x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GEN-I Sonce – korak ka energetskoj nezavisnosti

28.11.2016. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
GEN-I Sonce – korak ka energetskoj nezavisnosti

Slovenačka kompanija GEN-I predstavila je uslugu GEN-I Sonce koja domaćinstvima i privredi omogućava izgradnju mini solarnih elektrana po principu “ključ u ruke”.

Usluga GEN-I Sonce prva je te vrste u Sloveniji, a građanima i privredi bi trebalo da omogući ekološki,  održiv i ekonomski isplativ prelazak ka energetskoj nezavisnosti, saopšteno je na sajtu kompanije.

Reč je o sveobuhvatnoj usluzi koja će uprostiti put ka energetskoj autonomiji korišćenjem energije sunca, a ušteda na računu za utrošenu električnu energiju bi bila odmah vidljiva, budući da bi se ovakvom proizvodnjom električne energije račun umanjio i do 75 odsto. GEN-I bi korisnicima izlazio u susret kao savetodavac, ali i pri izradi projektne dokumentacije, prikupljanju potrebnih dozvola, nadzoru i održavanju, dok bi oprema bila nabavljena od vodećih slovenačkih proizvođača.

Ono što će korisnicima naročito biti od koristi je inovativni model finansiranja koji omogućava da svaki investitor izgradnju mini solarne elektrane otplaćuje u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Budući da će ušteda za utrošenu električnu energiju biti i do 75 odsto, tim sredstvima se može finansirati investicija i bez ulaganja dodatnog novca, čime solarna energija postaje izvor energije dostupan svima koji žele da poseduju postrojenje koje ispunjava sve tehničke uslove.

“U vreme kada se na globalnom nivou ulaže napor da se pređe na energetske sisteme koje pokreću obnovljivi izvori energije, Slovenija je zrela da napravi proboj u oblasti zelene energije i da napravi odlučujući korak ka energetskoj autonomiji svakog pojedinca. Imamo jedan od naprednijih zakona u Evropi u ovoj oblasti, imamo proizvođača tehnologije svetske klase, kao i odgovarajuće prirodne uslove. Dakle, imamo sve uslove da postanemo nacija sa visokim nivoom energetske autonomnije u Evropi,” istakao je Robert Golob, prvi čovek kompanije GEN-I prilikom predstavljanja nove usluge.

Ovakva usluga u skladu je sa Uredbom o samosnabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije koja je u Sloveniji stupila na snagu u januaru ove godine. Uredba se odnosi na domaćinstva i malu privredu i njome se korisnicima dozvoljava da ugrade mini solarne elektrane za samosnabdevanje koja zadovoljavaju njihove potrebe po sistemu neto merenja. Sistem neto merenja omogućava skladištenje viška dobijene energije i njeno korišćenje kada solarna elektrana ne proizvede dovoljno energije.

Višak proizvedene energije se skladišti u mrežnom sistemu, što omogućava pouzdano snabdevanje.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.