OIE

Grad Vranje dobijaće deo prihoda od prodaje struje iz vetroparka Poljanica

vranje vetropark poljanica ugovor

Foto: Grad Vranje

Objavljeno

17.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Firma Windflow West planira da u okolini Vranja izgradi vetropark snage 100 megavata (MW), a Grad Vranje dobijaće deo prihoda koje će ostvarivati investitori.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i Onur Gedik, direktor firme Windflow West, registrovane u Beogradu, potpisali su Ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji na realizaciji projekta vetroelektrane Poljanica’, druga faza vetroelektrane Grot i Oblik.

Ugovorom je predviđeno da se na području grada Vranja izgradi vetroelektrana Poljanica, nominalne snage 100 MW, saopštio je Grad Vranje. Projekat obuhvata teritorije katastarskih opština Trstena, Roždace, Dobrejance i Stance.

Obaveza grada Vranja biće da pruži logističku podršku prilikom izrade planske i tehničke dokumentacije, dok će obaveza investitora biti da nakon izgradnje vetroelektrane Gradu Vranju plaća naknadu u iznosu od jedan odsto bruto prihoda od ostvarene prodaje električne energije.

Investitori su firme iz SAD i Turske

Prema podacima Elektromreže Srbije (EMS), vetropark Grot i Oblik trebalo bi da ima snagu od 250 MW jer je za taj kapacitet investitor pdoneo zahtev za priključenje na prenosnu mrežu. Kad godinu početka proizvodnje energije investitor je naveo 2026, navodi se u podacima EMS-a.

Vlasnici firme Windflow West su, prema podacima iz Agencije za privredne registre, SunFlow Holdinga, registrovan u Sjedinjenim Američkim Državama, koji ima 70 odsto akcija i turki Vulcanus Enerji Yatirim Anonim Sikreti, koji ima 30 odsto udela.

Inače, Grad Vranje je pre mesec dana stavio na rani javni uvid Plan detaljne regulacije vetroelektrane Grot i Oblik. U tom dokumentu se navodi da je planirana izgradnja vetroelektrane snage 100 MW na skoro 500 hektara obronaka brda Grot, Oblik, Ravnjak, Gola čuka, Drenjak, Baltina čuka, Belanovački preslap, Gradište i Đuranica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

17. novembar 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

17. novembar 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

17. novembar 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

17. novembar 2022. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske