x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Federacija BiH ažurirala Akcioni plan za obnovljive izvore energije

21.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Vlada Federacije BiH
Federacija BiH ažurirala Akcioni plan za obnovljive izvore energije

Federacija BiH, jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, je ažurirala svoj Akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije (APOEF) zbog popunjenosti dinamičkih kvota za postrojenja, koja koriste solarnu energiju, nepostojanja dinamičkih kvota za elektrane na biogas, kao i zbog zahteva investitora za sticanje statusa povlašćenih i potencijalno povlašćenih proizvođača, posebno za solarna postrojenja.

Investitori o kojima je reč su već izgradili ili grade postrojenja, navodi se u saopštenju Vlade Federacije BiH nakon usvajanja ažuriranog APOEF-a i dodaje da “trenutno u Federaciji BiH postoji veoma iskazan interes za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije, koja kao primarno gorivo koriste obnovljive izvore.”

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je do 30. juna 2018. godine primilo 411 zahteva za izdavanje energetske dozvole za postrojenja, koja koriste obnovljive izvore energije (OIE), od čega je izdata 371 energetska dozvola, a izgrađeno ukupno 187 objekata, podeća se u saopštenju.

APOEF propisuje indikativne ciljeve za udeo OIE do 2020. godine

APOEF-om su propisani indikativni ciljevi za udeo energije proizvedene iz OIE do 2020. godine u ukupnoj finalnoj potrošnji na grejanje, hlađenje, struju i transport, stoji u saopštenju. Prema tim ciljevima, učešće OIE u sektoru električne energije 2020. godine iznosiće 44%, u sektoru energije za grejanje i hlađenje 49% i u saobraćaju 10%.

Svi ovi pojedinačni ciljevi će omogućiti dostizanje ukupnog cilja, ali ne predstavljaju fiksirane ciljeve za svaki pojedinačni sektor, koji mogu biti promenjeni i povećani ukoliko budu postojale mogućnosti za ubrzaniji razvoj pojedinih sektora u odnosu na druge, pojašnjava se u saopštenju.

U izveštaju Skretarijata Energetske zajednice od septembra ove godine navodi se da je na nivou cele Bosne i Hercegovine u 2016. godini dostignut udeo OIE od 25,3%, što je ispod plana za period 2015-2016. od 36,7%.

Sekretarijat je zaključio i da Bosna i Hercegovina kasni sa sprovođenjem brojnih mera opisanih u akcionom planu za OIE.

Sekretarijat je u izveštaju takođe naveo da Bosna i Hercegovina treba da uvede aukcije za OIE u oba entiteta kako bi se obezbedilo postizanje ciljeva u vezi sa OIE za 2020. godinu na isplativ način.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.