Električna energija

Forum o električnoj energiji: Mora se držati korak sa razvojem politika EU

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska zajednica u jugoistočnoj Evropi (JIE) mora da ide u korak sa razvojem politika EU u oblasti energetike kako se ne bi produbio jaz između energetskih tržišta zemalja JIE i tržišta članica EU, zaključeno je na 22. forumu o električnoj energiji.

Ova najveća godišnja konferencija Energetske zajednice o električnoj energiji održana je u Atini 31. maja i 1. juna, a na njoj učestvovalo više od 120 zainteresovanih strana.

Sa foruma je upućen poziv zemljama potpisnicama Ugovora o Energetskoj zajednici da usvoje kodekse ili smernice za električne mreže i primene u etapama Uredbu EU o integritetu i transparentnosti veleprodajnog tržišta struje (REMIT), saopštila je Energetska zajednica.

Na skupu je ocenjeno da je potrebna bolja priprema zakonskog i regulatrnog okvira za nove vidove funkcionisanja tržišta, poput integracije decentralizovane proizvodnje, samosnabedavanja i prilagođavanja potražnji.

Forum je pozdravio napredak u razvijanju trgovine u jugoistočnoj Evropi i van granica zemalja potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici.

“To što je ostvaren napredak u razvoju prvih pilot-projekata povezivanja ‘dan unapred’ tržišta struje potpisnica Ugovora i članica (EU) predstavlja ohrabrujući signal”, rekao je direktor sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Na forumu je upućen poziv Ukrajini i Moldaviji, s obzirom da nisu ostvarile napredak, da nastave da sprovode inicijativu Sekretarija Energetske integracije za integraciju tržišta električne energije.

Stav foruma je i da je reforma Ugovora o Energetskoj zajednici neophodan preudslov za unapređenje tržišta struje zemalja potpisnica tog ugovora, kao i za uspešnu integraciju sa susednim tržištima u EU.

Sa forum je upućen poziv da se na sastanku Ministarskog saveta u oktobru 2017.  godine usvoji refroma Ugovora o Energetskoj zajednici koju je predložio Sekretarijat te organizacije.

Učesnici foruma su razmotrili i razvoj infrastrukture u regionu i istakli značaj izgradnje adekvatne infrastrukture za dostizanje cilja Energetske zajednice o održivom, panevropskom tržišu struje i bezbednosti snabdevanja.

Forum je kritikovao sve potpisnice Ugovora, osim Kosova, jer nisu prenele u zakone Uredbu 347/2013 o transevropskoj energetskoj instrastrukturi i pozvao ih da u skladu s tim ispune svoje obaveze bez odlaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.