Električna energija

Evropska investiciona banka od 2021. ne finansira naftu, gas i ugalj

EIB-nafta-gas-ugalj

Slika: Centrala EIB-a u Luksemburgu

Objavljeno

02.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka namerava da prestane da finansira projekte u vezi sa fosilnim gorivima od 2021. godine, piše u nacrtu nove politike za finansiranje u sektoru energetike, banke čiji je vlasnik Evropska unija.

Evropska investiciona banka u dokumentu Politika kreditiranja EIB-a u sektoru energetike – Podrška energetskoj transformaciji (EIB energy lending policy – Supporting the energy transformation) – kaže da će se njene aktivnosti fokusirati na četiri oblasti – Energetska efikasnost, Dekarbonizacija snabdevanja energijom, Podrška inovativnim tehnologijama i novim vrstama energetske infrastrukture i Obezbeđivanje neophodne infrastrukture.

„Usredsređenost na ove dugoročne investicije predstavlja ambiciozan izazov za banku. Posledica toga je da će banka postepeno ukinuti podršku energetskim projektima koji se oslanjaju na fosilna goriva: proizvodnja nafte i gasa, infrastruktura prvenstveno namenjena prirodnom gasu, proizvodnja električne ili toplotne energije iz fosilnih goriva“, navodi se u nacrtu.

Ova vrsta projekata, kako se dodaje, neće biti dostavljana Odboru EIB-a na odobravanje od 2021. U dokumentu se, takođe, navodi da će sve aktivnosti EIB-a u energetskom sektoru biti u potpunosti usklađene sa Pariskim sporazumom.

Predloženu politiku kreditiranja u sektoru energetike u septembru će razmatrati Odbor direktora, koji je sastavljen od predstavnika članica EU. Ovaj Odbor mora da odobri novu politiku kako bi stupila na snagu.

EIB je, takođe, u nacrtu navela da je potrebna solidarnost da bi se osigurala podrška potencijalno ugroženim grupama ili regionima, pa će zbog toga banka osnovati Paket za energetsku tranziciju kako bi se pružila dodatna podrška onim članicama EU ili regionima suočenim sa teškom tranzicijom.

„Ovo je rezultat višemesečnog rada i odraz je stavova koje smo čuli od više stotina predstavnika zainteresovanih strana širom Evrope o tome koje bi prioritete trabalo da ima jedna evropska banka kada je reč o podršci energetici u budućnosti“, izjavio je povodom objavljivanja nacrta nove politike potpredsednik EIB-a Andrew McDowell.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

2. avgust 2019. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

2. avgust 2019. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

2. avgust 2019. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

2. avgust 2019. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu