Energetska efikasnost

Evropska energetska nagrada za Užice, Kruševac i Paraćin

evropska energetska nagrada srbija svajcarska

Objavljeno

16.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Užice, Kruševac i Paraćin dobili su sertifikat udruženja Evropska energetska nagrada što znači da su ispunili kriterijume te međunarodne asocijacije za sistem energetskog menadžmenta. Vrbas je na dobrom putu da im se pridruži, i zasad je dobio status pionira Evropske energetske nagrade.

Sertifikate pod nazivom Evropska energetska nagrada Srbija dodelilo im je Ministarstvo rudarstva i energetike na konferenciji „Švajcarska podrška energetskom menadžmentu u opštinama – upravljanje energetskom krizom“.

U okviru „Projekta energetske efikasnosti i upravljanje energijom u opštinama“, implementiranim kroz švajcarsko-srpsku bilateralnu saradnju, u četiri srpske lokalne samouprave prvi put su primenjena iskustva i alati koji se koriste u okviru međunarodnog sistema kvaliteta za energetski menadžment pod nazivom Evropska energetska nagrada.

U okviru projekta obezbeđena su bespovratna sredstva za rekonstrukciju deset škola i četiri vrtića

Tako su iskorišćena iskustva iz sistema Evropske energetske nagrade u prostornom planiranju snabdevanja toplotnom energijom, ekološki odgovornom ponašanju zaposlenih, strategiji za komunikaciju u oblasti energetike.

Istovremeno, u okviru projekta su obezbeđena bespovratna sredstva za rekonstrukciju deset škola i četiri vrtića.

Kroz projekat je osigurano ispunjenje zakonskih obaveza kao i jačanje kapaciteta u pilot gradovima i opštinama, Užicu, Kruševcu, Paraćinu i Vrbasu.

Evropska energetska nagrada je međunarodni sistem kvaliteta koji se primenjuje u više od 1.700 opština i gradova

Sve lokalne samouprava sa više od 20,000 stanovnika su obavezne da uvedu sistem energetskog menadžmenta koji obuhvata struktuirano prikupljanje i praćenje podataka o potrošnji energije, planiranje mera za postizanje ušteda i izveštavanje.

Sistem energetskog menadžmenta je jedan od ključnih instrumenata za postizanje nacionalnih ciljeva po pitanju energetske efikasnosti.

Evropska energetska nagrada je međunarodni sistem kvaliteta koji se primenjuje u više od 1.700 opština i gradova sa više od 70 miliona stanovnika. Pravila se odnose na šest oblasti: strategije razvoja i prostornog planiranja, opštinske zgrade i druga infrastruktura, snabdevanje i odlaganje, mobilnost, interna organizacija i komunikacija i saradnja.

Renoviranje donelo godišnju uštedu od 21 miliona dinara

evropska energetska nagrada srbija svajcarska projekat

Ričard Koli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, izjavio je da nema alternative za zelenu tranziciju i potvrdio posvećenost Švajcarske tom cilju kroz bilateralnu pomoć od dodatnih 22 miliona evra.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milan Macura istakao je da je kroz ovaj Projekat energetski renovirano 14 škola i vrtića sa više od 5.600 korisnika.

Renoviranjem se očekuje ušteda veća od 3.500 MWh godišnje što je po trenutnim cenama oko 21 miliona dinara, dodao je on, i naglasio da je ovaj Projekat uzdigao srrski sistem energetskog menažmenta na nov nivo uzimajući u obzir standarde Evropske energetske nagrade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

16. decembar 2022. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

16. decembar 2022. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

Đedović: u toku je javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada, prijavite svoje projekte

Đedović: U toku javni poziv za sredstva za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada

16. decembar 2022. - Ministarka Đedović je pozvala opštine i gradove da se prijave za sredstva za mere energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja

BEF 2023: Infrastruktura, tehnologije i finansiranje za ugljeničnu neutralnost do 2050: šanse i izazovi za region Zapadnog Balkana

BEF 2023: Infrastruktura, tehnologije i finansiranje za ugljeničnu neutralnost do 2050: šanse i izazovi za region Zapadnog Balkana

16. decembar 2022. - Kako bi energetski sistemi u regionu Zapadnog Balkana postigli ugljeničnu neutralnost ključni preduslovi su infrastruktura, dostupnost tehnologije i finansiranja.