Električna energija

Forum o električnoj energiji: Mora se držati korak sa razvojem politika EU

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska zajednica u jugoistočnoj Evropi (JIE) mora da ide u korak sa razvojem politika EU u oblasti energetike kako se ne bi produbio jaz između energetskih tržišta zemalja JIE i tržišta članica EU, zaključeno je na 22. forumu o električnoj energiji.

Ova najveća godišnja konferencija Energetske zajednice o električnoj energiji održana je u Atini 31. maja i 1. juna, a na njoj učestvovalo više od 120 zainteresovanih strana.

Sa foruma je upućen poziv zemljama potpisnicama Ugovora o Energetskoj zajednici da usvoje kodekse ili smernice za električne mreže i primene u etapama Uredbu EU o integritetu i transparentnosti veleprodajnog tržišta struje (REMIT), saopštila je Energetska zajednica.

Na skupu je ocenjeno da je potrebna bolja priprema zakonskog i regulatrnog okvira za nove vidove funkcionisanja tržišta, poput integracije decentralizovane proizvodnje, samosnabedavanja i prilagođavanja potražnji.

Forum je pozdravio napredak u razvijanju trgovine u jugoistočnoj Evropi i van granica zemalja potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici.

„To što je ostvaren napredak u razvoju prvih pilot-projekata povezivanja ‘dan unapred’ tržišta struje potpisnica Ugovora i članica (EU) predstavlja ohrabrujući signal“, rekao je direktor sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Na forumu je upućen poziv Ukrajini i Moldaviji, s obzirom da nisu ostvarile napredak, da nastave da sprovode inicijativu Sekretarija Energetske integracije za integraciju tržišta električne energije.

Stav foruma je i da je reforma Ugovora o Energetskoj zajednici neophodan preudslov za unapređenje tržišta struje zemalja potpisnica tog ugovora, kao i za uspešnu integraciju sa susednim tržištima u EU.

Sa forum je upućen poziv da se na sastanku Ministarskog saveta u oktobru 2017.  godine usvoji refroma Ugovora o Energetskoj zajednici koju je predložio Sekretarijat te organizacije.

Učesnici foruma su razmotrili i razvoj infrastrukture u regionu i istakli značaj izgradnje adekvatne infrastrukture za dostizanje cilja Energetske zajednice o održivom, panevropskom tržišu struje i bezbednosti snabdevanja.

Forum je kritikovao sve potpisnice Ugovora, osim Kosova, jer nisu prenele u zakone Uredbu 347/2013 o transevropskoj energetskoj instrastrukturi i pozvao ih da u skladu s tim ispune svoje obaveze bez odlaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. jun 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. jun 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. jun 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. jun 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji