OIE

GEN-I i RCeNeM instalirali prvu B2B solarnu elektranu u Sloveniji

GEN-I-RCeNeM-B2B-solarna-elektrana-vodonik-fabrika-stakla

Slika: GEN-I

Objavljeno

03.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka firma Steklarna Hrastnik instalirala je prvu B2B solarnu elektranu u Sloveniji, koju su postavili kompanija GEN-I i Razvojni centar Novi materiali (RCeNeM). Steklarna Hrastnik će proizvedenu električnu energiju koristiti za proizvodnju vodonika i tako smanjiti emisije CO2.

Izgradnja solarne elektrane, kako je saopštio GEN-I, je deo projekta OPERH2, koji sufinansiraju Republika Slovenija i Evropska unija, iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Razvoj ove inovativne tehnologije je u probnoj  fazi, u okviru koje RCeNeM trenutno gradi postrojenje za proizvodnju vodonika.

Očekuje se da će pilot-faza biti završena u julu ove godine kada će solarna elektrana biti povezana sa ovim postrojenjem. Posle toga će uslediti eksperimentalna faza razvoja.

S leva na desno: Gregor Hudohmet, Robert Golob, Peter Čas i Tilen Sever

„Proizvodićemo izuzetno čist vodonik putem elektrolize i upotrebe energije iz solarne elektrane. Vodonik će se, zatim, koristiti u eksperimentalnoj peći za staklo s ciljem smanjenja emisija CO2. Tako uvodimo u upotrebu biokomponente u gorivo koje se koristi za topljenje stakla,“ izjavio je Tilen Sever, istraživač u RCeNeM.

Peter Čas, generalni direktor firme Steklarna Hrastnik, rekao je da je kompanija prošle godine sa partnerima iz RCeNeM-a počela da razvija inovativnu tehnologiju s ciljem smanjenja potrošnje prirodnog gasa kao izvora energije u procesu topljenja stakla, a time i smanjenja emisija CO2.

Postavljanje solarne elektrane je važan korak u implementaciji te tehnologije, istakao je Čas.

Prema rečima Roberta Goloba, predsednika Upravnog odbora GEN-I, kompanija nastoji da svojim poslovnim partnerima pruži priliku da naprave efikasnu zelenu transformaciju i smanje svoje emisije CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

01 октобра 2022 - Švajcarski Galileo i italijanska Hope Group formirali su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće vetroelektrane Lupiae...

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati