Energetska kriza

Grčka uvodi restrikcije struje ukoliko Rusija prestane da isporučuje gas

Grcka restrikcije struje Rusija isporucuje gas

Foto: Analogicus from Pixabay

Objavljeno

24.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U slučaju ekstremnog scenarija gde bi dotok gasa iz Rusije bio potpuno obustavljen, Grčka će velikim industrijskim potrošačima električne energije i kompanijama na srednjonaponskoj mreži uvesti restrikcije. Tako bi bila pošteđena domaćinstva i male firme kao i hoteli i proizvodnja hrane i druge preko potrebne robe.

Grčka vlada priprema vanredni plan za štednju energije za slučaj potpunog i trajnog prekida isporuka ruskog gasa, prenosi Nea. Kompanija DEPA Commercial, najveći uvoznik gasa u zemlji, upravo je izmirila obaveze prema Gazpromu za prošli mesec, tako da nema direktne opasnosti od ovakvog razvoja događaja.

Pozivajući se na neimenovane izvore, ova medijska kuća je objavila da plan sadrži mere za smanjenje potrošnje struje i drumskog saobraćaja bez obzira na rizik od obustave protoka ruskog gasa. U ekstremnom scenariju, pogotovo ukoliko se prekid desi u jeku turističke sezone, radnim danima bi bilo unapred propisanih restrikcija.

Javnom sektoru će biti ograničeno korišćenje klimatizacionih sistema, potrošnje struje

Zamisao je da se proizvođačima koji koriste mnogo električne energije, teškoj industriji i kompanijama na srednjonaponskoj mreži ograniči potrošnja, s izuzetkom onih koji su u lancu snabdevanja osnovnom robom poput hrane. To znači da bi domaćinstva, male firme smeštaj gostiju, bolnice i ključna infrastruktura bili pošteđeni.

Najniža dozvoljena temperatura u javnim zgradama ovog leta biće 26 do 27 stepeni Celzijusa

Vlada se sprema da ponovo preporuči rad od kuće kao i smanjenje putovanja automobilima, stoji u članku. Po uzoru na model primenjen u Italiji, Grčka namerava da ograniči upotrebu klimatizacije, osvetljenja i električnih uređaja u javnim zgradama, po tvrdnjama upućenih pojedinaca. Najmanja dozvoljena temperatura leti trebalo bi da bude 26 do 27 stepeni Celzijusa, dok zimi neće biti dozvoljeno zagrevanje prostorija na više od 19 do 20 stepeni, saznali su novinari.

Grčka će uzeti tanker za LNG u najam

Ministarstvo za životnu sredinu i energetiku i ostale nadležne institucije planiraju da ubrzaju zamenu sijalica energetski efikasnim rešenjima. Grčka je odlučila da na 12 meseci iznajmi brod sa spremnikom za tečni prirodni gas (LNG) da bi pojačala kapacitet skladištenja na nacionalnom nivou. Vlada ove godine još cilja povećanje proizvodnje lignita za 50 odsto.

U okviru svog paketa REPowerEU za prevazilaženje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva u što kraćem roku, Evropska komisija je pozvala države članice da ažuriraju svoje planove za neočekivane okolnosti, smanje potrošnju i da do nastupajuće zime uvećaju reverzni tok gasa, za zapada na istok. U duhu solidarnosti, zemlje koje su najmanje pogođene nestašicom gasa mogu da smanje svoju potražnju u korist onih koji najviše trpe, naveli su u izvršnom telu Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

24. maj 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

24. maj 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

24. maj 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

24. maj 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost