Mobilnost

FBiH priprema projekat za uvođenje električnih automobila u urbane sredine

fbih elektromobilnost elektricna vozila e-go megamix

Foto: atimedia from Pixabay

Objavljeno

14.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i privatne firme Megamix i e-GO pripremaju projekat za uvođenje električnih automobila u urbane sredine u Bosni i Hercegovini. U isto vreme Vlada Federacije BiH pokrenula je inicijativu da se uvedu olakšice za kupovinu električnih vozila, kao i druge mere za razvoj elektromobilnosti.

Federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak o projektu sa  generalnim direktorom kompanije Megamix Senadom Misimovićem i direktorkom firme e-GO Aldinom Hadžić.

Razgovarano je o projektu uvođenja električnih automobila na principu kratkoročnog najma u urbanim sredinama, saopštilo je Federalno ministarstvo.

Plan je da projekat započne iz Sarajeva, glavnog grada BiH, sa 22 elektrčna vozila na terenu u početnoj fazi, sa mogućnošću širenja i na druge gradove. U praksi bi to izgledalo, kako je navedeno, isto kao i iznajmlivanje električnih trotineta, koje je odavno moguće u BiH.

Projekat bi krenuo iz Sarajeva sa 22 automobila

Ovaj vid korišćenja električnih vozila je novitet i inovacija u BiH, a doprineće, kako smatraju u Federalnom ministarstvu, zaštiti životne sredine i boljem kvalitetu vazduha.

fbih elektromobilnost elektricna vozila e-go megamix edita djapo
Foto: Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Federalno ministarstvo je, takođe, uputilo Vladi FBiH informaciju kako bi je detaljno upoznala sa pitanjima elektromobilnosti u sektoru saobraćaja, njenom značaju sa aspekta zaštite životne sredine i pitanja klimatskih promena, kao i rešenjima za veću zastupljenosti elektromobilnosti u FBiH kroz uvođenje stimulativnih mjera. Na osnovu tih inforamcija Vlada FBiH je donela više zaključaka.

Vlada FBiH je pokrenula pripremu više mera za razvoj elektromobilnosti

Prvi je da se uputi prijedlog Veću ministara BiH kako bi se izmenili i dopunili propisi u vezi carinske i poreske politike u cilju donošenja stimulativnih mera kod uvoza električnih i hibridnih vozila. Zatim, da se uputi zahtev Parlamentu FBiH za stavljanje na dnevni red Doma naroda Nacrta Zakona o Fondu za zaštitu okoliša, kako bi se detaljno definisali stimulativni mehanizmi za elektromobilnost.

Treći zaključak odnosi se isto na Fond za zaštitu okoliša koji bi trebao da ubrza planiranje i finansiranje infrastrukture za punjenje vozila na teritoriji FBiH, i da razmotri mogućnost sufinansiranja nabavke električnih vozila.

Na kraju, Vlada FBiH je odlučila da se dostavi preporuka kantonima da razmotre finansijske i nefinansijske olakšice u pogledu povećanja elektromobilnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

14. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

14. april 2023. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

14. april 2023. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

14. april 2023. - Project 3 Mobility osnovao je hrvatski preduzetnik Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe