Životna sredina

Evropska komisija predstavila akcioni plan za razvoj održive i cirkularne bioekonomije

Foto: Honeywell/Wikimedia Commons

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je danas predstavila akcioni plan za razvoj održive i cirkularne bioekonomije u okviru mera koje imaju za cilj da podstaknu otvaranje radnih mesta, rast i investicije u Evropskoj uniji. Akcioni plan treba da doprinese snažnijoj održivoj upotrebi obnovljivih resursa kao odgovor na globalne i lokalne izazove poput klimatskih promena i održivog razvoja, navodi se u saopštenju komisije.

U kontekstu ograničenih bioloških resursa i ekosistema, potreban je inovativan pristup problemu ljudske ishrane i pristupa čistoj vodi i energiji, navodi se u saopštenju i dodaje da bioekonomija podrazumeva procese kao što su pretvaranje algi u gorivo, recikliranje plastike, prerada otpada u nov nameštaj ili odevne predmete, kao i transformacija industrijskih nusproizvoda u biođubriva. Bioekonomija ima potencijal da generiše milion novih zelenih radnih mesta do 2030. godine, navodi se u saopštenju.

Razvoj održive cirkularne bioekonomije zahteva usklađeno delovanje javnih institucija i industrije, čemu će komisija doprineti kroz 14 konkretnih mera u 2019. godini.

Mere će uključiti skaliranje i jačanje biosektora, što će se postići uspostavljanjem 100 miliona evra vredne Tematske investicione platforme za cirkularnu bioekonomiju, koja će bioinovacije približiti tržištu i smanjiti rizik privatnih investicija u održiva rešenja, kao i olakšati razvoj novih održivih biorafinerija širom Evrope.

Drugi važan cilj je brz razvoj bioekonomija širom Evrope, a komisija napominje da države članice i regioni, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi, imaju velike neiskorišćene potencijale biomase i otpada.

S tim u vezi, komisija će razviti strateški program implementacije za održive sisteme proizvodnje hrane i poljoprivrede, šumarstvo i bioproizvode; pokrenuće instrument za političku podršku bioekonomiji za zemlje EU u okviru programa Horizon 2020 za razvoj nacionalnih i regionalnih bioekonomskih programa; i lansirati pilot akcije za razvoj bioekonomija u ruralnim, priobalnim i urbanim područjima, na primer na polju upravljanja otpadom ili agroekologije.

Treći važan cilj je zaštita ekosistema i razumevanje ekoloških ograničenja bioekonomije, navodi se u saopštenju i dodaje da se evropski ekosistem suočava sa ozbiljnim pretnjama i izazovima, kao što su rast populacije, klimatske promene i degradacija zemljišta. Među merama koje će doprineti dostizanju ovog cilja biće sistem monitoringa koji će u celoj EU pratiti napredak ka održivoj i cirkularnoj bioekonomiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. oktobar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

12. oktobar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

12. oktobar 2018. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

12. oktobar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije