Električna energija

Gasne elektrane u EU teže do statusa zelenih investicija

gasne elektrane emisije odrzive investicije eu

Slika: NakNakNak from Pixabay

Objavljeno

09.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrane na gas u EU koje ne ispune limite za emisije neće biti tretirane kao investicije u održivi razvoj, navodi se u nacrtu novih pravila koje priprema EU. Ako se pogleda visina limita koja se predlaže nijedna od već izgrađenih elektrana ne bi mogla da ga ispoštuje jer su im emisije veće.

Kako je preneo Reuters, EU trenutno priprema nacrt propisa koji će obavezati finansijske institucije da od kraja 2021. objavljuju koje investicije ispunjavaju klimatske kriterijume i zbog toga se mogu reklamirati kao održive.

Cilj novih pravila je da se povećaju investicije u projekte sa niskim emisijama ugljen-dioksida, ali i da se zaustavi greenwashing

Namera administracije u Briselu je da uvođenjem ovih pravila osiguraju investicije u projekte sa niskim emisijama ugljenika kako bi se postigli klimatski ciljevi EU. Naime, Evropska komisija predložila je u septembru 2020. da se cilj EU bude smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte 55% do 2030. u poređenju sa 1990. EU, takođe, želi da bude klimatski neutralna do 2050.

Cilj pravila je da se ograniči i greenwashing koja podrazumeva da se kao zelene označavaju i investicije koje to nisu, preneo je Reuters.

Gasne elektrane neće smeti da emituju više od 100 grama CO2/kWh da bi bile označene kao zelena investicija

U nacrtu novih pravila se navodi da gasne elektrane neće smeti da imaju emisije koje su veće od 100 grama po kilovat-satu kako bi bile klasifikovale kao investicije u održivi razvoj odnosno ona ulaganja koja ima značajan doprinos suzbijanju klimatskih promena.

Čak i najefikasnije evropske elektrane na gas imaju emisije koje su tri puta više od ovog limita, naveo je Reuters.

Nova pravila neće zabraniti ulaganje u gasne projekte

Novi propis neće zabraniti ulaganja u projekte koji ne ispunjavaju kriterijume održivog razvoja EU, ali je jasno da će ovi projekti imati probleme da obezbede finansiranje.

Lobiranje gasnog sektora nije bilo uspešno, izjavila je Rebecca Vaughan, analitičarka koja prati industrijsko lobiranje za InfluenceMap, preneo je Rojters.

Tagovi: , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli i toplotne pumpe za dekarbonizaciju poslovanja: 5 primera firmi iz BiH

04 August 2021 - Instaliranjem solarnih panela i toplotnih pumpi firme će preći sa fosilnih goriva na zelenu energiju i smanjiti svoje troškove.

jelena matejic intervju balkan green energy news vetroparkovi banat

Elektromreža Srbije spremna da priključi vetroparkove snage 2,8 GW u Banatu

04 August 2021 - Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije, u intervjuu za Balkan Green Energy News govorila je o spremnosti kompanije za energetsku tranziciju.

Bugarska nagovestila mogucnost prestanka upotrebe uglja 2025 Maritsa iztok

Bugarska nagovestila mogućnost prestanka upotrebe uglja 2025. godine

03 August 2021 - Trenutna verzija Nacionalnog plana za oporavak i otpornost mogla bi dovesti do naglog ukidanja upotrebe uglja usled zatvaranja kompleksa Maritsa iztok

EMS konsultanta dalekovoda Obrenovac Bajina Basta

EMS traži konsultanta za izgradnju dalekovoda Obrenovac – Bajina Bašta

01 August 2021 - EMS će odabrati konsultantsku firmu za projekat dvosistemskog nadzemnog dalekovoda od 400 kilovolti između Obrenovca i Bajine Bašte