Energetska efikasnost

GIZ realizira osam projekata energetske efikasnosti u BIH

GIZ energetska efikasnost BIH

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

18.12.2015.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2015.

Komentari

0

Podeli

Kao dio regionalnog projekta Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava (EeMA), koji se implementira kroz Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) i Fond za modernizaciju komunalnih usluga (ORF-MMS), a koji se provode u okviru Njemačke razvojne saradnje (GIZ), u novembru i decembru realizirano je osam pilot projekata energetske efikasnosti širom Bosne i Hercegovine (BiH).

Poboljšanje energetske efikasnosti je ostvareno u općinama Bijeljina, Novi Grad, Gradiška, Ilidža, Zenica, Foča, Trebinje i Kreševo. Ukupno 40 lokalnih samouprava se prijavilo za dodjelu sredstava.

Radovi su finansirani sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (njem. BMZ) i Vlade Švicarske. Projekt je dio ukupne podrške pružene od strane ovih vlada, usmjerene na proces približavanja BiH Evropskoj uniji. Podrška Vlade Republike Njemačke također se konkretno odnosi na proces prenošenja EU pravne stečevine od značaja za energetski sektor u domaće zakonodavstvo.

Pilot projekti su okupili aktere različitih nivoa vlasti, nevladinog sektora, asocijacija lokalne samouprave kao i drugih relevantnih institucija, koje su prepoznale potencijal ovog projekta i pokazale spremnost da pomognu pokretanju ozbiljne rasprave o energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini. Također su i demonstrirali podršku u prepoznavanju i primjeni neophodnih promjena u budućnosti.

Pilot projekti su bili posvećeni generalnom poboljšanju energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini, posebno kroz povećanje i poboljšanje javne rasvjete pomoću LED tehnologije i zamjenom stare rasvjete u općinama, kroz poboljšanje grijanja i hlađenja u javnim zgradama, postavljanjem mini elektrana sa solarnim foto-pločama, te kroz modifikaciju fasadnih prozora u javnim zgradama, poručili su iz GIZ-a.

Pet lokalnih projekata je završeno do početka decembra, dok su sredinom decembra održane svečanosti povodom uvođenja energetski efikasne rasvjete u Foči i Trebinju, kao i izmjena fasadnih prozora u javnim zgradama na Ilidži u Sarajevu.

U Trebinju, gradu na jugu zemlje, zamijenjeno je 40 uličnih svjetala na periferiji grada. Predstavnici GIZ-a su posjetili lokaciju Geljev most i sastali se sa lokalnim zvaničnicima. Polovinu ukupne vrijednosti projekta je obezbjedio GIZ, a drugu polovinu Savez gradova i opština Republike Srpske.

Postavljena rasvjeta sada troši četiri puta manje električne energije od ranijih živinih sijalica. „Ovo nije prvi projekt koji se odnosi na energetsku efikasnost koji je implementiran u Trebinju, jer smo već zamijenjili određeni broj sijalica za uličnu rasvjetu na području grada LED sijalicama“, rekao je zamjenik gradonačelnika Nedjeljko Ćebedžija.

U Drugoj osnovnoj školi u Hrasnici, općina Ilidža, u sklopu EeMA projekta, zamijenjeni su elementi vanjske fenestracije na učioničkom dijelu školske zgrade, prozorima i vratima poboljšanih termičkih karakteristika. Gradonačelnik prof.dr. Senaid Memić, izjavio je, kao što je navedeno na internetskoj stranici općine: „Djeca su budućnost u koju svi moramo ulagati.“

U jednoj od zgrada općinskih vlasti u Bijeljini je ugrađen sistem pumpi za grijanje i hlađenje što je dovelo do ušteda u potrošnji električne energije i do 70%.

„Bijeljina ima veliki potencijal za iskorištavanje alternativnih izvora energije. Upotreba plina, geotermalne i solarne energije može značajno povećati energetsku efikasnost i smanjiti zagađenje životne sredine. Zahvaljujući GIZ-u, toplotne pumpe su postavljene u zgradi Odjeljenja za prostorno uređenje i Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu, što će nam pomoći da ostvarimo veliku uštedu električne energije“, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić, kako je navedeno na internetskoj stranici općine. Dvije pumpe snage 10 kW će grijati i hladiti 37 kancelarija, ravnomjernije raspoređujući toplotu.

EeMA projekt se provodi u BiH, Kosovu, Albaniji, Srbiji, Makedoniji (BJR) i Crnoj Gori.

 

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije