Životna sredina

Federacija BiH će investirati 70 miliona dolara u unapređenje kvaliteta vazduha

federacija bih zagadjenje vazduha kredit svetska banka sarajevo

Foto: Petar Ubiparip from Pixabay

Objavljeno

09.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je kredit od 50 miliona dolara od Svetske banke za projekat Unapređenje kvaliteta vazduha u četiri kantona. Ukupna vrednost projekta, kako je navela Svetska banka, je 70 miliona dolara, pa će ostatak obezbediti Federacija BiH.

Cilj projekta Unapređenje kvaliteta vazduha je jačanje sistema za praćenje i upravljanje kvalitetom vazduha i smanjenje zagađujućih emisija iz grejanja u stambenom sektoru i transporta u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom i kantonu Sarajevo.

Sredstva će, kako je saopštila Svetska banka, biti iskorišćena da se ojačaju mehanizmi i institucije za upravljanja kvalitetom vazduha u četiri kantona, kao i za direktna ulaganjima u grejanje domaćinstava i transportne aktivnosti kako bi se postiglo ukupno smanjenje emisija PM2.5 za 19.000 tona.

Sektori grejanja stambenih objekata i transporta, kako se navodi, su odgovorni za 50 odsto odnosno 20 odsto emisija PM2.5.

Cilj je da se unapredi mreža za praćenje kvaliteta vazduha

Mere koje će tome doprineti su održivo grejanje i energetska efikasnost u domaćinstvima sa jednom porodicom, proširenje biciklističke infrastrukture, podršku zonama niskih emisija i nabavka čistijih vozila javnog prevoza u Kantonu Sarajevo, saopštila je Svetska banka.

U dokumentu Svetske banke u vezi sa ovim projektom navodi se da će imati četiri komponente.

Prva je jačanje praćenja i upravljanja kvalitetom vazduha. Namera je da se u ovom delu fokus stavi na unapređenje rada mreže za praćenje kvaliteta vazduha u odabranim kantonima i sektorskih kapaciteta za procenu nivoa zagađenja i korišćenje prikupljenih podataka za poboljšanje planiranja upravljanja kvalitetom vazduha.

Namera je da se napravi pilot projekat za prelazak na niskoemisioni transport u Kantonu Sarajevo

Druga komponenta odnosi se na povećanje udela održivog grejanja i energetske efikasnosti u kućama, kako bi se smanjile emisije iz grejanja u ovim domaćinstvima kroz obezbeđivanje subvencija za čistija rešenja za grejanje i ulaganja u energetsku efikasnost.

U okviru treće dela projekta cilj je podrška tranziciji na transport sa niskim emisijama. U sklopu nje će se napraviti pilot projekat za prelazak na niskoemisioni transport u Kantonu Sarajevo razvojem biciklističke infrastrukture, i okviru nje sistema za praćenje i informisanje, nabavkom vozila javnog prevoza sa niskim emisijama i pružanjem tehničke pomoći za taj prelazak u urbanom jezgru.

Četvrta komponenta će finansirati aktivnosti implementacije projekta, kao što su troškovi konsultanata za upravljanje projektom i implementaciju, opremu, logistiku, studije i izgradnju kapaciteta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

9. jun 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

9. jun 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

9. jun 2023. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

9. jun 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači