Energetska efikasnost

Evropska komisija poziva države da se pridržavaju direktiva

Evropska komisija

Slika: ec.europa.eu

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Redovni mesečni izveštaj Evropske komisije pokazao je da se niz država članica Evropske unije (EU) suočava s mogućim pravnim posledicama ukoliko ne budu usaglasile svoju pravnu praksu s zakonima EU.

U energetskom sektoru i sektoru zaštite životne sredine, neke od zemalja koje prati portal Balkan Green Energy News, a članice su Evropske unije poput Slovenije, Hrvatske i Grčke pozvane su da odmah primene direktive i izveste o uzrocima kršenja, navodi se između ostalog u saopštenju Komisije.

Slovenija je pozvana da ispuni obaveze iz Člana 14(1) Direktive o energetskoj efikasnosti (Directive 2012/27/EU). Komisija je izvestila da ta država nije podnela izveštaj o „sveoubuhvatnoj proceni mogućnosti za uvođenje energetski visoko efikasne kogeneracije i efikasnog sistema daljinskog grejanja i hlađenja“. Originalni rok je bio 31. decembar 2014. godine, a Slovenija je sada dobila dodatna dva meseca da Komisiju informiše o merama koje je preduzela. U suprotnom, vlasti u Ljubljani bi se mogle suočiti s postupkom pred Sudom pravde EU.

Rumunija je pozvana da se pridržava Direktive o zalihama nafte (Council Directive 2009/119/EC), kojom se od država članica zahteva da održavaju određeni minimum zaliha sirove nafte i derivata, koji moraju biti stalno na raspolaganju. „Trenutni zakoni u Rumuniji  zabranjuju korišćenje zaliha nafte kao  kolaterale, instrumenta obezbeđenja pozajmica,“ kaže se u izveštaju Komisije. Rumunija je dobila još dva meseca da izvesti o izmenama u zakonodavstvu.

Na polju zaštite životne sredine, Komisija je apelovala na Grčku da nacionalni zakonodavni okvir o proceni i upravljanju posledicama poplava uskladi pravilima o zaštiti od poplava EU (Directive 2007/60/EC). Grčka nije ispunila zahtev da do kraja 2014. godine dostavi karte plavnih područja s procenom rizika.

Izvršno telo EU je od Hrvatske zahtevalo obezbedi pravilno pravljanje otpadom u mestu Biljane Donje, gde se velika količina mineralnog agregata odlaže bez odgovarajuće zaštite. Nusproizvod, šljaka, dobijena tokom ekstrakcije metala iz rude, smatra se štetnom za zemljište na otpadu „Crno Brdo“ i Donjem Biljanu nedaleko od grada Benkovca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora