Električna energija

Evropska investiciona banka od 2021. ne finansira naftu, gas i ugalj

EIB-nafta-gas-ugalj

Slika: Centrala EIB-a u Luksemburgu

Objavljeno

02.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka namerava da prestane da finansira projekte u vezi sa fosilnim gorivima od 2021. godine, piše u nacrtu nove politike za finansiranje u sektoru energetike, banke čiji je vlasnik Evropska unija.

Evropska investiciona banka u dokumentu Politika kreditiranja EIB-a u sektoru energetike – Podrška energetskoj transformaciji (EIB energy lending policy – Supporting the energy transformation) – kaže da će se njene aktivnosti fokusirati na četiri oblasti – Energetska efikasnost, Dekarbonizacija snabdevanja energijom, Podrška inovativnim tehnologijama i novim vrstama energetske infrastrukture i Obezbeđivanje neophodne infrastrukture.

„Usredsređenost na ove dugoročne investicije predstavlja ambiciozan izazov za banku. Posledica toga je da će banka postepeno ukinuti podršku energetskim projektima koji se oslanjaju na fosilna goriva: proizvodnja nafte i gasa, infrastruktura prvenstveno namenjena prirodnom gasu, proizvodnja električne ili toplotne energije iz fosilnih goriva“, navodi se u nacrtu.

Ova vrsta projekata, kako se dodaje, neće biti dostavljana Odboru EIB-a na odobravanje od 2021. U dokumentu se, takođe, navodi da će sve aktivnosti EIB-a u energetskom sektoru biti u potpunosti usklađene sa Pariskim sporazumom.

Predloženu politiku kreditiranja u sektoru energetike u septembru će razmatrati Odbor direktora, koji je sastavljen od predstavnika članica EU. Ovaj Odbor mora da odobri novu politiku kako bi stupila na snagu.

EIB je, takođe, u nacrtu navela da je potrebna solidarnost da bi se osigurala podrška potencijalno ugroženim grupama ili regionima, pa će zbog toga banka osnovati Paket za energetsku tranziciju kako bi se pružila dodatna podrška onim članicama EU ili regionima suočenim sa teškom tranzicijom.

„Ovo je rezultat višemesečnog rada i odraz je stavova koje smo čuli od više stotina predstavnika zainteresovanih strana širom Evrope o tome koje bi prioritete trabalo da ima jedna evropska banka kada je reč o podršci energetici u budućnosti“, izjavio je povodom objavljivanja nacrta nove politike potpredsednik EIB-a Andrew McDowell.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata