OIE

GEN-I i RCeNeM instalirali prvu B2B solarnu elektranu u Sloveniji

GEN-I-RCeNeM-B2B-solarna-elektrana-vodonik-fabrika-stakla

Slika: GEN-I

Objavljeno

03.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka firma Steklarna Hrastnik instalirala je prvu B2B solarnu elektranu u Sloveniji, koju su postavili kompanija GEN-I i Razvojni centar Novi materiali (RCeNeM). Steklarna Hrastnik će proizvedenu električnu energiju koristiti za proizvodnju vodonika i tako smanjiti emisije CO2.

Izgradnja solarne elektrane, kako je saopštio GEN-I, je deo projekta OPERH2, koji sufinansiraju Republika Slovenija i Evropska unija, iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Razvoj ove inovativne tehnologije je u probnoj  fazi, u okviru koje RCeNeM trenutno gradi postrojenje za proizvodnju vodonika.

Očekuje se da će pilot-faza biti završena u julu ove godine kada će solarna elektrana biti povezana sa ovim postrojenjem. Posle toga će uslediti eksperimentalna faza razvoja.

S leva na desno: Gregor Hudohmet, Robert Golob, Peter Čas i Tilen Sever

„Proizvodićemo izuzetno čist vodonik putem elektrolize i upotrebe energije iz solarne elektrane. Vodonik će se, zatim, koristiti u eksperimentalnoj peći za staklo s ciljem smanjenja emisija CO2. Tako uvodimo u upotrebu biokomponente u gorivo koje se koristi za topljenje stakla,“ izjavio je Tilen Sever, istraživač u RCeNeM.

Peter Čas, generalni direktor firme Steklarna Hrastnik, rekao je da je kompanija prošle godine sa partnerima iz RCeNeM-a počela da razvija inovativnu tehnologiju s ciljem smanjenja potrošnje prirodnog gasa kao izvora energije u procesu topljenja stakla, a time i smanjenja emisija CO2.

Postavljanje solarne elektrane je važan korak u implementaciji te tehnologije, istakao je Čas.

Prema rečima Roberta Goloba, predsednika Upravnog odbora GEN-I, kompanija nastoji da svojim poslovnim partnerima pruži priliku da naprave efikasnu zelenu transformaciju i smanje svoje emisije CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. april 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

3. april 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

3. april 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

3. april 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva