x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EU razmatra podizanje ciljeva za 2030. da bi obezbedila klimatsku neutralnost do 2050.

11.08.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay/Pixel2013
EU razmatra podizanje ciljeva za 2030. da bi obezbedila klimatsku neutralnost do 2050.

Evropska komisija započela je proces tokom kojeg će razmotriti podizanje ciljeva za 2030. godinu po pitanju obnovljivih izvora energije i intenziviranje aktivnosti na polju energetske efikasnosti sa ciljem da se obezbedi postizanje planirane klimatske neutralnosti Evropske unije (EU) do 2050. godine.

Proces počinje preispitivanjem dve direktive EU – Direktive o obnovljivim izvorima energije (OIE) (2018/2001/EU) i Direktive o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU i 2018/2002/EU). To će biti ključno za utvrđivanje kako će politike EU u ovim oblastima doprineti postizanju ciljeva po pitanju klime i životne sredine u okviru Evropskog zelenog dogovora, saopštila je komisija.

Komisija pokušava da utvrdi da li treba podići cilj za OIE za 2030. godinu sa sadašnjih 32%

Komisija je objavila mape puta za ove dve direktive kako bi utvrdila da li cilj EU za udeo OIE od najmanje 32% do 2030. godine treba podići i procenila da li su postojeća pravila adekvatna za dostizanje cilja od najmanje 32.5% po pitanju energetske efikasnosti u istom periodu.

Kod OIE, mapom puta će se takođe proceniti da li treba izmeniti još neke delove direktive u skladu sa već usvojenim inicijativama poput Strategije za integraciju energetskog sistema i Strategije za vodonik.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson kaže da je jasno da put ka klimatskoj neutralnosti zahteva povećanje i ubrzanje proizvodnje OIE i intenziviranje aktivnosti na polju energetske efikasnosti. On dodaje da komisija mora da razmotri sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi se to postiglo.

Jedan od ciljeva Evropskog zelenog dogovora je da se pojačaju ambicije EU kako bi se emisije gasova staklene bašte smanjile za najmanje 50%, ili čak blizu 55%, na odgovoran način do 2030. godine.

Rezultati analize direktiva i mogući predlozi očekuju se u junu 2021. godine

Evropska komisija je pozvala zainteresovane građane da daju svoje mišljenje do 21. septembra, a sledeća faza procesa preispitivanja direktiva će biti javna rasprava krajem godine, navodi se u saopštenju komisije.

Analiza direktiva je deo šireg procesa usvajanja plana klimatskih ciljeva za 2030. godinu, stoji u saopštenju, a njeni rezultati i mogući predlozi očekuju se u junu 2021. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.