Mobilnost

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

Foto: European Union

Objavljeno

27.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je objavila da je osnovala Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA sa ciljem da ohrabri i ubrza razvoj letelica na električni pogon i vodonik.

Saobraćaj se naglo menja u održivom smeru. Avijacija ima važnu ulogu u naporima Evropske unije da do 2050. postane prvi klimatski neutralni kontinent, s razvojem letelica na električni pogon i vodonik.

Da bi ušle u komercijalnu upotrebu, treba uvesti velike promene u ekosistem te industrije. Smisao Saveza za avijaciju s nula emisija je da ohrabri i ubrza uvođenje zelenih letelica, saopštila je Evropska komisija i pozvala aktere iz privatnog i javnog dela sektora avio-prevoza da se pridruže.

Okupiće predstavnike proizvođača letelica, avio-prevoznika, aerodroma, energetskih kompanija i snabdevača gorivom, agencija za standardizaciju i sertifikaciju, grupacija za zaštitu putnika i životne sredine i regulatora. Članovi će se baviti pitanjima kao što je potreba za gorivom i infrastrukturom za letelice na električni pogon i vodonik na aerodromima, stoji u objavi.

EU treba da zauzme velik udeo u sektoru zelene avijacije

Letelice proizvedene u Evropi su činile 65 procenata tržišta komercijalnih letelica na globalnom nivou, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton. Istakao je da domaća industrija treba da zauzme velik udeo u nastajućem sektoru zelene avijacije.

Savez za avijaciju sa nula emisija je zajednička platforma aktera iz privatnog i javnog sektora

„Možemo biti ponosni što je Evropa predvodnica u alternativnim načinima pogona. Inicijative poput onih za sistem letenja na gorive ćelije, turbinu koja sagoreva vodonik ili ultralake, sigurne i pouzdane rezervoare za skladištenje tečnog vodonika su, sve zajedno, primeri potencijala za inovacije u Evropi. Tu ne govorim samo o velikim proizvođačima, već i o mnogim manjim kompanijama i startapima“, izjavio je Breton.

Letelice koje ne ispuštaju emisije gasove s efektima staklene bašte treba da uđu na tržište 2035. godine

Partnerstvu za čistu avijaciju (Clean Aviation Partnership) je samo iz programa Horizon Europe za istraživanja i inovacije dodeljeno 1,7 milijardi evra. Evropska komisija planira da Sistem za trgovanje emisijama ili EU ETS proširi na saobraćaj.

Partnerstvo za čistu avijaciju namerava da između 2027. i 2029. dovrši tehnologije za letelice bez emisija, da bi najkasnije 2035. mogle da budu puštene u saobraćaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja