U fokusu

GIZ značajna podrška zemljama jugoistočne Evrope na putu ka EU integraciji

Objavljeno

16.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2017.

Komentari

0

Podeli

Autorke: Jasna Sekulović, voditeljica projekta  i Emina Durmo, Savjetnica za PR, izveštavanje i rodnu ravnopravnost – GIZ projekat Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost

Projekat Jačanje kapaciteta za provedbu ciklusa Nacionalnih akcionih planova za energetsku efikasnost, koji je realizirao GIZ ORF-EE, podržao je partnerske države jugoistočne Evrope u ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz EU zakonodavnog okvira.

Projekat je uspješno završen u februaru ove godine, a podrška je pružena tokom procesa ispunjavanja obaveza koje proističu iz Direktive o energetskoj učinkovitosti u krajnjoj potrošnji i energetskim uslugama (2006/32/EU) i EU Direktive o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU) koja je naslijeđuje. Ista se, konkretno, odnosila na izradu, implementaciju i monitoring implementacije ciklusa Nacionalnih akcionih planova za energetsku efikasnost za period 2016-2018. (NEEAPs), uz paralelnu podršku pri izvještavanju za prethodni period.

Naime, EU ciljevi uštede energije su veliki izazov i za mnoge EU zemlje. Za države jugoistočne Evrope (JIE) kao EU kandidate ili potencijalne kandidate taj izazov je još izraženiji. Partnerske zemlje u JIE zaostaju za EU zemljama u pogledu kreiranja politika u domenu energetske efikasnosti, a to se posebno odnosi na samostalnu implementaciju EU standarda korištenjem vlastitih kapaciteta. Naime, ministarstava nadležna za pitanja u domenu energetske efikasnosti i konkretno, za izradu akcionih planova, i dalje nisu dovoljno osposobljena da kompletan NEEAP ciklus provedu samostalno.

Uzimajući to u obzir, fokus ovog projekta je bio na jačanju kapaciteta partnerskih država, članica Koordinacijske grupe za energetsku efikasnost pri Sekretarijatu energetske zajednice, u cilju njihovog osnaživanja za samostalnu provedbu cjelokupnog NEEAP ciklusa.

Crna Gora i Srbija zvanično usvojile Nacionalni akcioni plan za energetsku efikasnost

Crna Gora je već sredinom, a Srbija pri kraju 2016. godine zvanično usvojila svoj Nacionalni akcioni plan za energetsku efikasnost koji se odnosi na period 2016-2018., dok su Albanija, Kosovo*, i Makedonija (BJR) nacrte svojih NEEAP-a tokom 2016. godine također predale Sekreterijatu energetke zajednice, što je veliki korak. Očekuje se da će i ove države uskoro usvojiti Nacionalne akcione planove za energetsku efikasnost za isti period.

Predstavnici i predstavnice država jugoistočne Evrope kao članovi i članice Koordinacijske grupe za energetsku efikasnost tokom svog 12. sastanka, održanog 15. novembra, 2016. u Beču, su se posebno osvrnule na temu NEEAP-a. Iskoristili su priliku da pohvale iznimno efikasan pristup „mentorstva i savjetovanja“ od strane GIZ ORF-EE-a prema partnerskim državama, obzirom da se radi o dugoročnom i intenzivnom procesu koji uključuje savjetovanje, te koordinaciju i komunikaciju između više ministarstva i relevantnih institucija. Ovaj stav su ponovile i na zadnjem zvaničnom sastanku održanom u martu 2017.

Ovakva osnova je omogućila pažljiv i detaljan skrining i analizu potreba partnerskih institucija JIE koje se odnose na dati ciklus.

Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) je finansiran od strane njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku sradnju i razvoj (BMZ), a bazira se na prethodno uspješno implementirana projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nenad jovanovic ldk balansiranje oie

Srbija već može da balansira pet puta više vetroelektrana od postojećih

16. mart 2017. - Nenad Jovanović, doktor elektrotehničkih nauka, u autorskom tekstu predstavio je rezultate studije slučaja o balansiranju vetroparkova snage 1.865 MW

Procena uticaja klimatskih rizika kljucnih preduslova donosenje poslovnih odluka

Procena uticaja klimatskih rizika postaće jedan od ključnih preduslova za donošenje poslovnih odluka

16. mart 2017. - Od svih ESG rizika, verovatno najkompleksniji su oni koje izazivaju ubrzane klimatske promene. Vrlo često nisu prepoznatljivi na prvi pogled.

damir miljevic mirza kusljugic gradjanska energija

Građanska energija – okosnica održive i efikasne energetske tranzicije

16. mart 2017. - O učešću građana u energetskoj tranziciji pišu Damir Miljević i Mirza Kušljugić, članovi  Regionalnog centra za održivu energetsku tranziciju (RESET)

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Hoće li bioplinska postrojenja preživjeti visoke cijene sirovina?

16. mart 2017. - Trećina firmi koje upravljaju bioplinskim postrojenjima nema u svome vlasništvu niti jednog hektara zemlje i potpuno ovisi o dobavljačima