Energetska efikasnost

GIZ organizovao sastanak „Upravljanje za energetsku efikasnost kroz aktivnu saradnju različitih nivoa vlasti (multEE)“

GIZ ORF-EE multEE sastanak

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

26.04.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2016.

Komentari

0

Podeli

Sarajevo je 14. i 15. aprila bilo domaćin trećeg sastanka partnera i drugog sastanka Savjetodavnog odbora u sklopu projekta Facilitating multi-level governance for energy efficiency (multEE). Skup je obuhvatao i konzorcij partnera multEE projekta iz zemalja EU kao i zemalja koje nisu dio EU.

Zemlje članice EU, te Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Makedonija (BJR) i Srbija, kao članice Energetske zajednice (EnC), obavezale su se da će raditi na ostvarivanju EU ciljeva „20-20-20“, koji se odnose na uštedu energije i zaštitu klime. Pored toga, obavezale su se da će pravnu stečevinu EU, iz domena energije i zaštite klime, prenijeti u domaća zakonodavstva. Formulisanje politika energetske efikasnosti, u većini ovih zemalja, obično potpada pod nadležnost državne vlade, dok se njihova provedba uglavnom odvija na lokalnom i regionalnom nivou. Međutim, komunikacija i razmjena informacija među različitim upravnim nivoima je slaba, a često i ne postoji. Lokalni i regionalni nivoi vlasti ne učestvuju aktivno u oblikovanju politika i osmišljavanju programa podrške i planova za provedbu politika. Pored toga, državni, regionalni i lokalni nivoi općenito nisu dovoljno usklađeni. Stoga je cilj multEE projekta da se poboljšaju vertikalni mehanizmi koordinacije i protok informacija po pitanju planiranja i provođenja politika energetske efikasnosti između različitih nivoa vlasti.  Baza za to je razmjena iskustava i znanja između starih članica i novih članica EU, te zemalja kandidata za pridruživanje EU.

U tom kontekstu, nakon prve godine realizacije projekta, fokus sastanka održanog u Sarajevu je bio na razmjeni informacija i iskustava o do sada postignutim rezultatima projekta. Pored toga, akcenat je stavljen i na rezultate istraživanja o dobrim praksama za Planove monitoringa i verifikacije i Mehanizme kooordinacije u EU 28 + BJR Makedonija, kao i preporuke donosiocima politika.

Tania Molteni, gostujući govornik iz projekta saradnje COOPENERGY i istraživač na Bocconi Univerzitetu u Italiji, iskoristila je priliku da istakne značaj koji upravljanje na više nivoa ima za održivi razvoj. Predstavila je korisnički priručnik o upravljanju kroz saradnju različitih nivoa vlasti posvećen koordinaciji između regionalnih i lokalnih nivoa, izrađen sa ciljem razvoja koncepata održive energije. Značaj upravljanja kroz saradnju različitih nivoa vlasti je više puta bio tema razgovora među učesnicima sastanka Savjetodavnog odbora, koji je održan drugog dana manifestacije.

Primjena datog koncepta upravljanja u oblasti energetike je još uvijek relativno nova pojava, naročito za zemlje Jugoistočne Evrope, gdje pristup „odozgo prema dole“ (top-down) u formulisanju politika i potraga za tehničkim rješenjima, dominiraju u odnosu na inkluzivni pristup i razvoj kapaciteta, istakao je Benjamin Struss, koordinator projekta multEE. Međutim, kada je u pitanju istinski napredak u transformaciji naših energetskih sistema, potrebno je da se uključe svi nivoi vlasti. Stoga, moramo posebno osnažiti relevantne lokalne i regionalne aktere da sprovodu ambiciozne ciljeve na koje su se obavezale nacionalne vlade“, naglasio je Struss.

MultEE projekt se provodi u sklopu Projekta – Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), njemačke organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Projekt se sufinansira u sklopu EU Horizon 2020 programa za istraživanje i inovacije.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike