OIE

Grad Vranje dobijaće deo prihoda od prodaje struje iz vetroparka Poljanica

vranje vetropark poljanica ugovor

Foto: Grad Vranje

Objavljeno

17.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Firma Windflow West planira da u okolini Vranja izgradi vetropark snage 100 megavata (MW), a Grad Vranje dobijaće deo prihoda koje će ostvarivati investitori.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i Onur Gedik, direktor firme Windflow West, registrovane u Beogradu, potpisali su Ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji na realizaciji projekta vetroelektrane Poljanica’, druga faza vetroelektrane Grot i Oblik.

Ugovorom je predviđeno da se na području grada Vranja izgradi vetroelektrana Poljanica, nominalne snage 100 MW, saopštio je Grad Vranje. Projekat obuhvata teritorije katastarskih opština Trstena, Roždace, Dobrejance i Stance.

Obaveza grada Vranja biće da pruži logističku podršku prilikom izrade planske i tehničke dokumentacije, dok će obaveza investitora biti da nakon izgradnje vetroelektrane Gradu Vranju plaća naknadu u iznosu od jedan odsto bruto prihoda od ostvarene prodaje električne energije.

Investitori su firme iz SAD i Turske

Prema podacima Elektromreže Srbije (EMS), vetropark Grot i Oblik trebalo bi da ima snagu od 250 MW jer je za taj kapacitet investitor pdoneo zahtev za priključenje na prenosnu mrežu. Kad godinu početka proizvodnje energije investitor je naveo 2026, navodi se u podacima EMS-a.

Vlasnici firme Windflow West su, prema podacima iz Agencije za privredne registre, SunFlow Holdinga, registrovan u Sjedinjenim Američkim Državama, koji ima 70 odsto akcija i turki Vulcanus Enerji Yatirim Anonim Sikreti, koji ima 30 odsto udela.

Inače, Grad Vranje je pre mesec dana stavio na rani javni uvid Plan detaljne regulacije vetroelektrane Grot i Oblik. U tom dokumentu se navodi da je planirana izgradnja vetroelektrane snage 100 MW na skoro 500 hektara obronaka brda Grot, Oblik, Ravnjak, Gola čuka, Drenjak, Baltina čuka, Belanovački preslap, Gradište i Đuranica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

17. novembar 2022. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

17. novembar 2022. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

17. novembar 2022. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

17. novembar 2022. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović