Energetska efikasnost

GIZ pokrenuo projekat prikupljanja podataka o svojstvima javnih zgrada

Objavljeno

29.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

U cilju podrške izradi zakonodavnih akata, proceni troškova i potencijala mera za unapređenje energetske efikasnosti počeo je projekat koji obuhvata javne zgrade u 169 gradova i opština u Srbiji. Poduhvat kroz nemačko-srpsku razvojnu saradnju sprovodi GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i uz podršku Univerziteta u Beogradu.

Učesnici su na prezentaciji projekta rekli da će podaci o energetskim svojstvima javnih zgrada, sa akcentom na škole i vrtiće, biti iskorišćeni za izradu studije. Dokument će sadržati i predloge za unapređenje uz procenu ušteda u energiji u uključenim gradovima i opštinama. Nadležne institucije će pokazatelje iz merenja koristiti kao osnov za dobijanje sredstava za rekonstrukciju. U projektu učestvuju i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i regionalne razvojne agencije.

Miloš Banjac, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku zadužen za obnovljive izvore i energetsku efikasnost, kazao je na prezentaciji da je Srbija u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije uvela sistem energetskog menadžmenta. „Ovaj sistem obuhvata širok skup regulatornih, organizacionih, podsticajnih i drugih mera i aktivnosti koje u okviru svojih ovlašćenja sprovode organi državne uprave i obveznici sistema. U najvažnije aktivnosti sistema spada prikupljanje i obrada podataka o potrošnji energije u javnom sektoru, koju sprovode energetski menadžeri u lokalnim samoupravama, državnim organima i javnim službama. Za potrebe prikupljanja, obrade i analize podataka Srbija je razvila i nacionalni informacioni sistem koji je već nekoliko meseci u funkciji. S obzirom da je uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta dugotrajan i zahtevan proces, pomoć GIZ-a i ostalih donatora u prikupljanju podataka je dobrodošla i sigurno će doprineti ostvarenju ciljeva politike efikasnog korišćenja energije koju Srbija već duže vreme sprovodi“, izjavio je.

„Škole i vrtići su nesumnjivo najvažnije institucije za razvoj naše dece“, izjavila je Renate Šindlbek, vođa GIZ projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“, i dodala da objekti moraju biti u perfektnom stanju, kako bi se deca u njima dobro osećala i imala odlične uslove za učenje i razvoj. Projekat je počeo pre godinu dana, a pokrenulo ga je nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Srazmerno bruto domaćem proizvodu, potrošnja energije u Srbiji je šest puta veća nego u Nemačkoj, gde gotovo 40% potrošnje odlazi na zgrade, saopštila je organizacija. U preko 16.000 javnih zgrada poput škola i obdaništa ima i ogromnog potencijala za uštede, navodi se u projektnoj dokumentaciji. GIZ ističe da nedostatak izolacije, oštećenja, zastarelo grejanje i hlađenje i sistemi za snabdevanje potrošnom toplom vodom povećavaju potrošnju energije. Rezultati će imati višestruk značaj, posebno imajući u vidu obaveze Srbije u okviru članstva u Energetskoj zajednici, gde je prema Akcionom planu za energetsku efikasnost cilj da se finalna potrošnja energije s nivoa iz 2008. obori za devet odsto do 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije