Klimatske promene

EU uvodi jedinstvenu terminologiju za investicije u održivo poslovanje

Doing-business-in-a-sustainable-way

Photo: Pixabay

Objavljeno

27.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija razvila je jedinstvenu terminologiju koju će kompanije i investitori morati da koriste kada izveštavaju o investicijama u zelene projekte, a predloženo je i proširenje obaveze izveštavanja o održivosti poslovanja na sve velike kompanije i sve kompanije listirane na berzi.

Paket mera predloženih ove nedelje bi trebalo da uvede pouzdane i uporedive podatke u izveštavanje o održivosti poslovanja, pomogne u preusmeravanju ulaganja u održivije tehnologije i poslove, suzbije praksu netačnog predstavljanja zelenih investicija, poznatu kao “greenwashing,” kao i da, tokom vremena, dovede izveštavanje o održivosti u istu ravan sa finansijskim izveštavanjem.

Mere bi trebalo da pomognu u sprovođenju Evropskog zelenog dogovora i daju ključan doprinos postizanju cilja EU da postane klimatski neutralna do 2050. godine.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije zadužen za ekonomiju u interesu građana, rekao je da prva klimatska taksonomija veliki korak napred, koji će pomoći kompanijama i investitorima da procene da li su njihove aktivnosti zaista zelene.

Predlogom klimatske taksonomije je napravljen „zajednički jezik“ za projekte i privredne aktivnosti koje imaju značajan pozitivan uticaj na klimu i životnu sredinu i koji pojašnjava koje aktivnosti najviše doprinose ostvarivanju ekoloških ciljeva EU, navodi se u saopštenju komisije.

Propis pokriva 40% listiranih kompanija u sektorima odgovornim za 80% emisija GHG u EU

Ovaj propis odnosiće se na 40% listiranih kompanija u sektorima koji su odgovorni za 80% direktih emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) u EU, kao što  su energetika, šumarstvo, industrija, saobraćaj i građevinarstvo. Međutim, novi sektori će biti dodavani na spisak kako se propis bude prilagođavao situaciji i tehnološkom razvoju, navodi se u saopštenju.

Obaveza ispunjavanja detaljnih standarda izveštavanja o održivosti proširuje se na 50.000 kompanija

Prema predlogu uredbe o izveštavanju o odživosti poslovanja kompanija, skoro 50.000 kompanija moraće da ispunjava detaljne standarde EU u ovoj oblasti, u poređenju sa 11.000 kompanija na koje se ova obaveza trenutno odnosi. Komisija predlaže da se pored standarda za velike kompanije izrade posebni standardi za mala i srednja preduzeća (MSP), koje će nelistirana MSP moći da primenjuju dobrovoljno.

Uredbom će se i pojednostaviti procedura izveštavanja za kompanije, jer će se obezbediti jedinstveno rešenje kojim će se ispuniti zahtevi investitora i drugih zainteresovanih strana, navodi komisija.

Konsultantske i osiguravajuće kuće moraće da uključe održivost u svoje savete klijentima

Komisija je usvojila i šest predloga izmena propisa čiji je cilj da se obezbedi da firme iz finansijskog sektora, kao što su konsultantske i osiguravajuće kuće, uključe održivost u svoje procedure i savete koje pružaju klijentima. Time će se finansijski sistem podstaći da podržava firme koje rade na obezbeđivanju održivosti, kao i one čije je poslovanje već održivo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

27. april 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

27. april 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

27. april 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

27. april 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto