x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Evropska komisija poziva države da se pridržavaju direktiva

22.11.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: ec.europa.eu
Evropska komisija poziva države da se pridržavaju direktiva

Redovni mesečni izveštaj Evropske komisije pokazao je da se niz država članica Evropske unije (EU) suočava s mogućim pravnim posledicama ukoliko ne budu usaglasile svoju pravnu praksu s zakonima EU.

U energetskom sektoru i sektoru zaštite životne sredine, neke od zemalja koje prati portal Balkan Green Energy News, a članice su Evropske unije poput Slovenije, Hrvatske i Grčke pozvane su da odmah primene direktive i izveste o uzrocima kršenja, navodi se između ostalog u saopštenju Komisije.

Slovenija je pozvana da ispuni obaveze iz Člana 14(1) Direktive o energetskoj efikasnosti (Directive 2012/27/EU). Komisija je izvestila da ta država nije podnela izveštaj o „sveoubuhvatnoj proceni mogućnosti za uvođenje energetski visoko efikasne kogeneracije i efikasnog sistema daljinskog grejanja i hlađenja“. Originalni rok je bio 31. decembar 2014. godine, a Slovenija je sada dobila dodatna dva meseca da Komisiju informiše o merama koje je preduzela. U suprotnom, vlasti u Ljubljani bi se mogle suočiti s postupkom pred Sudom pravde EU.

Rumunija je pozvana da se pridržava Direktive o zalihama nafte (Council Directive 2009/119/EC), kojom se od država članica zahteva da održavaju određeni minimum zaliha sirove nafte i derivata, koji moraju biti stalno na raspolaganju. „Trenutni zakoni u Rumuniji  zabranjuju korišćenje zaliha nafte kao  kolaterale, instrumenta obezbeđenja pozajmica,“ kaže se u izveštaju Komisije. Rumunija je dobila još dva meseca da izvesti o izmenama u zakonodavstvu.

Na polju zaštite životne sredine, Komisija je apelovala na Grčku da nacionalni zakonodavni okvir o proceni i upravljanju posledicama poplava uskladi pravilima o zaštiti od poplava EU (Directive 2007/60/EC). Grčka nije ispunila zahtev da do kraja 2014. godine dostavi karte plavnih područja s procenom rizika.

Izvršno telo EU je od Hrvatske zahtevalo obezbedi pravilno pravljanje otpadom u mestu Biljane Donje, gde se velika količina mineralnog agregata odlaže bez odgovarajuće zaštite. Nusproizvod, šljaka, dobijena tokom ekstrakcije metala iz rude, smatra se štetnom za zemljište na otpadu „Crno Brdo“ i Donjem Biljanu nedaleko od grada Benkovca.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.