Električna energija

Forum o električnoj energiji: Mora se držati korak sa razvojem politika EU

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska zajednica u jugoistočnoj Evropi (JIE) mora da ide u korak sa razvojem politika EU u oblasti energetike kako se ne bi produbio jaz između energetskih tržišta zemalja JIE i tržišta članica EU, zaključeno je na 22. forumu o električnoj energiji.

Ova najveća godišnja konferencija Energetske zajednice o električnoj energiji održana je u Atini 31. maja i 1. juna, a na njoj učestvovalo više od 120 zainteresovanih strana.

Sa foruma je upućen poziv zemljama potpisnicama Ugovora o Energetskoj zajednici da usvoje kodekse ili smernice za električne mreže i primene u etapama Uredbu EU o integritetu i transparentnosti veleprodajnog tržišta struje (REMIT), saopštila je Energetska zajednica.

Na skupu je ocenjeno da je potrebna bolja priprema zakonskog i regulatrnog okvira za nove vidove funkcionisanja tržišta, poput integracije decentralizovane proizvodnje, samosnabedavanja i prilagođavanja potražnji.

Forum je pozdravio napredak u razvijanju trgovine u jugoistočnoj Evropi i van granica zemalja potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici.

„To što je ostvaren napredak u razvoju prvih pilot-projekata povezivanja ‘dan unapred’ tržišta struje potpisnica Ugovora i članica (EU) predstavlja ohrabrujući signal“, rekao je direktor sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Na forumu je upućen poziv Ukrajini i Moldaviji, s obzirom da nisu ostvarile napredak, da nastave da sprovode inicijativu Sekretarija Energetske integracije za integraciju tržišta električne energije.

Stav foruma je i da je reforma Ugovora o Energetskoj zajednici neophodan preudslov za unapređenje tržišta struje zemalja potpisnica tog ugovora, kao i za uspešnu integraciju sa susednim tržištima u EU.

Sa forum je upućen poziv da se na sastanku Ministarskog saveta u oktobru 2017.  godine usvoji refroma Ugovora o Energetskoj zajednici koju je predložio Sekretarijat te organizacije.

Učesnici foruma su razmotrili i razvoj infrastrukture u regionu i istakli značaj izgradnje adekvatne infrastrukture za dostizanje cilja Energetske zajednice o održivom, panevropskom tržišu struje i bezbednosti snabdevanja.

Forum je kritikovao sve potpisnice Ugovora, osim Kosova, jer nisu prenele u zakone Uredbu 347/2013 o transevropskoj energetskoj instrastrukturi i pozvao ih da u skladu s tim ispune svoje obaveze bez odlaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

5. jun 2017. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

5. jun 2017. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

5. jun 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

5. jun 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju