OIE

Grčka i Slovenija među pet zemalja EU koje uvode nove subvencije za fosilna goriva

Grcka-Slovenija-EU-nove-subvencije-fosilna-goriva

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.09.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.09.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Pet zemalja Evropske unije, među koji su Grčka i Slovenija, žele da uvedu nove subvencije za fosilna goriva do 2030. godine, otkrila je analiza nacrta nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) 28 država članica EU.

U novom izveštaju Subvencije za fosilna goriva u nacrtima nacionalnih energetskih i klimatskih planova: Nedostaci i konačni poziv za akciju, eksperti iz Overseas Development Institute (ODI), Friends of the Earth (FoE) Netherlands i Climate Action Network (CAN) Europe analizirali su nacrte ovih planova članica EU, u kojima se od vlada zahteva da izveštavaju o svojim subvencijama za fosilna goriva i planovima da ih ukinu, naveo je CAN u saopštenju.

Nijedna od država članica EU ne izveštava sveobuhvatno o svojim subvencijama za fosilna goriva

Uprkos dugogodišnjim obavezama o ukidanju subvencija za naftu, gas i ugalj, nijedna od država članica EU, kako se ističe, nije sveobuhvatno navela podatke o svojim subvencijama za fosilna goriva, niti je pružila planove za njihovo ukidanje.

A, Grčka, Nemačka, Poljska, Slovenija i Velika Britanija čak planiraju da uvedu nove subvencije za fosilna goriva, u vreme pojačane svesti o klimatskoj krizi i uprkos tome što su se pre deset godina obavezale da će okončati takvu podršku, saopštio je CAN.

Tako Grčka navodi da će uvesti subvencije za zamenu kotlova na dizel kotlovima na gas, a Poljska namerava da obezbedi subvencije za podzemno skladištenje gasa i upotrebu tečnog prirodnog gasa za transport.

U više planova uopšte se ne spominju subvencije za naftu, gas i ugalj, uprkos prethodnim istraživanjima koja pokazuju da ih sve vlade EU isplaćuju

Autori izveštaja otkrili su i da u nekoliko planova uopšte nisu spomenute subvencije za fosilna goriva, uprkos prethodnim istraživanjima koja pokazuju da sve vlade EU nastavljaju da pružaju podršku nafti, gasu i uglju.

Izveštaj, takođe, otkriva da šest država članica – Bugarska, Danska, Francuska, Mađarska, Holandija i Velika Britanija – tvrde da u zemlji ne postoje subvencije za fosilna goriva.

To su uradile uprkos činjenici da je Evropska komisija ranije utvrdila da sve zemlje EU nastavljaju da pružaju podršku ovim gorivima, pa tako Velika Britanija svake godine daje 12 milijardi evra putem poreskih olakšica i budžetskih transfera, više nego bilo koja druga država EU, naveo je CAN.

Vodeća autorka izveštaja Laurie van der Burg, klimatski i energetski istraživač iz FoE Holandija, izjavila je da su se u okviru G20, vlade EU obavezale da ukinu subvencije još 2009.

Deset godina kasnije, kada se svet nalazi usred klimatske krize, vlade EU nastavljaju da obezbeđuju ogromne iznose novca poreskih obveznika za fosilna goriva, najveći pojedinačni uzrok klimatskih promena, istakla je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. septembar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. septembar 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. septembar 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. septembar 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji