Električna energija

Forum o električnoj energiji: Mora se držati korak sa razvojem politika EU

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska zajednica u jugoistočnoj Evropi (JIE) mora da ide u korak sa razvojem politika EU u oblasti energetike kako se ne bi produbio jaz između energetskih tržišta zemalja JIE i tržišta članica EU, zaključeno je na 22. forumu o električnoj energiji.

Ova najveća godišnja konferencija Energetske zajednice o električnoj energiji održana je u Atini 31. maja i 1. juna, a na njoj učestvovalo više od 120 zainteresovanih strana.

Sa foruma je upućen poziv zemljama potpisnicama Ugovora o Energetskoj zajednici da usvoje kodekse ili smernice za električne mreže i primene u etapama Uredbu EU o integritetu i transparentnosti veleprodajnog tržišta struje (REMIT), saopštila je Energetska zajednica.

Na skupu je ocenjeno da je potrebna bolja priprema zakonskog i regulatrnog okvira za nove vidove funkcionisanja tržišta, poput integracije decentralizovane proizvodnje, samosnabedavanja i prilagođavanja potražnji.

Forum je pozdravio napredak u razvijanju trgovine u jugoistočnoj Evropi i van granica zemalja potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici.

„To što je ostvaren napredak u razvoju prvih pilot-projekata povezivanja ‘dan unapred’ tržišta struje potpisnica Ugovora i članica (EU) predstavlja ohrabrujući signal“, rekao je direktor sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Na forumu je upućen poziv Ukrajini i Moldaviji, s obzirom da nisu ostvarile napredak, da nastave da sprovode inicijativu Sekretarija Energetske integracije za integraciju tržišta električne energije.

Stav foruma je i da je reforma Ugovora o Energetskoj zajednici neophodan preudslov za unapređenje tržišta struje zemalja potpisnica tog ugovora, kao i za uspešnu integraciju sa susednim tržištima u EU.

Sa forum je upućen poziv da se na sastanku Ministarskog saveta u oktobru 2017.  godine usvoji refroma Ugovora o Energetskoj zajednici koju je predložio Sekretarijat te organizacije.

Učesnici foruma su razmotrili i razvoj infrastrukture u regionu i istakli značaj izgradnje adekvatne infrastrukture za dostizanje cilja Energetske zajednice o održivom, panevropskom tržišu struje i bezbednosti snabdevanja.

Forum je kritikovao sve potpisnice Ugovora, osim Kosova, jer nisu prenele u zakone Uredbu 347/2013 o transevropskoj energetskoj instrastrukturi i pozvao ih da u skladu s tim ispune svoje obaveze bez odlaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

5. jun 2017. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

5. jun 2017. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

5. jun 2017. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

5. jun 2017. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković