OIE

Grad Vranje dobijaće deo prihoda od prodaje struje iz vetroparka Poljanica

vranje vetropark poljanica ugovor

Foto: Grad Vranje

Objavljeno

17.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Windflow West planira da u okolini Vranja izgradi vetropark snage 100 megavata (MW), a Grad Vranje dobijaće deo prihoda koje će ostvarivati investitori.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i Onur Gedik, direktor firme Windflow West, registrovane u Beogradu, potpisali su Ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji na realizaciji projekta vetroelektrane Poljanica’, druga faza vetroelektrane Grot i Oblik.

Ugovorom je predviđeno da se na području grada Vranja izgradi vetroelektrana Poljanica, nominalne snage 100 MW, saopštio je Grad Vranje. Projekat obuhvata teritorije katastarskih opština Trstena, Roždace, Dobrejance i Stance.

Obaveza grada Vranja biće da pruži logističku podršku prilikom izrade planske i tehničke dokumentacije, dok će obaveza investitora biti da nakon izgradnje vetroelektrane Gradu Vranju plaća naknadu u iznosu od jedan odsto bruto prihoda od ostvarene prodaje električne energije.

Investitori su firme iz SAD i Turske

Prema podacima Elektromreže Srbije (EMS), vetropark Grot i Oblik trebalo bi da ima snagu od 250 MW jer je za taj kapacitet investitor pdoneo zahtev za priključenje na prenosnu mrežu. Kad godinu početka proizvodnje energije investitor je naveo 2026, navodi se u podacima EMS-a.

Vlasnici firme Windflow West su, prema podacima iz Agencije za privredne registre, SunFlow Holdinga, registrovan u Sjedinjenim Američkim Državama, koji ima 70 odsto akcija i turki Vulcanus Enerji Yatirim Anonim Sikreti, koji ima 30 odsto udela.

Inače, Grad Vranje je pre mesec dana stavio na rani javni uvid Plan detaljne regulacije vetroelektrane Grot i Oblik. U tom dokumentu se navodi da je planirana izgradnja vetroelektrane snage 100 MW na skoro 500 hektara obronaka brda Grot, Oblik, Ravnjak, Gola čuka, Drenjak, Baltina čuka, Belanovački preslap, Gradište i Đuranica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

17. novembar 2022. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

17. novembar 2022. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

17. novembar 2022. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

17. novembar 2022. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi