UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

GEN-I Sonce – korak ka energetskoj nezavisnosti

GEN-I solarni paneli

Foto: Pixabay

Objavljeno

28.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka kompanija GEN-I predstavila je uslugu GEN-I Sonce koja domaćinstvima i privredi omogućava izgradnju mini solarnih elektrana po principu “ključ u ruke”.

Usluga GEN-I Sonce prva je te vrste u Sloveniji, a građanima i privredi bi trebalo da omogući ekološki,  održiv i ekonomski isplativ prelazak ka energetskoj nezavisnosti, saopšteno je na sajtu kompanije.

Reč je o sveobuhvatnoj usluzi koja će uprostiti put ka energetskoj autonomiji korišćenjem energije sunca, a ušteda na računu za utrošenu električnu energiju bi bila odmah vidljiva, budući da bi se ovakvom proizvodnjom električne energije račun umanjio i do 75 odsto. GEN-I bi korisnicima izlazio u susret kao savetodavac, ali i pri izradi projektne dokumentacije, prikupljanju potrebnih dozvola, nadzoru i održavanju, dok bi oprema bila nabavljena od vodećih slovenačkih proizvođača.

Ono što će korisnicima naročito biti od koristi je inovativni model finansiranja koji omogućava da svaki investitor izgradnju mini solarne elektrane otplaćuje u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Budući da će ušteda za utrošenu električnu energiju biti i do 75 odsto, tim sredstvima se može finansirati investicija i bez ulaganja dodatnog novca, čime solarna energija postaje izvor energije dostupan svima koji žele da poseduju postrojenje koje ispunjava sve tehničke uslove.

“U vreme kada se na globalnom nivou ulaže napor da se pređe na energetske sisteme koje pokreću obnovljivi izvori energije, Slovenija je zrela da napravi proboj u oblasti zelene energije i da napravi odlučujući korak ka energetskoj autonomiji svakog pojedinca. Imamo jedan od naprednijih zakona u Evropi u ovoj oblasti, imamo proizvođača tehnologije svetske klase, kao i odgovarajuće prirodne uslove. Dakle, imamo sve uslove da postanemo nacija sa visokim nivoom energetske autonomnije u Evropi,” istakao je Robert Golob, prvi čovek kompanije GEN-I prilikom predstavljanja nove usluge.

Ovakva usluga u skladu je sa Uredbom o samosnabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije koja je u Sloveniji stupila na snagu u januaru ove godine. Uredba se odnosi na domaćinstva i malu privredu i njome se korisnicima dozvoljava da ugrade mini solarne elektrane za samosnabdevanje koja zadovoljavaju njihove potrebe po sistemu neto merenja. Sistem neto merenja omogućava skladištenje viška dobijene energije i njeno korišćenje kada solarna elektrana ne proizvede dovoljno energije.

Višak proizvedene energije se skladišti u mrežnom sistemu, što omogućava pouzdano snabdevanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poskupljenje struje za privredu znak da energetska tranzicija iz EU stize u Srbiju

Poskupljuje električna energija u Srbiji za privredu 20-50 odsto – šta kupci mogu da učine?

17 June 2021 - Uzrok je rast cena na evropskim berzama usled rasa cena CO2. Kupci u Srbiji se sada suočavaju sa posledicama energetske tranzicije u EU.

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

14 June 2021 - Neposredan povod je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

11 June 2021 - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.