Životna sredina

Finska ponovo nastupa na Evroviziji sa pesmom o klimatskim promenama

Finska-ponovo-nastupa-na-Evroviziji-sa-pesmom-o-klimatskim-promenama

Foto: Eurovision.tv

Objavljeno

22.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Finska je ponovo odabrala pesmu sa snažnom porukom o klimatskim promenama da je predstavlja na Evroviziji. Glasači u Finskoj i međunarodni žiri izabrali su pesmu pod nazivom “Look Away”, što u prevodu znači “gledati na drugu stranu”. Pesmu će izvesti EDM zvezda Darude i Sebastian Rejman u prvom polufinalu 64. po redu Evrovizije, koje će se održati u Tel Avivu u Izraelu 14. maja. Finale Evrovizije je 18. maja.

Pevač Sebastian Rejman, koautor pesme, kaže da je osetio potrebu da napiše pesmu tokom boravka u Indiji pre par godina, gde je video “siromaštvo, zagađenje i prenaseljenost”, javlja Wiwibloggs, vebsajt posvećen Evroviziji.

U intervjuu za Wiwibloggs, Rejman kaže da su prizori koje je video sa prozora svoje hotelske sobe u Delhiju izgledali kao da su iz nekog filma o svetu nakon nuklearnog rata i da je za njega, kao osobu sa Zapada, bilo šokantno da vidi ljude koji spavaju na ulici i žive na ulici.

“There’s something in the air at night, that feels so different…”

Foto: Twitter.com/Darudevil

Rejman takođe objašnjava kako je napisao pesmu po povratku iz Indije. On kaže da je došao kući, prvom prilikom seo za klavir i napisao pesmu “Look Away” za svega dvadesetak minuta. “Jednostavno sam morao to da izbacim iz sebe”, kaže Rejman.

U pesmi on kaže da ne može više da peva ljubavne pesme, jer se “nešto dešava” i on tome “više ne može da okreće leđa”. U pesmi se takođe kaže da ima “nešto u vazduhu noću,” nešto što deluje dosta drugačije i da on ne razume šta je to, kao i da nije znao da će do toga doći.

Ovo nije prvi put da Finska šalje pesmu sa porukom o klimatskim promenama na takmičenje za pesmu Evrovizije. Pevač Paradise Oskar je 2011. godine pevao o dečaku koji želi da spasi “umiruću planetu” od ekološke katastrofe. Ova pesma završila je na 21. mestu od ukupno 25 učesnika finala Evrovizije, koje je održano u nemačkom gradu Dizeldorfu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bef 2023 aukcije neda lazendic

Neda Lazendić: Srbija ima pouzdano okruženje za investicije u obnovljivu energiju

22. mart 2019. - Neda Lazendić je bila jedan od govornika na panelu Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu na konferenciji BEF 2023.

bef 2023 baterije PPA maja turkovic cwp

Maja Turković: Baterije će automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje na mrežu

22. mart 2019. - Obaveza instaliranja baterija će povećati ulaganje u nove elektrane 20-30 odsto, rekla je ona na Beogradskom energetskom forumu 2023.

energija iz otpada srbija steta korist

Video: Energija iz otpada – realna briga ili prilika za rešavanje problema?

22. mart 2019. - Korišćenje otpada za dobijanje energije je sastavni deo hijerarhije upravljanja otpadom i izaziva suprostavljene stavove u Srbiji

vinca spaljivanje otpada deponija beo cista energija

Beo Čista Energija započela proizvodnju energije spaljivanjem otpada u Vinči (VIDEO)

22. mart 2019. - Postrojenjem upravljaju francuska Veolia i japanski Itochu, koji su sa Gradom Beogradom sklopili ugovor o javno-privatnom partnerstvu