OIE

GEN-I i RCeNeM instalirali prvu B2B solarnu elektranu u Sloveniji

GEN-I-RCeNeM-B2B-solarna-elektrana-vodonik-fabrika-stakla

Slika: GEN-I

Objavljeno

03.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka firma Steklarna Hrastnik instalirala je prvu B2B solarnu elektranu u Sloveniji, koju su postavili kompanija GEN-I i Razvojni centar Novi materiali (RCeNeM). Steklarna Hrastnik će proizvedenu električnu energiju koristiti za proizvodnju vodonika i tako smanjiti emisije CO2.

Izgradnja solarne elektrane, kako je saopštio GEN-I, je deo projekta OPERH2, koji sufinansiraju Republika Slovenija i Evropska unija, iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Razvoj ove inovativne tehnologije je u probnoj  fazi, u okviru koje RCeNeM trenutno gradi postrojenje za proizvodnju vodonika.

Očekuje se da će pilot-faza biti završena u julu ove godine kada će solarna elektrana biti povezana sa ovim postrojenjem. Posle toga će uslediti eksperimentalna faza razvoja.

S leva na desno: Gregor Hudohmet, Robert Golob, Peter Čas i Tilen Sever

“Proizvodićemo izuzetno čist vodonik putem elektrolize i upotrebe energije iz solarne elektrane. Vodonik će se, zatim, koristiti u eksperimentalnoj peći za staklo s ciljem smanjenja emisija CO2. Tako uvodimo u upotrebu biokomponente u gorivo koje se koristi za topljenje stakla,” izjavio je Tilen Sever, istraživač u RCeNeM.

Peter Čas, generalni direktor firme Steklarna Hrastnik, rekao je da je kompanija prošle godine sa partnerima iz RCeNeM-a počela da razvija inovativnu tehnologiju s ciljem smanjenja potrošnje prirodnog gasa kao izvora energije u procesu topljenja stakla, a time i smanjenja emisija CO2.

Postavljanje solarne elektrane je važan korak u implementaciji te tehnologije, istakao je Čas.

Prema rečima Roberta Goloba, predsednika Upravnog odbora GEN-I, kompanija nastoji da svojim poslovnim partnerima pruži priliku da naprave efikasnu zelenu transformaciju i smanje svoje emisije CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Nova etapa solarne vetropark 210 MW Makedoniji

Nova etapa za solarne projekte, vetropark od ukupno 210 MW u Severnoj Makedoniji

21 July 2021 - ESM traži konsultante za studije izvodljivosti za solarne elektrane od 60 i 100 megavata u Bitolju i projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

20 July 2021 - ZEZ je jedina organizacija koja je izabrana na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu sa projektom za zelenu energiju.