Životna sredina

Grupa za klimatsko delovanje Energetske zajednice definisala pravac delovanja

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

05.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvi sastanak Grupe za klimatsko delovanje Energetske zajednice održan je danas u Beču, nešto više od dva meseca od njenog osnivanja. Na sastanku su imenovani kopredsedavajući grupe i usvojen program rada.

Na sastanku koji je organizovan u prostorijama Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, učestvovali su ministri zemalja potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici i zemalja posmatrača za klimatsku i energetsku politiku, predstavnici Evropske komisije, think-tanks, međunarodnih finansijskih organizacija i civilnog društva.

Za kopredsedavajuće Grupe imenovani su predsedavajuća Odbora KR fondacije i bivša evropska komesarka za klimatsko delovanje Connie Hedegaard i ministar ekologije i prirodnih resursa Ukrajine Ostap Semerak.

„Uspostavljanje Grupe za klimatsko delovanje u okviru Energetske zajednice je pravovremena i neophodna inicijativa. Iako je međuzavisnost klimatskih promjena i energije očigledna u Ugovornim stranama, pošto je energetski sektor jedan od glavnih emitera gasova sa efektom staklene bašte, ova veza se dalje mora pojačati konkretnim alatima i instrumentima kako bi se uspešno rešavali postojeći klimatski i ekološku izazov „, rekao je Semerak.

On je dodao da će Grupa za klimatsko delovanje obezbediti da se ovi izazovi pravovremeno rešavaju tako što će olakšati razvoj i implementaciju klimatske politike zasnovane na najboljoj praksi EU.

Hedegaard je istakla da je „veoma važno obezbediti prostor za novu inspiraciju i otvorenu diskusiju između ministara energije i klime“. „Naš cilj je da promenimo mentalitet zatvorenosti, da podelimo iskustva i inspirišemo jedni druge kako bismo ponudili ekonomski održive predloge za energetsku tranziciju“, dodala je ona.

Na inauguralnom sastanku, grupa je usvojila program rada sa merama koje treba da obezbede uvažavanje obaveza vezanih za klimatske promene unutar sektora i pojednostave obavezu izveštavanja o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Grupa se takođe dogovorila da se usredsredi na pripreme za buduće sastanke UNFCCC Konferencije strana (COP) koja će se sastati u novembru 2017. godine.

Grupa za klimatsko delovanje, koja je osnovana na Prvom neformalnom Ministarskom savetu ministara energije i zaštite životne sredine u junu 2017. godine, predstavlja platformu za saradnju predstavnika ministarstava i agencija zaduženih za energetiku, klimatske promene i životnu sredinu u okviru Energetske zajednice.

Glavni cilj grupe je da olakša razvoj politika koje se odnose na klimatske promene i prenošenje srodnih zakona u nacionalno zakonodavstvo, da podržai njegovu primenu, kao i da osmisli ciljeve za Ugovorne strane Energetske zajednice za 2030. godinu.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. septembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

5. septembar 2017. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. septembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

5. septembar 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić