OIE

Bil Gejts: Milijardu dolara za otkrića i inovacije u oblasti zelene energije

Bil Gejts zelena energija

Foto: Breakthrough Energy

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Bil Gejts, osnivač Microsoft korporacije i filantrop najavio je da osniva fond koji će sa više od milijardu dolara podržati naučna otkrića i inovacije u oblasti zelene energije.

Osnivanje fonda Breakthrough Energy Ventures (BEV) je, kako kaže Bil Gejts, naredni korak koji preduzima sa grupom investitora, sa kojima je krajem 2015. godine oformio koaliciju Breakthrough Energy. Koalicija okuplja preduzetnike, poslovne lidere i institucionalne investitore koji strastveno podržavaju razvoj novih tehnologija sa nultom emisijom gasova. Među njima su Ričard Brenson, osnivač kompanije Virgin, Džef Bezos, osnivač Amazona i Džek Ma, predsednik izvršnog odbora kineske kompanije Alibaba.

Gejts je u objavi na svom blogu naveo da će do kraja 21. veka svetu biti potrebno dvaput više energije nego što je to slučaj danas. Kako povećana potrošnja energije znači da će kvalitet života biti bolji a privreda jača, svetu je potreban novi način snabdevanja energijom koji neće doprinositi klimatskim promenama, smatra Gejts.

On kaže da su klimatske promene ozbiljna pretnja naročito u najsiromašnijim delovima sveta, zbog čega je potrebno prozvesti energiju koja neće mnogo koštati i čija proizvodnja neće dovoditi do emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Energetski preobražaj zahteva saradnju na svim nivoima

Prema Gejtsovim rečima, istinski energetski preobražaj zahteva saradnju na svim nivoima. Državna sredstva naučnicima daju slobodu da dođu  do novih ideja, ali privatni sektor zna kako da takva istraživanja pretvori u dobar proizvod i da napravi kompaniju koja će doneti revolucionarnu tehnologiju na tržište.

„Svet je napravio izvanredan napredak tokom protekle decenije kada je u pitanju energije vetra i sunca i ove tehnologije će nastaviti da igraju važnu ulogu. I ranije sam tvrdio da inovativne industrije koriste tehnologije koje imaju dok razvijaju tehnologije koje su im potrebne. Zbog izazova koji nas sputavaju da obezbedimo pouzdanu električnu energiju po pristupačnoj ceni, a da ne doprinosimo klimatskim promenama, moramo da istražimo što više mogućih rešenja,“ kaže Gejts u svom blogu.

Kao primer javno-privatnog partnerstva koje je dovelo do revolucionarnog otkrića, Gejts navodi stvaranje virtuelne mreže računara koji su mogli da prežive nuklearni napad za vreme Hladnog rata, što je dovelo do nastanka Interneta.

Pitanja kojima će se BEV fond baviti su, između ostalog, kako stvoriti električnu energiju po povoljnoj ceni sa nultom emisijom ugljen-dioksida (CO2), kako osmisliti prevoz koji ne zagađuje vazduh, kao i kako nahraniti planetu, a ne doprineti klimatskim promenama.

Osim osnivanja ovog fonda, ulaganja u istraživanja i razvoj čiste energije podržaće i koalicija Breakthrough Energy. Ona se udružila se sa inicijativom Mission Innovation koju je pokrenulo više od 20 zemalja i Evropska unija kako bi se u narednih pet godina udvostručila ulaganja u istraživanja u ovoj oblasti.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.