x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GGF odobrio kreditnu liniju LIDER-u za finansiranje mera energetske efikasnosti, opreme za korišćenje OIE

27.02.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: GGF
GGF odobrio kreditnu liniju LIDER-u za finansiranje mera energetske efikasnosti, opreme za korišćenje OIE

Fond za zeleni razvoj (GGF), koji savetuje Finance in Motion, je Mikrokreditnoj fondaciji LIDER odobrio kreditnu liniju vrednu milion evra sa ciljem promocije energetske efikasnosti i upotrebe opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kreditna linija, uz komplementarne mere jačanja kapaciteta, treba LIDER-u da omogući proširenje portfolija zelenih kredita, kao i da razvije posebnu liniju kreditiranja mera energetske efikasnosti i korišćenja OIE, saopštio je GGF.

Predviđa se da će mere poboljšanja energetske efikasnosti i korišćenja OIE koje će se finansirati kroz kreditnu liniju doprineti uštedi primarne energije od približno 7.050 MWh i smanjenju emisija CO2 od oko 2.200 tona godišnje.

LIDER ima značajan portfolio kredita za adaptaciju stambenog prostora, poljoprivrednih kredita i kredita mikro preduzećima, što ukazuje na značajan potencijal promocije energetske efikasnosti, naročito u sektorima građevine i poljoprivredne mehanizacije. Besplatne nefinansijske savetodavne usluge koje LIDER pruža svojim klijentima su takođe značajan kanal za podizanje svesti o energetskoj efikasnosti i OIE.

„Izuzetno nam je drago što ćemo udružiti snage sa LIDER-om u promociji energetske efikasnosti i zelene energije na nivou mikro preduzeća i domaćinstava u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Olaf Zymelka, predsednik GGF-a. „U GGF-u verujemo da prednosti zelene energije i efikasne upotrebe energetskih resursa treba da se osete među opštom populacijom ako želimo da doprinesemo stvarnoj transformaciji proizvodnje energije i potrošačkog ponašanja u regionu. Siguran sam da je ovo partnerstvo još jedan korak u dobrom pravcu”.

Lloyd Stevens, direktor u Finance in Motion, je dodao: „Tekuće širenje portfolija i geografskog dosega LIDER-a pružiće priliku GGF-u da kredite za poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenje OIE obezbedi i ruralnim zajednicama, uz postojeće urbano tržište“.

Džavid Sejfović, direktor MKF LIDER-a, izjavio je: „Saradnja sa GGF-om će ojačati naše kapacitete da pomognemo klijentima u primeni mera energetske efikasnosti i instalaciji opreme za korišćenje OIE, zahvaljujući čemu će imati manje račune za potrošnju energije i doprineti zaštiti životne sredine. Verujemo da je ovo samo početak uspešne saradnje sa GGF-om jer očekujemo da će se vremenom izgraditi svest o važnosti energetske efikasnosti i OIE u našoj zemlji, što će dovesti do većeg interesovanja za sprovođenje ovakvih projekata i u domaćinstvima i u privredi“.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.