OIE

Federacija BiH ažurirala Akcioni plan za obnovljive izvore energije

Slika: Vlada Federacije BiH

Objavljeno

21.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Federacija BiH, jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, je ažurirala svoj Akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije (APOEF) zbog popunjenosti dinamičkih kvota za postrojenja, koja koriste solarnu energiju, nepostojanja dinamičkih kvota za elektrane na biogas, kao i zbog zahteva investitora za sticanje statusa povlašćenih i potencijalno povlašćenih proizvođača, posebno za solarna postrojenja.

Investitori o kojima je reč su već izgradili ili grade postrojenja, navodi se u saopštenju Vlade Federacije BiH nakon usvajanja ažuriranog APOEF-a i dodaje da “trenutno u Federaciji BiH postoji veoma iskazan interes za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije, koja kao primarno gorivo koriste obnovljive izvore.”

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je do 30. juna 2018. godine primilo 411 zahteva za izdavanje energetske dozvole za postrojenja, koja koriste obnovljive izvore energije (OIE), od čega je izdata 371 energetska dozvola, a izgrađeno ukupno 187 objekata, podeća se u saopštenju.

APOEF propisuje indikativne ciljeve za udeo OIE do 2020. godine

APOEF-om su propisani indikativni ciljevi za udeo energije proizvedene iz OIE do 2020. godine u ukupnoj finalnoj potrošnji na grejanje, hlađenje, struju i transport, stoji u saopštenju. Prema tim ciljevima, učešće OIE u sektoru električne energije 2020. godine iznosiće 44%, u sektoru energije za grejanje i hlađenje 49% i u saobraćaju 10%.

Svi ovi pojedinačni ciljevi će omogućiti dostizanje ukupnog cilja, ali ne predstavljaju fiksirane ciljeve za svaki pojedinačni sektor, koji mogu biti promenjeni i povećani ukoliko budu postojale mogućnosti za ubrzaniji razvoj pojedinih sektora u odnosu na druge, pojašnjava se u saopštenju.

U izveštaju Skretarijata Energetske zajednice od septembra ove godine navodi se da je na nivou cele Bosne i Hercegovine u 2016. godini dostignut udeo OIE od 25,3%, što je ispod plana za period 2015-2016. od 36,7%.

Sekretarijat je zaključio i da Bosna i Hercegovina kasni sa sprovođenjem brojnih mera opisanih u akcionom planu za OIE.

Sekretarijat je u izveštaju takođe naveo da Bosna i Hercegovina treba da uvede aukcije za OIE u oba entiteta kako bi se obezbedilo postizanje ciljeva u vezi sa OIE za 2020. godinu na isplativ način.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

21. novembar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

21. novembar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. novembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. novembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.