Otpad

EU sufinansira reciklažna dvorišta u opštinama Nuštar i Kneževi Vinogradi

EU sufinansira reciklazna dvorista u opstinama Nuštar i Knezevi Vinogradi

Slika: nustar.hr

Objavljeno

24.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatske opštine Nuštar, u Vukovarsko-sremskoj županiji, i Kneževi Vinogradi, u Osječko-baranjskoj, dobile su bespovratna sredstva Evropske unije za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta.

Ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić potpisao je ugovor o dodeli bespovratnih sredstava Evropske unije za ove projekte sa načelnicima dve opštine. EU finansira projekte sa 85 odsto od njihove ukupne vrednosti.

Bespovratna sredstava se dodeljuju iz Kohezionog fonda za period 2014 – 2020.

Tomić je inače boravio u ovom delu Hrvatske da bi sa predstavnicima županija i jedinica lokalne samouprave s tog područja razgovarao o problemima upravljanja otpadom. Po njegovoj oceni, reciklažna dvorišta su samo jedan od segmenata ka uspostavljanju kompletnog sistema upavljanja otpadom.

Ukupna vrednost projekta izgradnje i uređenja reciklažnog dvorišta Nuštar iznosi 3.289.569,85 kuna (EUR 442.500), od čega je EU namenila 85 odsto bespovratnih sredstava, odnosno 2.796.134,37 kuna (EUR 376.100), saopštilo je hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i  energetike.

Nuštar je peto reciklažno dvorište na području Vukovarsko-sremske županije. Prethodno su potpisani ugovori za reciklažna dvorišta u Iloku i Županji, opštinama Borovo i Stari Jankovci.

Za uređenje i opremanje reciklažnog dvorišta Kneževi Vinogradi obezbeđeno je 1.898.562,50 kuna (EUR 255.000), a EU participira sa 1.613.778,12 kuna (EUR 217.000), odnosno 85 odsto ukupne vrednosti projketa.

Izgradnjom ovog reciklažnog dvorišta, stanovnici opštine će moći besplatno da na njega odlažu sve vrste otpada, navodi se na sajtu opštine.

Na području Osječko-baranjske županije 0 sprovode se brojne aktivnosti u okviru izgradnje infrastrukture za upravljanje otpadom. Do sada je za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta u Đakovu, općinama Erdut, Feričanci, Vladislavci i Kneževim Vinogradima osigurano 9,7 miliona kuna (EUR 1.300.000) evropskih sredstava.

Plan Hrvatske je da do 2020. reciklira ili kompostira više od 50 posto otpada. Ministar je podsetio da je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava EU za projekte izgradnje reciklažnih dvorišta još u toku, a je jedinicama lokalne samouprave na taj način dostupno ukupno 214,5 miliona kuna. (EUR 2.880.000).

Do sada su potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za 43 projekta.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

24. januar 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

24. januar 2018. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

24. januar 2018. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

24. januar 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom