Mobilnost

EU predložila grant od 12,9 miliona evra za projekat u sektoru e-mobilnosti

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.10.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Projekat za e-mobilnost, vredan 64,5 miliona evra, koji bi trebalo da se sprovede u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Slovačkoj, predložen je za dobijanje granta od 12,9 miliona evra u okviru programa Connecting Europe Facility (CEF).

Projekat MULTI-E: Multiple Urban and Long-distance Transport Initiatives – Electric and CNG je među 49 projekata predloženih od strane Evropske komisije za dobijanje ukupno 695,1 milion evra ulaganja u održivu i inovativnu saobraćajnu infrastrukturu u Evropi. CEF je jedan od ključnih instrumenata finansiranja EU koji podstiče rast, zapošljavanje i konkurentnost kroz ciljane investicije u infrastrukturu na evropskom nivou.

Slovenačka energetska kompanija Petrol je podnosilac zahteva i koordinator projekta koj bi trebalo da se realizuje u četiri evropske države.

Cilj projekta, kako je navedeno u zvaničnim dokumentima Evropske unije, je elektrifikacija urbanih i regionalnih autobuskih linija i lansiranje mobilnosti kao usluge (mobility as a service – MaaS) sa oko 920 e-voznih parkova i  pratećom infrastrukturom i IT platformom.

Aktivnosti u okviru projekta predviđaju postavljanje javnih mreža za punjenje električnih vozila (EV) i vozila na komprimovani prirodni gas (CNG) za razne potrebe u okviru urbanih i drugih putovanja sa 16 stanica za CNG, 24 ultra punjača, 349 AC punjača, 5 centara za punjenje i 6 stanica za punjenje e-autobusa, što je ukupno oko 1.000 tački za snabdevanje.

Projekat povezuje baltičko-jadranski i mediteranski koridor, koji uključuje Zagreb, kao i koridor Rajna-Dunav u Slovačkoj.

Evropska komisija je u komentarima prilikom ocenjivanja navela da je projekat usklađen sa osnovnim prioritetima Transevropske transportne mreže (Trans-European Transport Network – TEN-T), i to posebno sa onim koji se odnose na koheziju, dekarbonizaciju, interoperabilnost i multimodalitet.

Projekat ima političku podršku i obezbeđene lokacije i dobavljače. Njegov uticaj je naročito dobar u pogledu smanjenja emisija CO2 i buke, navela je Evropska komisija.

Početak projekta planiran je za maj 2018. godine, a završetak za decembar 2023. godine.

Program Connecting Europe Facility dosad je podržao 341 projekat sa ukupno 22,3 milijarde evra. Inače, iz budžeta EU za period 2014-2020. za CEF je opredeljeno 23,2 milijarde evra.

Hrvatska je za 32 odabrana projekta dobila 424,4 miliona evra, dok je Sloveniji za 31 projekat dodeljeno 318,1 milion evra.

Hrvatska je dosad kandidovala 54 predloga, a Slovenija52.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUKI projektne ideje za prekogranicnu klimatsku akciju

EUKI raspisala 5. poziv za finansiranje prekograničnih klimatskih projekata

01 December 2020 - Evropska klimatska inicijativa – EUKI peti put je pozvala civilno društvo, vlasti i obrazovne ustanove da prikažu prekogranične klimatske projekte

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni