Energetska efikasnost

GIZ pokrenuo projekat prikupljanja podataka o svojstvima javnih zgrada

Objavljeno

29.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

U cilju podrške izradi zakonodavnih akata, proceni troškova i potencijala mera za unapređenje energetske efikasnosti počeo je projekat koji obuhvata javne zgrade u 169 gradova i opština u Srbiji. Poduhvat kroz nemačko-srpsku razvojnu saradnju sprovodi GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i uz podršku Univerziteta u Beogradu.

Učesnici su na prezentaciji projekta rekli da će podaci o energetskim svojstvima javnih zgrada, sa akcentom na škole i vrtiće, biti iskorišćeni za izradu studije. Dokument će sadržati i predloge za unapređenje uz procenu ušteda u energiji u uključenim gradovima i opštinama. Nadležne institucije će pokazatelje iz merenja koristiti kao osnov za dobijanje sredstava za rekonstrukciju. U projektu učestvuju i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i regionalne razvojne agencije.

Miloš Banjac, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku zadužen za obnovljive izvore i energetsku efikasnost, kazao je na prezentaciji da je Srbija u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije uvela sistem energetskog menadžmenta. „Ovaj sistem obuhvata širok skup regulatornih, organizacionih, podsticajnih i drugih mera i aktivnosti koje u okviru svojih ovlašćenja sprovode organi državne uprave i obveznici sistema. U najvažnije aktivnosti sistema spada prikupljanje i obrada podataka o potrošnji energije u javnom sektoru, koju sprovode energetski menadžeri u lokalnim samoupravama, državnim organima i javnim službama. Za potrebe prikupljanja, obrade i analize podataka Srbija je razvila i nacionalni informacioni sistem koji je već nekoliko meseci u funkciji. S obzirom da je uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta dugotrajan i zahtevan proces, pomoć GIZ-a i ostalih donatora u prikupljanju podataka je dobrodošla i sigurno će doprineti ostvarenju ciljeva politike efikasnog korišćenja energije koju Srbija već duže vreme sprovodi“, izjavio je.

„Škole i vrtići su nesumnjivo najvažnije institucije za razvoj naše dece“, izjavila je Renate Šindlbek, vođa GIZ projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“, i dodala da objekti moraju biti u perfektnom stanju, kako bi se deca u njima dobro osećala i imala odlične uslove za učenje i razvoj. Projekat je počeo pre godinu dana, a pokrenulo ga je nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Srazmerno bruto domaćem proizvodu, potrošnja energije u Srbiji je šest puta veća nego u Nemačkoj, gde gotovo 40% potrošnje odlazi na zgrade, saopštila je organizacija. U preko 16.000 javnih zgrada poput škola i obdaništa ima i ogromnog potencijala za uštede, navodi se u projektnoj dokumentaciji. GIZ ističe da nedostatak izolacije, oštećenja, zastarelo grejanje i hlađenje i sistemi za snabdevanje potrošnom toplom vodom povećavaju potrošnju energije. Rezultati će imati višestruk značaj, posebno imajući u vidu obaveze Srbije u okviru članstva u Energetskoj zajednici, gde je prema Akcionom planu za energetsku efikasnost cilj da se finalna potrošnja energije s nivoa iz 2008. obori za devet odsto do 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike