Životna sredina

Globalni fond za životnu sredinu sa 800.000 dolara pomaže zeleni biznis u Crnoj Gori

Globalni-fond-za-zivotnu-sredinu-sa-800.000-dolara-pomaze-zelene-biznise-u-Crnoj-Gori

Foto: Pixabay

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora bi uskoro trebalo da dobije Inkubator zelenog poslovanja u okviru projekta Razvoj zelenih biznisa u Crnoj Gori, koji sa 800.000 dolara podržava Globalni fond za životnu sredinu (Global environment facility – GEF), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (United Nations Development Programme – UNDP).

Sporazum o finansiranju u iznosu od 800.000 dolara potpisali su stalna predstavnica UNDP-a i koordinatora Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona McCluney, i ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

Cilj projekta je podsticanje investicija, naročito privatnog sektora, u razvoj zelenih i niskougljeničnih biznisa, a ključne aktivnosti biće uspostavljanje adekvatnih propisa u ovoj oblasti kao preduslova za razvoj zelenih biznisa.

Ukupna vrednost projekta je 5,4 miliona dolara, a ostatak od 4,6 miliona dolara će obezbediti Investicioni-razvojni fond Crne Gore (2,3 miliona dolara) u vidu kredita, Ministarstvo (1 milion dolara) i Prestonica Cetinje (1,2 miliona dolara).

„Inkubator zelenog poslovanja biće platforma za obuku i mentorstvo preduzetnika, savetodavne usluge i podršku za dobijanje dozvola i licenci za buduće zeleno poslovanje. Privatni i javni sektor, akademska zajednica i ostale zainteresovane strane moći će na ovom mestu da dobiju neophodne informacije, nova znanja i aktuelnosti o zelenom preduzetništvu“, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

UNDP je agencija za sprovođenje projekata Globalnog fonda za životnu sredinu u Crnoj Gori, koji trenutno u formi grantova finansira 34 projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. maj 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

3. maj 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

3. maj 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

3. maj 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.