Mobilnost

FBiH priprema projekat za uvođenje električnih automobila u urbane sredine

fbih elektromobilnost elektricna vozila e-go megamix

Foto: atimedia from Pixabay

Objavljeno

14.04.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.04.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i privatne firme Megamix i e-GO pripremaju projekat za uvođenje električnih automobila u urbane sredine u Bosni i Hercegovini. U isto vreme Vlada Federacije BiH pokrenula je inicijativu da se uvedu olakšice za kupovinu električnih vozila, kao i druge mere za razvoj elektromobilnosti.

Federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak o projektu sa  generalnim direktorom kompanije Megamix Senadom Misimovićem i direktorkom firme e-GO Aldinom Hadžić.

Razgovarano je o projektu uvođenja električnih automobila na principu kratkoročnog najma u urbanim sredinama, saopštilo je Federalno ministarstvo.

Plan je da projekat započne iz Sarajeva, glavnog grada BiH, sa 22 elektrčna vozila na terenu u početnoj fazi, sa mogućnošću širenja i na druge gradove. U praksi bi to izgledalo, kako je navedeno, isto kao i iznajmlivanje električnih trotineta, koje je odavno moguće u BiH.

Projekat bi krenuo iz Sarajeva sa 22 automobila

Ovaj vid korišćenja električnih vozila je novitet i inovacija u BiH, a doprineće, kako smatraju u Federalnom ministarstvu, zaštiti životne sredine i boljem kvalitetu vazduha.

fbih elektromobilnost elektricna vozila e-go megamix edita djapo
Foto: Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Federalno ministarstvo je, takođe, uputilo Vladi FBiH informaciju kako bi je detaljno upoznala sa pitanjima elektromobilnosti u sektoru saobraćaja, njenom značaju sa aspekta zaštite životne sredine i pitanja klimatskih promena, kao i rešenjima za veću zastupljenosti elektromobilnosti u FBiH kroz uvođenje stimulativnih mjera. Na osnovu tih inforamcija Vlada FBiH je donela više zaključaka.

Vlada FBiH je pokrenula pripremu više mera za razvoj elektromobilnosti

Prvi je da se uputi prijedlog Veću ministara BiH kako bi se izmenili i dopunili propisi u vezi carinske i poreske politike u cilju donošenja stimulativnih mera kod uvoza električnih i hibridnih vozila. Zatim, da se uputi zahtev Parlamentu FBiH za stavljanje na dnevni red Doma naroda Nacrta Zakona o Fondu za zaštitu okoliša, kako bi se detaljno definisali stimulativni mehanizmi za elektromobilnost.

Treći zaključak odnosi se isto na Fond za zaštitu okoliša koji bi trebao da ubrza planiranje i finansiranje infrastrukture za punjenje vozila na teritoriji FBiH, i da razmotri mogućnost sufinansiranja nabavke električnih vozila.

Na kraju, Vlada FBiH je odlučila da se dostavi preporuka kantonima da razmotre finansijske i nefinansijske olakšice u pogledu povećanja elektromobilnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

14. april 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

14. april 2023. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku

minth srbija memorandum elektricna vozila vlada

Kineski Minth planira gradnju fabrike komponenti za električna vozila u Srbiji

14. april 2023. - Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited

rimac vern elektricni robotaksi

Rimac predstavio autonomni električni robotaksi Vern

14. april 2023. - Mate Rimac predstavio je Vern, autonomni električni robotaksi, koji je ime dobio po francuskom piscu Žilu Vernu