Električna energija

GEN-I Sonce – korak ka energetskoj nezavisnosti

GEN-I solarni paneli

Foto: Pixabay

Objavljeno

28.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka kompanija GEN-I predstavila je uslugu GEN-I Sonce koja domaćinstvima i privredi omogućava izgradnju mini solarnih elektrana po principu „ključ u ruke“.

Usluga GEN-I Sonce prva je te vrste u Sloveniji, a građanima i privredi bi trebalo da omogući ekološki,  održiv i ekonomski isplativ prelazak ka energetskoj nezavisnosti, saopšteno je na sajtu kompanije.

Reč je o sveobuhvatnoj usluzi koja će uprostiti put ka energetskoj autonomiji korišćenjem energije sunca, a ušteda na računu za utrošenu električnu energiju bi bila odmah vidljiva, budući da bi se ovakvom proizvodnjom električne energije račun umanjio i do 75 odsto. GEN-I bi korisnicima izlazio u susret kao savetodavac, ali i pri izradi projektne dokumentacije, prikupljanju potrebnih dozvola, nadzoru i održavanju, dok bi oprema bila nabavljena od vodećih slovenačkih proizvođača.

Ono što će korisnicima naročito biti od koristi je inovativni model finansiranja koji omogućava da svaki investitor izgradnju mini solarne elektrane otplaćuje u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Budući da će ušteda za utrošenu električnu energiju biti i do 75 odsto, tim sredstvima se može finansirati investicija i bez ulaganja dodatnog novca, čime solarna energija postaje izvor energije dostupan svima koji žele da poseduju postrojenje koje ispunjava sve tehničke uslove.

„U vreme kada se na globalnom nivou ulaže napor da se pređe na energetske sisteme koje pokreću obnovljivi izvori energije, Slovenija je zrela da napravi proboj u oblasti zelene energije i da napravi odlučujući korak ka energetskoj autonomiji svakog pojedinca. Imamo jedan od naprednijih zakona u Evropi u ovoj oblasti, imamo proizvođača tehnologije svetske klase, kao i odgovarajuće prirodne uslove. Dakle, imamo sve uslove da postanemo nacija sa visokim nivoom energetske autonomnije u Evropi,“ istakao je Robert Golob, prvi čovek kompanije GEN-I prilikom predstavljanja nove usluge.

Ovakva usluga u skladu je sa Uredbom o samosnabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije koja je u Sloveniji stupila na snagu u januaru ove godine. Uredba se odnosi na domaćinstva i malu privredu i njome se korisnicima dozvoljava da ugrade mini solarne elektrane za samosnabdevanje koja zadovoljavaju njihove potrebe po sistemu neto merenja. Sistem neto merenja omogućava skladištenje viška dobijene energije i njeno korišćenje kada solarna elektrana ne proizvede dovoljno energije.

Višak proizvedene energije se skladišti u mrežnom sistemu, što omogućava pouzdano snabdevanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.