Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE podržao inicijativu kosovskih poslanika da razmene iskustva sa crnogorskim kolegama o primeni zakona o energetskoj efikasnosti

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

06.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Parlamentarna delegacija Kosova je tokom posete Podgorici 4. i 5. decembra razgovarala sa kolegama iz Crne Gore o najboljim praksama i izazovima u procesu pripreme i primene zakona o energetskoj efikasnosti i drugim temama iz oblasti energetike. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva ekonomije Crne Gore, Skupštine Crne Gore, i organizacija civilnog društva. Razmenu iskustava je podržao GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE).

GIZ ORF-EE je organizovao događaj u koordinaciji sa dugogodišnjim partnerima – Prištinskim institutom za političke studije i crnogorskom Školom političkih studija. Događaj je održan u okviru ORF-EE projekta „Regionalna saradnja i razvoj kapaciteta parlamentaraca Jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i zaštiti klime“.

Tokom dvodnevnog skupa, kosovski parlamentarci na čijem je čelu bila Sala Berisha-Shala, predsednica Odbora za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju kosovskog parlamenta, i domaćini iz Crne Gore, Genci Nimanbegu, potpredsednik crnogorskog parlamenta, i Predrag Sekulić, predsednik parlamentarnog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Crne Gore, razgovarali su o mogućnostima koje parlamentima stoje na raspolaganju u funkciji podizanja svesti građana o značaju energetske efikasnosti, afirmaciji projekata koji se sprovode u ovoj oblasti, kao i unapređenju parlamentarnog nadzora nad ovim sektorom.

Kosovska delegacija radila na zakonu o EE usvojenom početkom novembra

U sastavu kosovske delegacije bila su četiri poslanika koji su ranije ove godine oformili parlamentarnu grupu za pripremu zakona o energetskoj efikasnosti. Zakon je usvojen početkom novembra ove godine uz snažno učešće Prištinskog instituta za političke studije, kosovskog partnera GIZ ORF-EE. S obzirom da Kosovo sada počinje implementaciju zakona o energetskoj efikasnosti, parlamentarci su bili zainteresovani da više saznaju o pristupu i praksi Skupštine Crne Gore u vezi sa primenom crnogorskog zakona o energetskoj efikasnosti.

Jasna Sekulović, ORF-EE projektna menadžerka, je ovom prilikom izjavila: “Izuzetno nam je drago što je ideja o poseti potekla direktno od kosovskih poslanika, s obzirom da to odražava uticaj naših prethodnih aktivnosti sprovedenih na regionalnom nivou, kao što su prvi i drugi Parlamentarni forum Jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i klimi, održani u Beču u decembru 2017. i krajem novembra ove godine, i studijska poseta Bundestagu/Bundesratu u Berlinu u junu ove godine.

„Ova inicijativa kosovskih parlamentaraca za razmenu iskustava dokazuje da je regionalni prstup koji primenjuje GIZ ORF-EE prepoznat od strane poslanika JIE i da takav pristup predstavlja dodatnu vrednost u procesu planiranja nacionalnih politika na polju energetske efikasnosti“, dodala je Sekulović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Mihajlovic Srbija promeniti zakone ozeleniti energetiku

Mihajlović: Srbija će promeniti zakone, ozeleniti energetiku

11 November 2020 - Ministarka Zorana Mihajlović najavila je izmene zakona o energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu i poseban zakon o obnovljivim izvorima.