x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPS zahvaljujući donaciji EU dobio četiri mobilne trafostanice

25.04.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Twitter.com/EUICBG
EPS zahvaljujući donaciji EU dobio četiri mobilne trafostanice

Elektroprivreda Srbije (EPS) je zahvaljujući donaciji Evropske unije dobila četiri mobilne trafostanice pomoću kojih je moguće brže reagovanje u vanrednim situacijama kao što su poplave i požari.

Od 2014. godine EU je dala 72 miliona evra donacija za sanaciju i obnovu Srbije od poplava i kao takva najveći je donator u zemlji. Danas, posle pet godina, iz faze rekonstrukcije prelazi se u fazu prevencije, naglasio je Sem Fabrizi, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, prilikom primopredaje četiri mobilne trafostanice.

Deo donacije koji će biti iskorišćen u distributivnom sektoru iznosi 9 miliona evra i osim nabavke mobilnih trafostanica obuhvata i razvoj sistema daljinskog nadzora i upravljanja srednjenaponskom mrežom u distributivnom području Kraljevo, koje je bilo najviše pogođeno velikim poplavama.

Najveća od četiri mobilne trafostanice proizvedena je u fabrici kompanije ABB u Italiji, a vrednost donacije za ovu trafostanicu iznosi oko 1,4 miliona evra. Ova trafostanica, naponskog nivoa 110/35 kV, snage 20 MVA i težine 70 tona, montirana je na vozilu dužine 20 metara, a oprema se lako i brzo instalira, saopštio je EPS.

Ostale tri mobilne trafostanice 35/10 kV, snage po 8 MVA i ukupne vrednosti oko 1,8 miliona evra, biće raspoređene u distributivnim područjima Kraljevo, Niš i Kragujevac, a izvođač radova je GAT iz Novog Sada.

U redovnom režimu ove trafostanice biće korišćene kao zamenski kapacitet tokom rekonstrukcije postojećih trafostanica, saopštio je EPS.

Foto: Twitter.com/EUICBG

Donacija Evropske unije za ovaj projekat deo je IPA II nacionalnog programa za Srbiju koji je namenjen otklanjanju posledica poplava 2014. godine.

„Ovo je veoma važna pomoć, jer možemo i mnogo lakše i efikasnije da rekonstruišemo bilo koju stodesetku, a da naši kupci to ne osete. Trafostanica može da snabdeva 12.000 kupaca, što nije malo. Hvala Evropskoj uniji jer ova donacija ne pokazuje sebe samo kroz finansijsku vrednost, već je to kruna saradnje koja je intenzivirana 2014. godine, kada su velike poplave zadesile Srbiju. Najpre smo se bavili sanacijama, a sada smo na nivou da se bavimo prevencijama, što je najvažnije“, poručio je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, prilikom primopredaje trafostanica.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.