Električna energija

Grčka traži zeleni koridor kroz Zapadni Balkan za izvoz struje u Evropu

Grcka zeleni koridor Zapadni Balkan izvoz struje Evropu

Foto: Jplenio on Pixabay

Objavljeno

23.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis lansirao je plan za instaliranje interkonekcija za izvoz električne energije iz obnovljivih izvora iz njegove zemlje, Bugarske i Afrike u Evropu, i to posebno na Zapadnom Balkanu.

Nova inicijativa Grčke za prenos električne energije iz obnovljivih izvora preko Zapadnog Balkana predstavljena je danas na samitu Evropske unije. Reč je o izgradnji interkonekcija na kopnu i pod morem preko šireg regiona.

Između ostalog, u Grčkoj se radi na mnogo više projekata proizvodnje zelene energije nego što joj je potrebno da ispuni ciljeve za 2030. godinu. Po poslednjem Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NECP ili NEKP), do kraja decenije treba da na mrežu poveže 15 gigavata iz obnovljivih izvora. Međutim, investitori su obezbedili takozvane proizvođačke sertifikate za skoro stotinu gigavata.

Zato su, zajedno sa vladom, zainteresovani za izvoz viška struje na ostatak Balkana i dalje po kontinentu. Proizvođači iz Bugarske i Rumunije bi takođe mogli da koriste navedene interkonekcije.

Nove interkonekcije bi prolazile preko Zapadnog Balkana

Vlada u Atini podstiče projekte poput Evroazijskog interkonektora (Izrael-Kipar-Grčka), GAP i GREGY (Egipat-Grčka) kao i ojačavanja postojećih veza sa Albanijom, Bugarskom i Italijom.

Konkretno, Grčka je objavila da želi elektroenergetski koridor ka Albaniji od tri gigavata koji bi mogao da se podigne na devet gigavata. Nacionalni operator sistema prenosa IPTO (grčki akronim je Admie) ispituje dve moguće trase ka dalje: jedna bi išla kopnom preko Crne Gore, Hrvatske i Slovenije da bi prošla kroz Austriju i južnu Nemačku. Druga putanja je za podmorski kabl od Albanije do Slovenije, pa dalje u istom smeru.

Kako kaže Micotakis, novi interkonektori treba da dopru do zemalja Zapadnog Balkana budući da tamo razvoj zelene energetike zaostaje za drugim delovima Evrope. Stoga bi nove veze pomogle tim državama da dobiju pristup struji iz obnovljivih izvora i da upotrebe svoje mreže za prebacivanje energije dalje ka Austriji i Centralnoj Evropi. Stav vlade u Atini je da bi sve strane imale brojne finansijske i koristi u domenu energetike.

Cafos: Radimo na obezbeđivanju političke i finansijske podrške

Po rečima premijerovog savetnika za energetiku Nikosa Cafosa, energetska kriza je dovela do preuređenja zamišljenih energetskih koridora u Evropi. Od sada je osovina Istok-Zapad manje važna, a osovina Sever-Jug dobija na pažnji. Grčka želi da ulaže u nove interkonekcije i da dobije podršku, i političku i finansijsku, od Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

23. mart 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

23. mart 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

23. mart 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

23. mart 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra