Životna sredina

Federacija BiH će investirati 70 miliona dolara u unapređenje kvaliteta vazduha

federacija bih zagadjenje vazduha kredit svetska banka sarajevo

Foto: Petar Ubiparip from Pixabay

Objavljeno

09.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je kredit od 50 miliona dolara od Svetske banke za projekat Unapređenje kvaliteta vazduha u četiri kantona. Ukupna vrednost projekta, kako je navela Svetska banka, je 70 miliona dolara, pa će ostatak obezbediti Federacija BiH.

Cilj projekta Unapređenje kvaliteta vazduha je jačanje sistema za praćenje i upravljanje kvalitetom vazduha i smanjenje zagađujućih emisija iz grejanja u stambenom sektoru i transporta u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom i kantonu Sarajevo.

Sredstva će, kako je saopštila Svetska banka, biti iskorišćena da se ojačaju mehanizmi i institucije za upravljanja kvalitetom vazduha u četiri kantona, kao i za direktna ulaganjima u grejanje domaćinstava i transportne aktivnosti kako bi se postiglo ukupno smanjenje emisija PM2.5 za 19.000 tona.

Sektori grejanja stambenih objekata i transporta, kako se navodi, su odgovorni za 50 odsto odnosno 20 odsto emisija PM2.5.

Cilj je da se unapredi mreža za praćenje kvaliteta vazduha

Mere koje će tome doprineti su održivo grejanje i energetska efikasnost u domaćinstvima sa jednom porodicom, proširenje biciklističke infrastrukture, podršku zonama niskih emisija i nabavka čistijih vozila javnog prevoza u Kantonu Sarajevo, saopštila je Svetska banka.

U dokumentu Svetske banke u vezi sa ovim projektom navodi se da će imati četiri komponente.

Prva je jačanje praćenja i upravljanja kvalitetom vazduha. Namera je da se u ovom delu fokus stavi na unapređenje rada mreže za praćenje kvaliteta vazduha u odabranim kantonima i sektorskih kapaciteta za procenu nivoa zagađenja i korišćenje prikupljenih podataka za poboljšanje planiranja upravljanja kvalitetom vazduha.

Namera je da se napravi pilot projekat za prelazak na niskoemisioni transport u Kantonu Sarajevo

Druga komponenta odnosi se na povećanje udela održivog grejanja i energetske efikasnosti u kućama, kako bi se smanjile emisije iz grejanja u ovim domaćinstvima kroz obezbeđivanje subvencija za čistija rešenja za grejanje i ulaganja u energetsku efikasnost.

U okviru treće dela projekta cilj je podrška tranziciji na transport sa niskim emisijama. U sklopu nje će se napraviti pilot projekat za prelazak na niskoemisioni transport u Kantonu Sarajevo razvojem biciklističke infrastrukture, i okviru nje sistema za praćenje i informisanje, nabavkom vozila javnog prevoza sa niskim emisijama i pružanjem tehničke pomoći za taj prelazak u urbanom jezgru.

Četvrta komponenta će finansirati aktivnosti implementacije projekta, kao što su troškovi konsultanata za upravljanje projektom i implementaciju, opremu, logistiku, studije i izgradnju kapaciteta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

9. jun 2023. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

9. jun 2023. - Obnova poslovne zgrade je deo većeg projekta "Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)"

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

9. jun 2023. - Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva i na nižim temperaturama, pokazala je nova studija

Sefcovic EU krece u konkretno sprovodenje sprovodjenje Evropskog zelenog dogovora

Šefčovič: EU kreće u konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora

9. jun 2023. - EU ubrzo prelazi na konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora, izjavio je novi izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič