Električna energija

EPS usvojio nova pravila za formiranje cene struje za privredu

eps nove medologije cene struje privreda dubravka djedovic dusan zivkovic

Foto: EPS/Danilo Mijatović

Objavljeno

04.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije usvojila je nova pravila za formiranje cena električne energije za kupce na otvorenom tržištu. To su svi oni kupci kojima cena nije direktno pod kontrolom države, odnosno, pre svega, privreda.

Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) usvojila je nove metodologije formiranja cena električne energije za kupce na komercijalnom snabdevanju, saopštio je EPS.

Cilj novih metodologija, kako su dodali u ovoj kompaniji, je uspostavljanje cena koje zadovoljavaju jedinstvene potrebe komercijalnih kupaca EPS-a uz održavanje finansijskog integriteta i održivosti poslovanja.

Novi način formiranja cene za privredu osigurava da cene odražavaju trenutne tržišne uslove, istovremeno obezbeđujući stabilnost i predvidljivost za kupce, naveo je EPS.

Živković: Želeli smo da model bude fleksibilniji jer su takvi zahtevi kupaca

Na pitanje šta sadrži novi model za određivanje cena, Dušan Živković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije, za Balkan Green Energy News kaže da su želeli da model bude fleksibilniji jer su takvi zahtevi kupaca.

“Na primer, kupac ne želi da kupi svu energiju, nego baznu energiju od 8 do 16 sati, a onda da nešto nabavlja i na tržištu. Drugi želi da  sklopi ugovor na šest meseci jer ima sezonsku potrošnju, a ne na godinu dana”, naveo je on.

Takođe, EPS je želeo i da minimalno bude izložen fluktuacijama cena prilikom kojih, na primer, struja sa 100 evra po MWh poskupi na 500.

eps nove medologije cene struje privreda dubravka djedovic
Foto: EPS/Danilo Mijatović

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD, istakla je da je usvajanjem metodologija Srbija ispunila i poslednji strukturni reper za energetiku u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Nove metodologije, prema njenim rečima, sada daju prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera, i kod padova, ali i kod skokova cena. One će, smatra, doprineti efikasnijem ugovaranju snabdevanja električnom energijom sa kupcima na otvorenom tržištu u uslovima konkurencije, uzimajući u obzir kriterijume kao što su najniža cena električne energije, rok plaćanja i sigurnost snabdevanja.

Usvojene su sledeće metodologije:

  • metodologije za obrazovanje fiksne cene i cene sa nivelacijom za potpuno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koja se obavlja po tržišnim principima;
  • metodologija za formiranje cena za snabdevanje krajnjih kupaca po ugovoru sa unapred određenom količinom;
  • metodologija za obrazovanje krajnje cene sa dinamičkim tarifiranjem za potpuno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca;
  • metodologija za obrazovanje prodajne cene električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora za snabdevanje krajnjih kupaca;
  • metodologija za obrazovanje cene za isporučenu električnu energiju od kupca – proizvođača po ugovoru o potpunom snabdevanju sa neto obračunom.

Ministarka je naglasila da će fleksibilnost ugovaranja koju donose ove metodologije doprineti i raznovrsnijoj ponudi, koja će za posledicu imati i unapređenje energetske efikasnosti i konkurentnosti srpske privrede, zbog mogućnosti optimizacije troškova električne energije u finalnim proizvodima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rimac energy baterije uk sinestack skladistenje energije

Rimac Energy će prvi baterijski sistem isporučiti u Veliku Britaniju

4. septembar 2024. - SineStack je vodeće rešenje za baterijske sisteme za skladištenje energije sa mrežnim interfejsom kompanije Rimac Energy

klimatski forum zapadnog balkana 2024 konkurs can europe

Otvorene prijave za Klimatski forum mladih Zapadnog Balkana 2024.

4. septembar 2024. - Evropska koalicija nevladinih organizacija Climate Action Network (CAN) Europe pozvala je mlade sa Zapadnog Balkana da se prijave

Danska zatvorila elektrane ugalj Britanija gasi prekidac

Danska zatvorila elektrane na ugalj, Britanija sledeća gasi prekidač

4. septembar 2024. - Danska je izbrisala svoju poslednju termoelektranu na ugalj sa spiska aktivnih, a Velika Britanija će biti sledeća

eps nove medologije cene struje privreda dubravka djedovic dusan zivkovic

EPS usvojio nova pravila za formiranje cene struje za privredu

4. septembar 2024. - Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) usvojila je nove metodologije formiranja cena električne energije