x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GIZ pokrenuo projekat prikupljanja podataka o svojstvima javnih zgrada

29.09.2016. | Komentari: 0Autor:

GIZ pokrenuo projekat prikupljanja podataka o svojstvima javnih zgrada

U cilju podrške izradi zakonodavnih akata, proceni troškova i potencijala mera za unapređenje energetske efikasnosti počeo je projekat koji obuhvata javne zgrade u 169 gradova i opština u Srbiji. Poduhvat kroz nemačko-srpsku razvojnu saradnju sprovodi GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i uz podršku Univerziteta u Beogradu.

Učesnici su na prezentaciji projekta rekli da će podaci o energetskim svojstvima javnih zgrada, sa akcentom na škole i vrtiće, biti iskorišćeni za izradu studije. Dokument će sadržati i predloge za unapređenje uz procenu ušteda u energiji u uključenim gradovima i opštinama. Nadležne institucije će pokazatelje iz merenja koristiti kao osnov za dobijanje sredstava za rekonstrukciju. U projektu učestvuju i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i regionalne razvojne agencije.

Miloš Banjac, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku zadužen za obnovljive izvore i energetsku efikasnost, kazao je na prezentaciji da je Srbija u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije uvela sistem energetskog menadžmenta. „Ovaj sistem obuhvata širok skup regulatornih, organizacionih, podsticajnih i drugih mera i aktivnosti koje u okviru svojih ovlašćenja sprovode organi državne uprave i obveznici sistema. U najvažnije aktivnosti sistema spada prikupljanje i obrada podataka o potrošnji energije u javnom sektoru, koju sprovode energetski menadžeri u lokalnim samoupravama, državnim organima i javnim službama. Za potrebe prikupljanja, obrade i analize podataka Srbija je razvila i nacionalni informacioni sistem koji je već nekoliko meseci u funkciji. S obzirom da je uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta dugotrajan i zahtevan proces, pomoć GIZ-a i ostalih donatora u prikupljanju podataka je dobrodošla i sigurno će doprineti ostvarenju ciljeva politike efikasnog korišćenja energije koju Srbija već duže vreme sprovodi“, izjavio je.

„Škole i vrtići su nesumnjivo najvažnije institucije za razvoj naše dece“, izjavila je Renate Šindlbek, vođa GIZ projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“, i dodala da objekti moraju biti u perfektnom stanju, kako bi se deca u njima dobro osećala i imala odlične uslove za učenje i razvoj. Projekat je počeo pre godinu dana, a pokrenulo ga je nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Srazmerno bruto domaćem proizvodu, potrošnja energije u Srbiji je šest puta veća nego u Nemačkoj, gde gotovo 40% potrošnje odlazi na zgrade, saopštila je organizacija. U preko 16.000 javnih zgrada poput škola i obdaništa ima i ogromnog potencijala za uštede, navodi se u projektnoj dokumentaciji. GIZ ističe da nedostatak izolacije, oštećenja, zastarelo grejanje i hlađenje i sistemi za snabdevanje potrošnom toplom vodom povećavaju potrošnju energije. Rezultati će imati višestruk značaj, posebno imajući u vidu obaveze Srbije u okviru članstva u Energetskoj zajednici, gde je prema Akcionom planu za energetsku efikasnost cilj da se finalna potrošnja energije s nivoa iz 2008. obori za devet odsto do 2018. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.