Električna energija

Gasne elektrane u EU teže do statusa zelenih investicija

gasne elektrane emisije odrzive investicije eu

Slika: NakNakNak from Pixabay

Objavljeno

09.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrane na gas u EU koje ne ispune limite za emisije neće biti tretirane kao investicije u održivi razvoj, navodi se u nacrtu novih pravila koje priprema EU. Ako se pogleda visina limita koja se predlaže nijedna od već izgrađenih elektrana ne bi mogla da ga ispoštuje jer su im emisije veće.

Kako je preneo Reuters, EU trenutno priprema nacrt propisa koji će obavezati finansijske institucije da od kraja 2021. objavljuju koje investicije ispunjavaju klimatske kriterijume i zbog toga se mogu reklamirati kao održive.

Cilj novih pravila je da se povećaju investicije u projekte sa niskim emisijama ugljen-dioksida, ali i da se zaustavi greenwashing

Namera administracije u Briselu je da uvođenjem ovih pravila osiguraju investicije u projekte sa niskim emisijama ugljenika kako bi se postigli klimatski ciljevi EU. Naime, Evropska komisija predložila je u septembru 2020. da se cilj EU bude smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte 55% do 2030. u poređenju sa 1990. EU, takođe, želi da bude klimatski neutralna do 2050.

Cilj pravila je da se ograniči i greenwashing koja podrazumeva da se kao zelene označavaju i investicije koje to nisu, preneo je Reuters.

Gasne elektrane neće smeti da emituju više od 100 grama CO2/kWh da bi bile označene kao zelena investicija

U nacrtu novih pravila se navodi da gasne elektrane neće smeti da imaju emisije koje su veće od 100 grama po kilovat-satu kako bi bile klasifikovale kao investicije u održivi razvoj odnosno ona ulaganja koja ima značajan doprinos suzbijanju klimatskih promena.

Čak i najefikasnije evropske elektrane na gas imaju emisije koje su tri puta više od ovog limita, naveo je Reuters.

Nova pravila neće zabraniti ulaganje u gasne projekte

Novi propis neće zabraniti ulaganja u projekte koji ne ispunjavaju kriterijume održivog razvoja EU, ali je jasno da će ovi projekti imati probleme da obezbede finansiranje.

Lobiranje gasnog sektora nije bilo uspešno, izjavila je Rebecca Vaughan, analitičarka koja prati industrijsko lobiranje za InfluenceMap, preneo je Rojters.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

9. novembar 2020. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

9. novembar 2020. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

9. novembar 2020. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

9. novembar 2020. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu