHE kako bi se izbegao otpor protiv svih obnovljivih izvora energije (OIE).

Komentara: (1)
Vaskezz / 13.08.2019.

Stop MHE! Reke i rečice su javne dobro! Priroda je naša i mi smo njeni!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. avgust 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. avgust 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. avgust 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. avgust 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji