Električna energija

GGF odobrio kreditnu liniju LIDER-u za finansiranje mera energetske efikasnosti, opreme za korišćenje OIE

GGF-LIDER-energetska-efikasnost-OIE

Foto: GGF

Objavljeno

27.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF), koji savetuje Finance in Motion, je Mikrokreditnoj fondaciji LIDER odobrio kreditnu liniju vrednu milion evra sa ciljem promocije energetske efikasnosti i upotrebe opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kreditna linija, uz komplementarne mere jačanja kapaciteta, treba LIDER-u da omogući proširenje portfolija zelenih kredita, kao i da razvije posebnu liniju kreditiranja mera energetske efikasnosti i korišćenja OIE, saopštio je GGF.

Predviđa se da će mere poboljšanja energetske efikasnosti i korišćenja OIE koje će se finansirati kroz kreditnu liniju doprineti uštedi primarne energije od približno 7.050 MWh i smanjenju emisija CO2 od oko 2.200 tona godišnje.

LIDER ima značajan portfolio kredita za adaptaciju stambenog prostora, poljoprivrednih kredita i kredita mikro preduzećima, što ukazuje na značajan potencijal promocije energetske efikasnosti, naročito u sektorima građevine i poljoprivredne mehanizacije. Besplatne nefinansijske savetodavne usluge koje LIDER pruža svojim klijentima su takođe značajan kanal za podizanje svesti o energetskoj efikasnosti i OIE.

„Izuzetno nam je drago što ćemo udružiti snage sa LIDER-om u promociji energetske efikasnosti i zelene energije na nivou mikro preduzeća i domaćinstava u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Olaf Zymelka, predsednik GGF-a. „U GGF-u verujemo da prednosti zelene energije i efikasne upotrebe energetskih resursa treba da se osete među opštom populacijom ako želimo da doprinesemo stvarnoj transformaciji proizvodnje energije i potrošačkog ponašanja u regionu. Siguran sam da je ovo partnerstvo još jedan korak u dobrom pravcu”.

Lloyd Stevens, direktor u Finance in Motion, je dodao: „Tekuće širenje portfolija i geografskog dosega LIDER-a pružiće priliku GGF-u da kredite za poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenje OIE obezbedi i ruralnim zajednicama, uz postojeće urbano tržište“.

Džavid Sejfović, direktor MKF LIDER-a, izjavio je: „Saradnja sa GGF-om će ojačati naše kapacitete da pomognemo klijentima u primeni mera energetske efikasnosti i instalaciji opreme za korišćenje OIE, zahvaljujući čemu će imati manje račune za potrošnju energije i doprineti zaštiti životne sredine. Verujemo da je ovo samo početak uspešne saradnje sa GGF-om jer očekujemo da će se vremenom izgraditi svest o važnosti energetske efikasnosti i OIE u našoj zemlji, što će dovesti do većeg interesovanja za sprovođenje ovakvih projekata i u domaćinstvima i u privredi“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

27. februar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. februar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

27. februar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

27. februar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije