Električna energija

Forum o električnoj energiji: Mora se držati korak sa razvojem politika EU

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska zajednica u jugoistočnoj Evropi (JIE) mora da ide u korak sa razvojem politika EU u oblasti energetike kako se ne bi produbio jaz između energetskih tržišta zemalja JIE i tržišta članica EU, zaključeno je na 22. forumu o električnoj energiji.

Ova najveća godišnja konferencija Energetske zajednice o električnoj energiji održana je u Atini 31. maja i 1. juna, a na njoj učestvovalo više od 120 zainteresovanih strana.

Sa foruma je upućen poziv zemljama potpisnicama Ugovora o Energetskoj zajednici da usvoje kodekse ili smernice za električne mreže i primene u etapama Uredbu EU o integritetu i transparentnosti veleprodajnog tržišta struje (REMIT), saopštila je Energetska zajednica.

Na skupu je ocenjeno da je potrebna bolja priprema zakonskog i regulatrnog okvira za nove vidove funkcionisanja tržišta, poput integracije decentralizovane proizvodnje, samosnabedavanja i prilagođavanja potražnji.

Forum je pozdravio napredak u razvijanju trgovine u jugoistočnoj Evropi i van granica zemalja potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici.

„To što je ostvaren napredak u razvoju prvih pilot-projekata povezivanja ‘dan unapred’ tržišta struje potpisnica Ugovora i članica (EU) predstavlja ohrabrujući signal“, rekao je direktor sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Na forumu je upućen poziv Ukrajini i Moldaviji, s obzirom da nisu ostvarile napredak, da nastave da sprovode inicijativu Sekretarija Energetske integracije za integraciju tržišta električne energije.

Stav foruma je i da je reforma Ugovora o Energetskoj zajednici neophodan preudslov za unapređenje tržišta struje zemalja potpisnica tog ugovora, kao i za uspešnu integraciju sa susednim tržištima u EU.

Sa forum je upućen poziv da se na sastanku Ministarskog saveta u oktobru 2017.  godine usvoji refroma Ugovora o Energetskoj zajednici koju je predložio Sekretarijat te organizacije.

Učesnici foruma su razmotrili i razvoj infrastrukture u regionu i istakli značaj izgradnje adekvatne infrastrukture za dostizanje cilja Energetske zajednice o održivom, panevropskom tržišu struje i bezbednosti snabdevanja.

Forum je kritikovao sve potpisnice Ugovora, osim Kosova, jer nisu prenele u zakone Uredbu 347/2013 o transevropskoj energetskoj instrastrukturi i pozvao ih da u skladu s tim ispune svoje obaveze bez odlaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski