Energetska efikasnost

GIZ ORF-EE održao Prvi parlamentarni forum jugoistočne Evrope u Beču

GIZ ORF-EE odrzao Prvi parlamentarni forum jugoistocne Evrope u Becu

Slika: GIZ

Objavljeno

22.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvi parlamentarni forum jugoistočne Evrope organizovan je u okviru GIZ ORF-EE projekta Regionalna saradnja i razvoj kapaciteta parlamentaraca u domenu energetske efikasnosti i zaštite klime u jugoistočnoj Evropi. Forum je održan 20. decembra u Energetskoj zajednici u Beču, u okviru Inicijative javnog dijaloga o održivom korištenju energije u jugoistočnoj Evropi.

Događaj je održan dan nakon redovnog sastanka Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, te je po prvi put okupio predstavnike i predstavnice parlamenata, ministarstava i civilnog društva iz šest zemalja JIE kako bi razgovarali o energetskoj efikasnosti i klimatskim promjenama. Ovo je prvo okupljanje ove vrste zemalja regiona o spomenutim temama i održavat će se redovno u naredne dvije godine.

„Cilj je da se osigura održivost regionalne razmjene, te da se ojačaju kapaciteti parlamentaraca JIE, omogučavajući im da lobiraju i podstiču potrebne reforme na području zaštite klime i energetske efikasnosti u zemljama regiona“, izjavila je prilikom Foruma Jasna Sekulović, GIZ ORF-EE projektna menadžerka.

Menadžer sektorskog fonda GIZ ORF-EE, Joachim Gaube ovom prilikom je naglasio da je ovaj događaj značajan modul za pojačanu regionalnu saradnju vezanu za energetsku efikasnost i klimatsku zaštitu u JIE. Dodao je da su „jaki parlamenti i regionalna saradnja možda najvažniji faktori za osiguranje kvalitetne politike u sektoru energije i klime koja treba da služi interesu ljudi koje parlamenti zastupaju“.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice istakao je u svom uvodnom govoru da je Forum organizovan u pravom trenutku, s obzirom na nedavne preporuke Vijeća ministara Energetske zajednice koje ističu buduću dimenziju Sekretarijata Energetske zajednice usmjerenu na klimatska pitanja.

Slika 1. Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, uvodni govor na Prvom parlamentarnom forumu jugoistočne Evrope u Beču.

Forum je također služio zvaničnom predstavljanju novog GIZ ORF-EE regionalnog projekta, koji će biti implementiran u naredne dvije godine. Cilj projekta je jačanje kapaciteta parlamentaraca i parlamentarki zemalja jugoistočne Evrope kako bi podržao i povećao njihovo učešće u procesima donošenja odluka o energetskoj efikasnosti i zaštiti klime, također kroz značajnije sudjelovanje predstavnika civilnog sektora. Suština djelovanja je stvaranje kritične političke volje za reforme u ovom sektoru, a u skladu sa zajedničkim ciljem zemalja članica JIE da se pridruže Evropskoj Zajednici.

Učesnici i učesnice događaja izrazili su zadovoljstvo pruženom prilikom za učešće u Forumu i još jednom su prenijeli zainteresovanost za temu skupa, naglašavajući odlučnost i posvećenost zajedničkom radu na pronalaženju održivih rješenja.

ORF-EE projekat je podržan od strane njemačke vlade, a implementira ga njemačka organizacija za razvoj GIZ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. decembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

22. decembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

22. decembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

22. decembar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike