OIE

Finance in Motion dobitnik nagrade za inovaciju za solarni park Blue 1 u Albaniji

Finance in Motion Blue 1 nagrada

Foto: Finance in Motion / LinkedIn

Objavljeno

08.03.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kompanija Finance in Motion je osvojila nagradu Market Pioneer Award Europe koju dodeljuje IJGlobal. Nagrada je dodeljena za Blue 1, prvi solarni park u Albaniji koji je u potpunosti finansiran iz privatnog kapitala.

IJGlobal Award je najvažnija nagrada za ulaganja u sektor energetike i infrastrukture. Dodeljuje se svake godine u Londonu, Njujorku, Singapuru i Dubaiju. Žiri čine nezavisni stručnjaci iz industrije, a nagrade se dodeljuju za odgovarajuće regione.

Kompanija koja investira u održive projekte (impact asset manager), Finance in Motion, je osvojila nagradu Market Pioneer Award Europe za Blue 1, prvi solarni park u Albaniji koji je u potpunosti finansiran iz privatnog kapitala. Finansiranje projekta je finalizirao Green for Growth Fund (GGF), koji ova kompanija savetuje. „Ovo je postignuto usred energetske krize, nakon kovid šoka, tokom rata u Ukrajini i s ratom povezanog poremećaja u lancima snabdevanja“, rekao je predsednik GGF, Kristofer Nouls.

Rast cena i kamata

Projekti obnovljive energije takođe su morali da se bore sa rastom cena i kamata. Obim završenog finansiranja projekata obnovljivih izvora energije na Balkanu već nekoliko godina opada, a upravo u ovom regionu je evidentan ogroman zaostatak investicija u proizvodnji energije.

Na Balkanu je očigledan ogroman zaostatak u ulaganjima u proizvodnju energije

„Ulaganje GGF-a u solarni sektor Albanije naglašava našu težnju za usvajanjem obnovljive energije, smanjenjem upotrebe fosilnih goriva i borbu protiv klimatskih promena, sa ciljem da se pokaže potencijal zelene energije i inspirišu dalja ulaganja“, rekao je Nouls.

Struktura od mosta do Ugovora o otkupu električne energije

Iako je projekat bio skoro spreman za izgradnju, nedostajali su mu mnogi elementi koji se smatraju standardnim u projektnom finansiranju. Finansiranje je zahtevalo korišćenje kapitala unapred za kupovinu opreme. Strukturirano je kao dugoročni zajam sa minimalnom amortizacijom, tako da projekat može da podnese varijabilni tok prihoda i pruža veliku motivaciju za potpisivanje pojedinačnih ugovora o otkupu električne energije.

„Žiri je bio impresioniran našim razvojem strategije finansiranja koja je ušla u potpuno novu teritoriju, uključujući strukturu od mosta do ugovora o otkupu električne energije, i uspela bez ikakve podrške vlade. Zaista cenimo globalno priznanje“, rekao je Borislav Kostadinov, direktor Fonda za mandat koji GGF ima u Finance in Motion.

Finance in Motion se fokusira na održivi razvoj u zemljama u razvoju. Kompanija strukturira, upravlja i savetuje investicione fondove koji investiraju u održivi razvoj i okuplja javne i privatne investitore. Cilj je borba protiv klimatskih promena, jačanje očuvanja biodiverziteta, promovisanje održivog korišćenja prirodnih resursa i poboljšanje uslova života i ekonomskih prilika u ciljnim zemljama.

Green for Growth Fund ulaže u mere osmišljene za smanjenje upotrebe energije, smanjenje emisije CO2 i poboljšanje efikasnosti upotrebe resursa na 19 tržišta širom jugoistočne Evrope i Kavkaza, u Ukrajini, Moldaviji, severnoj Africi i na Bliskom istoku. Fond obezbeđuje takvo finansiranje direktno, projektima za obnovljive izvore energije, preduzećima i opštinama, ili indirektno, preko odabranih finansijskih institucija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

8. mart 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

8. mart 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

8. mart 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici

Ženski solarni start besplatna obuka o solarnim fotonaponskim sistemima namenjena ženama

Ženski solarni start: besplatna obuka o fotonaponskim sistemima namenjena ženama

8. mart 2024. - Nemačka razvojna saradnja i kompanija Energy Net organizuju obuku Ženski solarni start