Električna energija

Gasne elektrane u EU teže do statusa zelenih investicija

gasne elektrane emisije odrzive investicije eu

Slika: NakNakNak from Pixabay

Objavljeno

09.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrane na gas u EU koje ne ispune limite za emisije neće biti tretirane kao investicije u održivi razvoj, navodi se u nacrtu novih pravila koje priprema EU. Ako se pogleda visina limita koja se predlaže nijedna od već izgrađenih elektrana ne bi mogla da ga ispoštuje jer su im emisije veće.

Kako je preneo Reuters, EU trenutno priprema nacrt propisa koji će obavezati finansijske institucije da od kraja 2021. objavljuju koje investicije ispunjavaju klimatske kriterijume i zbog toga se mogu reklamirati kao održive.

Cilj novih pravila je da se povećaju investicije u projekte sa niskim emisijama ugljen-dioksida, ali i da se zaustavi greenwashing

Namera administracije u Briselu je da uvođenjem ovih pravila osiguraju investicije u projekte sa niskim emisijama ugljenika kako bi se postigli klimatski ciljevi EU. Naime, Evropska komisija predložila je u septembru 2020. da se cilj EU bude smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte 55% do 2030. u poređenju sa 1990. EU, takođe, želi da bude klimatski neutralna do 2050.

Cilj pravila je da se ograniči i greenwashing koja podrazumeva da se kao zelene označavaju i investicije koje to nisu, preneo je Reuters.

Gasne elektrane neće smeti da emituju više od 100 grama CO2/kWh da bi bile označene kao zelena investicija

U nacrtu novih pravila se navodi da gasne elektrane neće smeti da imaju emisije koje su veće od 100 grama po kilovat-satu kako bi bile klasifikovale kao investicije u održivi razvoj odnosno ona ulaganja koja ima značajan doprinos suzbijanju klimatskih promena.

Čak i najefikasnije evropske elektrane na gas imaju emisije koje su tri puta više od ovog limita, naveo je Reuters.

Nova pravila neće zabraniti ulaganje u gasne projekte

Novi propis neće zabraniti ulaganja u projekte koji ne ispunjavaju kriterijume održivog razvoja EU, ali je jasno da će ovi projekti imati probleme da obezbede finansiranje.

Lobiranje gasnog sektora nije bilo uspešno, izjavila je Rebecca Vaughan, analitičarka koja prati industrijsko lobiranje za InfluenceMap, preneo je Rojters.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke