Mobilnost

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

Foto: European Union

Objavljeno

27.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je objavila da je osnovala Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA sa ciljem da ohrabri i ubrza razvoj letelica na električni pogon i vodonik.

Saobraćaj se naglo menja u održivom smeru. Avijacija ima važnu ulogu u naporima Evropske unije da do 2050. postane prvi klimatski neutralni kontinent, s razvojem letelica na električni pogon i vodonik.

Da bi ušle u komercijalnu upotrebu, treba uvesti velike promene u ekosistem te industrije. Smisao Saveza za avijaciju s nula emisija je da ohrabri i ubrza uvođenje zelenih letelica, saopštila je Evropska komisija i pozvala aktere iz privatnog i javnog dela sektora avio-prevoza da se pridruže.

Okupiće predstavnike proizvođača letelica, avio-prevoznika, aerodroma, energetskih kompanija i snabdevača gorivom, agencija za standardizaciju i sertifikaciju, grupacija za zaštitu putnika i životne sredine i regulatora. Članovi će se baviti pitanjima kao što je potreba za gorivom i infrastrukturom za letelice na električni pogon i vodonik na aerodromima, stoji u objavi.

EU treba da zauzme velik udeo u sektoru zelene avijacije

Letelice proizvedene u Evropi su činile 65 procenata tržišta komercijalnih letelica na globalnom nivou, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton. Istakao je da domaća industrija treba da zauzme velik udeo u nastajućem sektoru zelene avijacije.

Savez za avijaciju sa nula emisija je zajednička platforma aktera iz privatnog i javnog sektora

„Možemo biti ponosni što je Evropa predvodnica u alternativnim načinima pogona. Inicijative poput onih za sistem letenja na gorive ćelije, turbinu koja sagoreva vodonik ili ultralake, sigurne i pouzdane rezervoare za skladištenje tečnog vodonika su, sve zajedno, primeri potencijala za inovacije u Evropi. Tu ne govorim samo o velikim proizvođačima, već i o mnogim manjim kompanijama i startapima“, izjavio je Breton.

Letelice koje ne ispuštaju emisije gasove s efektima staklene bašte treba da uđu na tržište 2035. godine

Partnerstvu za čistu avijaciju (Clean Aviation Partnership) je samo iz programa Horizon Europe za istraživanja i inovacije dodeljeno 1,7 milijardi evra. Evropska komisija planira da Sistem za trgovanje emisijama ili EU ETS proširi na saobraćaj.

Partnerstvo za čistu avijaciju namerava da između 2027. i 2029. dovrši tehnologije za letelice bez emisija, da bi najkasnije 2035. mogle da budu puštene u saobraćaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

27. jun 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

27. jun 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

27. jun 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

27. jun 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.