Energetska efikasnost

Evropska komisija poziva države da se pridržavaju direktiva

Evropska komisija

Slika: ec.europa.eu

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Redovni mesečni izveštaj Evropske komisije pokazao je da se niz država članica Evropske unije (EU) suočava s mogućim pravnim posledicama ukoliko ne budu usaglasile svoju pravnu praksu s zakonima EU.

U energetskom sektoru i sektoru zaštite životne sredine, neke od zemalja koje prati portal Balkan Green Energy News, a članice su Evropske unije poput Slovenije, Hrvatske i Grčke pozvane su da odmah primene direktive i izveste o uzrocima kršenja, navodi se između ostalog u saopštenju Komisije.

Slovenija je pozvana da ispuni obaveze iz Člana 14(1) Direktive o energetskoj efikasnosti (Directive 2012/27/EU). Komisija je izvestila da ta država nije podnela izveštaj o „sveoubuhvatnoj proceni mogućnosti za uvođenje energetski visoko efikasne kogeneracije i efikasnog sistema daljinskog grejanja i hlađenja“. Originalni rok je bio 31. decembar 2014. godine, a Slovenija je sada dobila dodatna dva meseca da Komisiju informiše o merama koje je preduzela. U suprotnom, vlasti u Ljubljani bi se mogle suočiti s postupkom pred Sudom pravde EU.

Rumunija je pozvana da se pridržava Direktive o zalihama nafte (Council Directive 2009/119/EC), kojom se od država članica zahteva da održavaju određeni minimum zaliha sirove nafte i derivata, koji moraju biti stalno na raspolaganju. „Trenutni zakoni u Rumuniji  zabranjuju korišćenje zaliha nafte kao  kolaterale, instrumenta obezbeđenja pozajmica,“ kaže se u izveštaju Komisije. Rumunija je dobila još dva meseca da izvesti o izmenama u zakonodavstvu.

Na polju zaštite životne sredine, Komisija je apelovala na Grčku da nacionalni zakonodavni okvir o proceni i upravljanju posledicama poplava uskladi pravilima o zaštiti od poplava EU (Directive 2007/60/EC). Grčka nije ispunila zahtev da do kraja 2014. godine dostavi karte plavnih područja s procenom rizika.

Izvršno telo EU je od Hrvatske zahtevalo obezbedi pravilno pravljanje otpadom u mestu Biljane Donje, gde se velika količina mineralnog agregata odlaže bez odgovarajuće zaštite. Nusproizvod, šljaka, dobijena tokom ekstrakcije metala iz rude, smatra se štetnom za zemljište na otpadu „Crno Brdo“ i Donjem Biljanu nedaleko od grada Benkovca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije