x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Grupa za klimatsko delovanje Energetske zajednice definisala pravac delovanja

05.09.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Energetska zajednica
Grupa za klimatsko delovanje Energetske zajednice definisala pravac delovanja

Prvi sastanak Grupe za klimatsko delovanje Energetske zajednice održan je danas u Beču, nešto više od dva meseca od njenog osnivanja. Na sastanku su imenovani kopredsedavajući grupe i usvojen program rada.

Na sastanku koji je organizovan u prostorijama Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, učestvovali su ministri zemalja potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici i zemalja posmatrača za klimatsku i energetsku politiku, predstavnici Evropske komisije, think-tanks, međunarodnih finansijskih organizacija i civilnog društva.

Za kopredsedavajuće Grupe imenovani su predsedavajuća Odbora KR fondacije i bivša evropska komesarka za klimatsko delovanje Connie Hedegaard i ministar ekologije i prirodnih resursa Ukrajine Ostap Semerak.

“Uspostavljanje Grupe za klimatsko delovanje u okviru Energetske zajednice je pravovremena i neophodna inicijativa. Iako je međuzavisnost klimatskih promjena i energije očigledna u Ugovornim stranama, pošto je energetski sektor jedan od glavnih emitera gasova sa efektom staklene bašte, ova veza se dalje mora pojačati konkretnim alatima i instrumentima kako bi se uspešno rešavali postojeći klimatski i ekološku izazov “, rekao je Semerak.

On je dodao da će Grupa za klimatsko delovanje obezbediti da se ovi izazovi pravovremeno rešavaju tako što će olakšati razvoj i implementaciju klimatske politike zasnovane na najboljoj praksi EU.

Hedegaard je istakla da je “veoma važno obezbediti prostor za novu inspiraciju i otvorenu diskusiju između ministara energije i klime”. “Naš cilj je da promenimo mentalitet zatvorenosti, da podelimo iskustva i inspirišemo jedni druge kako bismo ponudili ekonomski održive predloge za energetsku tranziciju”, dodala je ona.

Na inauguralnom sastanku, grupa je usvojila program rada sa merama koje treba da obezbede uvažavanje obaveza vezanih za klimatske promene unutar sektora i pojednostave obavezu izveštavanja o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Grupa se takođe dogovorila da se usredsredi na pripreme za buduće sastanke UNFCCC Konferencije strana (COP) koja će se sastati u novembru 2017. godine.

Grupa za klimatsko delovanje, koja je osnovana na Prvom neformalnom Ministarskom savetu ministara energije i zaštite životne sredine u junu 2017. godine, predstavlja platformu za saradnju predstavnika ministarstava i agencija zaduženih za energetiku, klimatske promene i životnu sredinu u okviru Energetske zajednice.

Glavni cilj grupe je da olakša razvoj politika koje se odnose na klimatske promene i prenošenje srodnih zakona u nacionalno zakonodavstvo, da podržai njegovu primenu, kao i da osmisli ciljeve za Ugovorne strane Energetske zajednice za 2030. godinu.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.