Mobilnost

GIZ ORF-EE potpisao Memorandum o razumijevanju sa Gradom Sarajevom i Kantonom Sarajevo povodom Plana održive urbane mobilnosti

GIZ-ORF-EE-Sarajevo-Plan-odrzive-urbane-mobilnosti

Photo: GIZ ORF-EE

Objavljeno

05.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2019.

Komentari

0

Podeli

Grad Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) su jučer potpisali Memorandum o razumijevanju povodom pružanja podrške za razvoj Plana održive urbane mobilnosti (eng. SUMP), čime su formalizirali saradnju na provedbi ORF-EE-ovog projekta na temu održive urbane mobilnosti.

Memorandum su potpisali ministar Adnan Šteta, zamjenik gradonačelnika Milan Trivić i Joachim Gaube, Menadžer sektorskog fonda ORF-EE.

Kako su potpisnici naglasili tokom ovog skupa, SUMP će služiti zadovoljavanju potrebe za unaprijeđenjem mobilnosti, odnosno kretanja ljudi, roba i usluga u Sarajevu i okruženju u cilju općeg poboljšanja kvaliteta života građana. Planom će biti obuhvaćeno područje Kantona Sarajevo, odnosno četiri gradske općine (Centar, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo) i urbani dijelovi općina Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Trnovo i Hadžići.

Goste je pozdravio gospodin Joachim Gaube ukazujući na važnost kvalitetnog i sveobuhvatnog urbanističkog planiranja. Julia Nagel, ORF-EE menadžerica projekta, je u sklopu ceremonije održala prezentaciju druge faze projekta „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope“ (SUMSEEC II) koji se provodi u okviru ORF-EE-a. Nagel je objasnila da će SUMP biti razvijen u okviru datog projekta i da će naredne aktivnosti uključivati podizanje javne svijesti i mjere izgradnje partnerskih kapaciteta, kao i realizaciju jednog manjeg demonstrativnog projekta.

GIZ-ORF-EE-Memorandum-Sarajevo-Plan-odrzive-urbane-mobilnosti

„Projekat SUMSEEC II na neki način najavljuje novi period za Sarajevo i daje priliku upoznavanja sa trenutnim evropskim trendovima i politikom“, rekao je Milan Trivić. „Uz pomoć ORF-EE-a, Sarajevo će se upoznati sa temom održive urbane mobilnosti koja predstavlja najvažniji razvojni resurs 21. vijeka. Pored toga, grad će uspostaviti blisku saradnju sa većim gradovima u regiji i dobiti priliku za razmjenu iskustava i saznanja o najnovijim trendovima u ovom sektoru, što će doprinijeti transformaciji saobraćajnog planiranja u Sarajevu“, dodao je Trivić.

Ministar Šteta je ovom prilikom izjavio: „Svi mi koji živimo u Sarajevu nažalost smo svjedoci da je sistem javnog gradskog prijevoza u lošem stanju. Mi ćemo tokom ove saradnje staviti naglasak na unapređenje saobraćajnog sistema i mnogih drugih aspekata, s dugoročnim ciljem izrade sveobuhvatne i učinkovite strategije za ovaj sektor“.

Ministar Šteta je ovu priliku iskoristio i da se zahvali GIZ-u i Njemačkoj vladi na pruženoj podršci.

Koordinaciju izrade SUMP-a će vršiti Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo u saradnji sa ORF-EE-om, te će za potrebe izrade plana oformiti radnu grupu koja će uključivati Ministarstvo saobraćaja KS, Ministarstvo za prostorno planiranje KS, Zavod za planiranje KS i Grad Sarajevo, kao i niz drugih institucija relevantnih za ovaj sektor, akademsku zajednicu, te nevladin sektor.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

5. april 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

5. april 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

5. april 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

5. april 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu