Životna sredina

Globalni fond za životnu sredinu sa 800.000 dolara pomaže zeleni biznis u Crnoj Gori

Globalni-fond-za-zivotnu-sredinu-sa-800.000-dolara-pomaze-zelene-biznise-u-Crnoj-Gori

Foto: Pixabay

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora bi uskoro trebalo da dobije Inkubator zelenog poslovanja u okviru projekta Razvoj zelenih biznisa u Crnoj Gori, koji sa 800.000 dolara podržava Globalni fond za životnu sredinu (Global environment facility – GEF), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (United Nations Development Programme – UNDP).

Sporazum o finansiranju u iznosu od 800.000 dolara potpisali su stalna predstavnica UNDP-a i koordinatora Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona McCluney, i ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

Cilj projekta je podsticanje investicija, naročito privatnog sektora, u razvoj zelenih i niskougljeničnih biznisa, a ključne aktivnosti biće uspostavljanje adekvatnih propisa u ovoj oblasti kao preduslova za razvoj zelenih biznisa.

Ukupna vrednost projekta je 5,4 miliona dolara, a ostatak od 4,6 miliona dolara će obezbediti Investicioni-razvojni fond Crne Gore (2,3 miliona dolara) u vidu kredita, Ministarstvo (1 milion dolara) i Prestonica Cetinje (1,2 miliona dolara).

“Inkubator zelenog poslovanja biće platforma za obuku i mentorstvo preduzetnika, savetodavne usluge i podršku za dobijanje dozvola i licenci za buduće zeleno poslovanje. Privatni i javni sektor, akademska zajednica i ostale zainteresovane strane moći će na ovom mestu da dobiju neophodne informacije, nova znanja i aktuelnosti o zelenom preduzetništvu”, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

UNDP je agencija za sprovođenje projekata Globalnog fonda za životnu sredinu u Crnoj Gori, koji trenutno u formi grantova finansira 34 projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Valjevci grad podataka zagadenosti zakasnjenjem

Valjevci: Podaci o zagađenju treba da budu prikazani u realnom vremenu

03 December 2020 - Grad Valjevo je objavio informacije o dnevnim nivoima polutanata sa zakašnjenjem, pa Lokalni odgovor traži da podaci budu u realnom vremenu

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne

res fondacija zagadjenje vazduha konferencija dve vatre

Svetska banka: Vazduh u Beogradu najviše zagađuju grejanje, saobraćaj i termoelektrane

03 December 2020 - Analiza Svetske banke pokazala je da se najveći izvori zagađenja nalaze u samom urbanom području, a onda van granica gradova.

Kosovo 2021 aukcije obnovljive izvore NEKP

Kosovo* 2021. pokreće aukcije za obnovljive izvore, završava NEKP

02 December 2020 - Kosovo* se sprema da uvede aukcije za projekte za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u...