Životna sredina

Građanski preokret tužio Grad Zrenjanin zbog odobravanja ekološke studije za Linglong

Gradjanski preokret tuzio Grad Zrenjanin zbog odobravanja ekoloske studije za Linglong

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.10.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.10.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nevladina organizacija Građanski preokret podnela je Upravnom sudu tužbu kojom se traži poništenje rešenja Gradske uprave Zrenjanina o saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu planirane kineske fabrike automobilskih guma Linglong.

Ekološka studija već je izazvala burna reagovanja građana početkom septembra kada svima koji su bili zainteresovani nije dozvoljeno da prisustvuju javnoj raspravi u Zrenjaninu.

U tužbi se tvrdi da Gradska uprava nije nadležna da odobri ekološku studiju

U tužbi, koja je sada podneta, se ističe da je rešenje Gradske uprave nezakonito zato što ona nije nadležna za njegovo donošenje, zato što nije postupala po pravilima postupka i zato što je onemogućila tužioca i druge građane da učestvuju u javnoj raspravi o studiji.

„Gradska uprava grada Zrenjanina je 1. oktobra donela rešenje kojim je dala saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu investitora Linglong iako je prošle godine isticala svoju nenadležnost za taj postupak“, saopštila je organizacija Građanski preokret.

Građanski preokret nije dobio odgovore na pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije

Tužbom se traži poništaj rešenja u celini i vraćanje na ponovno odlučivanje o studiji.

Kako kažu u ovoj organizaciji, ni studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ni rešenje o davanju saglasnosti na nju, ne sadrže odgovore na pismeno postavljena pitanja o konkretnim merama koje će biti preduzete da bi se merile i sprečile štetne emisije planirane fabrike guma.

Još ranije su nevladine organizacije upozoravale da ima nepravilnosti u pripremi procene uticaja na životnu sredinu za fabriku guma u Zrenjaninu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija nemacka litijum kina jadar brantner

Nemačka sekretarka Brantner: Nije pitanje da li će se litijum kopati u Srbiji, nego ko će to uraditi

23. oktobar 2020. - Franciska Brantner, državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomske poslove, izjavila je da je pitanje da li će to uraditi Rio Tinto i Evropa ili Kina

Aktivisti Jadra poveli sa protesta u Beogradu blokade protiv kopanja litijuma

Aktivisti iz Jadra poveli u blokade sa protesta u Beogradu protiv kopanja litijuma

23. oktobar 2020. - Masovnim skupom u Beogradu krunisana je serija skoro svakodnevnih protesta širom zemlje. Predvođeni udruženjem Ne damo Jadar i SEOS-om, hiljade demonstranata zaustavilo je saobraćaj na Gazeli i pošlo da blokira železničke stanice Prokop i Novi Beograd.

podgorica deponija spalionica otpada

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

23. oktobar 2020. - Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike

Novi evropski zakon IED 2.0 gradanima gradjanima odstetu od zagadivaca zagadjivaca

Novi evropski zakon IED 2.0 omogućava građanima da dobiju odštetu od zagađivača

23. oktobar 2020. - Direktiva IED 2.0 pokriva emisije zagađujućih materija i omogućava ljudima da dobiju odštetu za narušavanje njihovog zdravlja usled protivzakonitog zagađivanja