OIE

Bil Gejts: Milijardu dolara za otkrića i inovacije u oblasti zelene energije

Bil Gejts zelena energija

Foto: Breakthrough Energy

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Bil Gejts, osnivač Microsoft korporacije i filantrop najavio je da osniva fond koji će sa više od milijardu dolara podržati naučna otkrića i inovacije u oblasti zelene energije.

Osnivanje fonda Breakthrough Energy Ventures (BEV) je, kako kaže Bil Gejts, naredni korak koji preduzima sa grupom investitora, sa kojima je krajem 2015. godine oformio koaliciju Breakthrough Energy. Koalicija okuplja preduzetnike, poslovne lidere i institucionalne investitore koji strastveno podržavaju razvoj novih tehnologija sa nultom emisijom gasova. Među njima su Ričard Brenson, osnivač kompanije Virgin, Džef Bezos, osnivač Amazona i Džek Ma, predsednik izvršnog odbora kineske kompanije Alibaba.

Gejts je u objavi na svom blogu naveo da će do kraja 21. veka svetu biti potrebno dvaput više energije nego što je to slučaj danas. Kako povećana potrošnja energije znači da će kvalitet života biti bolji a privreda jača, svetu je potreban novi način snabdevanja energijom koji neće doprinositi klimatskim promenama, smatra Gejts.

On kaže da su klimatske promene ozbiljna pretnja naročito u najsiromašnijim delovima sveta, zbog čega je potrebno prozvesti energiju koja neće mnogo koštati i čija proizvodnja neće dovoditi do emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Energetski preobražaj zahteva saradnju na svim nivoima

Prema Gejtsovim rečima, istinski energetski preobražaj zahteva saradnju na svim nivoima. Državna sredstva naučnicima daju slobodu da dođu  do novih ideja, ali privatni sektor zna kako da takva istraživanja pretvori u dobar proizvod i da napravi kompaniju koja će doneti revolucionarnu tehnologiju na tržište.

„Svet je napravio izvanredan napredak tokom protekle decenije kada je u pitanju energije vetra i sunca i ove tehnologije će nastaviti da igraju važnu ulogu. I ranije sam tvrdio da inovativne industrije koriste tehnologije koje imaju dok razvijaju tehnologije koje su im potrebne. Zbog izazova koji nas sputavaju da obezbedimo pouzdanu električnu energiju po pristupačnoj ceni, a da ne doprinosimo klimatskim promenama, moramo da istražimo što više mogućih rešenja,“ kaže Gejts u svom blogu.

Kao primer javno-privatnog partnerstva koje je dovelo do revolucionarnog otkrića, Gejts navodi stvaranje virtuelne mreže računara koji su mogli da prežive nuklearni napad za vreme Hladnog rata, što je dovelo do nastanka Interneta.

Pitanja kojima će se BEV fond baviti su, između ostalog, kako stvoriti električnu energiju po povoljnoj ceni sa nultom emisijom ugljen-dioksida (CO2), kako osmisliti prevoz koji ne zagađuje vazduh, kao i kako nahraniti planetu, a ne doprineti klimatskim promenama.

Osim osnivanja ovog fonda, ulaganja u istraživanja i razvoj čiste energije podržaće i koalicija Breakthrough Energy. Ona se udružila se sa inicijativom Mission Innovation koju je pokrenulo više od 20 zemalja i Evropska unija kako bi se u narednih pet godina udvostručila ulaganja u istraživanja u ovoj oblasti.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

15. decembar 2016. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

15. decembar 2016. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

15. decembar 2016. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

15. decembar 2016. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru