Energetska efikasnost

Građani Srbije spremni da doprinesu energetskoj efikasnosti, u praksi slika drugačija

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Većina građana Srbije smatra da mogu svoja domaćinstva da učine energetski efikasnim, ali u praksi manji broj građana preduzima korake u tom pravcu, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja o poznavanju energetske efikasnosti u Srbiji. Prema istraživanju, više od trećine građana je u poslednjih nekoliko godina postavilo novu stolariju i toplotnu izolaciju, dok petina građana koristi štedljive sijalice.

Istraživanjem, koja je sprovela agencija Ninamedia u saradnji sa Elektroprivredom Srbije, obuhvaćeno je 1.800 građana i deo je projekta Edukacija kupaca o liberalizaciji tržišta.

Predstavljajući istraživanje na tribini u beogradskoj opštini Palilula predstavnica agencije Ninamedia, Biljana Gavrić je rekla da 65,4 odsto građana smatra da mogu da svoja domaćinstva učine energetski efikasnim i da smanjivanje upotrebe električne energije ima pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Čak 81 odsto anketiranih tvrdi da pokušava da racionalno koristi struju a samo 19 odsto to ne radi.

Međutim, inženjer elektrotehnike Stefan Sikimić je na tribini rekao da građani Srbije u proseku više troše električnu energiju nego građani u Evropskoj uniji.  On je ocenio da građani treba da menjaju navike i počnu racionalnije da troše energiju u svojim domovima, tvrdeći da tako mogu da smanje potrošnju i do 20 odsto.

Energetska efikasnost znači racionalniju upotrebu energije i to nije samo štednja, rekao je on i dodao da za domaćinstva treba kupovati uređaje koji su energetski efikasni.

Više od trećine građana ulaže u izolaciju

U poslednjih nekoliko godina 38 odsto građana je ugradilo novu stolariju i uradilo toplotnu izolaciju a 62 odsto nije, pokazalo je istraživanje. Međutim, više od polovine građana, 56,2 odsto, smatra da je njihov dom dobro izolovan a 27,5 odsto smatra da je izolacija njihovog doma loša.

Oko petine anketiranih (22 odsto) koriste štedljive sijalice.

Više od četvrtine (27 odsto) ispitanika zna za oznaku Energy Star za energetski efikasne uređaje a samo 15,9 odsto poseduje takav uređaj. Više od 70 odsto ne zna za takve uređaje a 27,7 odsto ne zna da li ih poseduje.

Više od polovine (52,7 odsto) se pretežno greje na drva, 23,4 odsto koristi centralno grejanje, 12,6 odsto se greje na struju a 7,2 odsto na gas.

Za najveću posledicu prekomerne potrošnje 30,8 odsto građana smatra globalnu nesigurnost u snabdevanju strujom, 29,6 odsto smatra da su to klimatske promene, dok 25,6 odsto navodi zagađenje životne sredine kao posledicu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

29. jul 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

29. jul 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. jul 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

29. jul 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.