Klimatske promene

Formula 1 razmatra vodonik kao gorivo budućnosti za bolide

formula-1-vodonik-gorivo

Slika: Pixabay/schuger

Objavljeno

27.07.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Formula 1 bi mogla u budućnosti uvesti vodonik kao gorivo za trkačke automobile, rekao je direktor Formule 1 Ross Brawn. Korišćenje vodonika bi obezbedilo da trke zadrže uzbuđenje koje izaziva buka bolida, a koje ljubitelji ovog sporta najviše vole, što ne bi bilo moguće sa električnim vozilima, rekao je on.

Međutim, Brawn je u izjavi za BBC takođe rekao da Formula 1 trenutno ne planira da napusti hibridni pogon koji se sada koristi i koji kombinuje unutrašnje sagorevanje sa električnim motorima.

Formula 1 trenutno ne planira da napusti hibridni pogon za bolide

Lando Norris, britanski vozač Formule 1, smatra da bi uvođenje električnih automobila oduzelo dosta od atmosfere u ovom sportu.

Električni motori jednostavno ne daju isti zvuk

Prema njegovim rečima, električni motori jednostavno ne proizvode onaj zvuk koji čini trke posebnim i zbog kojeg ih ljubitelji Formule 1 vole.

Za sada su napori usmereni na razvoj sintetičkih goriva koja koriste ugljenik uhvaćen iz vazduha, poljoprivrednog otpada ili biomase, a pravila ove organizacije zahtevaju da benzin koje se koristi u trkama sadrži najmanje 10% biogoriva, navode mediji.

Manje od 1% emisija Formule 1 dolazi iz samih bolida

Takođe, Formula 1 procenjuje da manje od 1% njenih emisija dolazi iz samih trkačkih automobila, a da je skoro polovina ukupnih emisija ovog sporta posledica logističkih aktivnosti i transporta vozila od jedne do druge piste za trke.

Cilj Formule 1 jedan je da postane klimatski neutralna najkasnije 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotni talas u Srbiji

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

27. jul 2021. - Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa

najtopliji jun u istoriji

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

27. jul 2021. - Prošli mesec je bio najtopliji jun u istoriji i ujedno 12. mesec u nizu sa prosečnom temperaturom od barem 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

27. jul 2021. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

27. jul 2021. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa