Energetska kriza

Grčka uvodi restrikcije struje ukoliko Rusija prestane da isporučuje gas

Grcka restrikcije struje Rusija isporucuje gas

Foto: Analogicus from Pixabay

Objavljeno

24.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U slučaju ekstremnog scenarija gde bi dotok gasa iz Rusije bio potpuno obustavljen, Grčka će velikim industrijskim potrošačima električne energije i kompanijama na srednjonaponskoj mreži uvesti restrikcije. Tako bi bila pošteđena domaćinstva i male firme kao i hoteli i proizvodnja hrane i druge preko potrebne robe.

Grčka vlada priprema vanredni plan za štednju energije za slučaj potpunog i trajnog prekida isporuka ruskog gasa, prenosi Nea. Kompanija DEPA Commercial, najveći uvoznik gasa u zemlji, upravo je izmirila obaveze prema Gazpromu za prošli mesec, tako da nema direktne opasnosti od ovakvog razvoja događaja.

Pozivajući se na neimenovane izvore, ova medijska kuća je objavila da plan sadrži mere za smanjenje potrošnje struje i drumskog saobraćaja bez obzira na rizik od obustave protoka ruskog gasa. U ekstremnom scenariju, pogotovo ukoliko se prekid desi u jeku turističke sezone, radnim danima bi bilo unapred propisanih restrikcija.

Javnom sektoru će biti ograničeno korišćenje klimatizacionih sistema, potrošnje struje

Zamisao je da se proizvođačima koji koriste mnogo električne energije, teškoj industriji i kompanijama na srednjonaponskoj mreži ograniči potrošnja, s izuzetkom onih koji su u lancu snabdevanja osnovnom robom poput hrane. To znači da bi domaćinstva, male firme smeštaj gostiju, bolnice i ključna infrastruktura bili pošteđeni.

Najniža dozvoljena temperatura u javnim zgradama ovog leta biće 26 do 27 stepeni Celzijusa

Vlada se sprema da ponovo preporuči rad od kuće kao i smanjenje putovanja automobilima, stoji u članku. Po uzoru na model primenjen u Italiji, Grčka namerava da ograniči upotrebu klimatizacije, osvetljenja i električnih uređaja u javnim zgradama, po tvrdnjama upućenih pojedinaca. Najmanja dozvoljena temperatura leti trebalo bi da bude 26 do 27 stepeni Celzijusa, dok zimi neće biti dozvoljeno zagrevanje prostorija na više od 19 do 20 stepeni, saznali su novinari.

Grčka će uzeti tanker za LNG u najam

Ministarstvo za životnu sredinu i energetiku i ostale nadležne institucije planiraju da ubrzaju zamenu sijalica energetski efikasnim rešenjima. Grčka je odlučila da na 12 meseci iznajmi brod sa spremnikom za tečni prirodni gas (LNG) da bi pojačala kapacitet skladištenja na nacionalnom nivou. Vlada ove godine još cilja povećanje proizvodnje lignita za 50 odsto.

U okviru svog paketa REPowerEU za prevazilaženje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva u što kraćem roku, Evropska komisija je pozvala države članice da ažuriraju svoje planove za neočekivane okolnosti, smanje potrošnju i da do nastupajuće zime uvećaju reverzni tok gasa, za zapada na istok. U duhu solidarnosti, zemlje koje su najmanje pogođene nestašicom gasa mogu da smanje svoju potražnju u korist onih koji najviše trpe, naveli su u izvršnom telu Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku