OIE

ERS: Kredit za Hrgud kod KfW među povoljnijim

Hrgud vetropark

Foto: Pixabay

Objavljeno

23.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Kredit koji će Republika Srpska (RS) uzeti kod nemačke banke KfW za izgradnju vetroelektrane Hrgud u Berkovićima jedan je od povoljnijih. Na ovaj način je rukovodstvo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) odgovorilo na optužbe opozicije da je odluka o zaduživanju nezakonita.

Kredit za izgradnju vetroelektrane Hrgud je državni kredit za koji garancije daje RS, što ga čini  povoljnijim kada se uporedi kamatna stopu sa kamatom kod komercijalnih banaka, izjavio je za Glas Srpske direktor ERS-a za implementaciju projekata finansiranih od strane međunarodnih finansijskih institucija Milorad Živković.

„U slučaju kredita za vetropark Hrgud promenljiva kamatna stopa je povoljnija jer je bazirana na efektivnim troškovima finansiranja na evropskom tržištu kapitala, gde je ona u prethodnom periodu bila i negativna. Primer koji to potvrđuje su druge dve elektroprivrede u Bosni i Hercegovini (BiH) koje su ranije zaključile kreditne sporazume, a kojima su obračunate kamate bile nula odsto. Kamata je mogla biti i fiksna i KfW je zagovarao stopu od tri odsto, ali s obzirom na prognoze njihovih predstavnika i sami su priznali da je povoljnija promenljiva kamatna stopa,“ rekao je Živković za Glas Srpske i dodao da su tu opciju izabrale i druge dve elektroprivrede u BiH.

Rukovodstvo ERS-a poručilo je da odluka o zaduženju RS kod nemačke banke u iznosu od 60 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Hrgud u Berkovićima nije nezakonita. Maksimalna kamatna stopa ne može da bude određena, jer je vezana za kretanje evropske međubankarske stope Euribor, tvrde iz ERS.

Rukovodstvo ERS-a je odbacilo optužbe predsednika opozicione stranke NDP Dragana Čavića koji je tokom rasprave u Narodnoj skupštini najavio da će podneti žalbu Ustavnom sudu RS u vezi sa odlukom o kreditu koju je ocenio kao nezakonitu.

Uz kredit za izgradnju vetroparka, KfW će obezbediti i dodatnih 200.000 evra bespovratnih sredstava za finansiranje studije procene uticaja na životnu sredinu.

Iz ERS-a poručuju da je jedan od pozitivnih efekata izgradnje vetroelektrane Hrgud i to što je koncesionim ugovorom predviđena naknada u iznosu od 3,6 odsto. Uz to, lokalna zajednica će imati korist od izgradnje puteva i zapošljavanja lokalnog stanovništva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

23. decembar 2016. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

23. decembar 2016. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

23. decembar 2016. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

23. decembar 2016. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu