Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE podržao inicijativu kosovskih poslanika da razmene iskustva sa crnogorskim kolegama o primeni zakona o energetskoj efikasnosti

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

06.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Parlamentarna delegacija Kosova je tokom posete Podgorici 4. i 5. decembra razgovarala sa kolegama iz Crne Gore o najboljim praksama i izazovima u procesu pripreme i primene zakona o energetskoj efikasnosti i drugim temama iz oblasti energetike. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva ekonomije Crne Gore, Skupštine Crne Gore, i organizacija civilnog društva. Razmenu iskustava je podržao GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE).

GIZ ORF-EE je organizovao događaj u koordinaciji sa dugogodišnjim partnerima – Prištinskim institutom za političke studije i crnogorskom Školom političkih studija. Događaj je održan u okviru ORF-EE projekta „Regionalna saradnja i razvoj kapaciteta parlamentaraca Jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i zaštiti klime“.

Tokom dvodnevnog skupa, kosovski parlamentarci na čijem je čelu bila Sala Berisha-Shala, predsednica Odbora za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju kosovskog parlamenta, i domaćini iz Crne Gore, Genci Nimanbegu, potpredsednik crnogorskog parlamenta, i Predrag Sekulić, predsednik parlamentarnog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Crne Gore, razgovarali su o mogućnostima koje parlamentima stoje na raspolaganju u funkciji podizanja svesti građana o značaju energetske efikasnosti, afirmaciji projekata koji se sprovode u ovoj oblasti, kao i unapređenju parlamentarnog nadzora nad ovim sektorom.

Kosovska delegacija radila na zakonu o EE usvojenom početkom novembra

U sastavu kosovske delegacije bila su četiri poslanika koji su ranije ove godine oformili parlamentarnu grupu za pripremu zakona o energetskoj efikasnosti. Zakon je usvojen početkom novembra ove godine uz snažno učešće Prištinskog instituta za političke studije, kosovskog partnera GIZ ORF-EE. S obzirom da Kosovo sada počinje implementaciju zakona o energetskoj efikasnosti, parlamentarci su bili zainteresovani da više saznaju o pristupu i praksi Skupštine Crne Gore u vezi sa primenom crnogorskog zakona o energetskoj efikasnosti.

Jasna Sekulović, ORF-EE projektna menadžerka, je ovom prilikom izjavila: “Izuzetno nam je drago što je ideja o poseti potekla direktno od kosovskih poslanika, s obzirom da to odražava uticaj naših prethodnih aktivnosti sprovedenih na regionalnom nivou, kao što su prvi i drugi Parlamentarni forum Jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i klimi, održani u Beču u decembru 2017. i krajem novembra ove godine, i studijska poseta Bundestagu/Bundesratu u Berlinu u junu ove godine.

„Ova inicijativa kosovskih parlamentaraca za razmenu iskustava dokazuje da je regionalni prstup koji primenjuje GIZ ORF-EE prepoznat od strane poslanika JIE i da takav pristup predstavlja dodatnu vrednost u procesu planiranja nacionalnih politika na polju energetske efikasnosti“, dodala je Sekulović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

6. decembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. decembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. decembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

6. decembar 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.