Električna energija

EPCG počeo da trguje na SEEPEX-u

EPCG poceo trguje SEEPEX-u

Foto: Raisa Milova on Unsplash

Objavljeno

17.06.2022.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2022.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da je obavila prvu transakciju na srpskoj berzi električne energije SEEPEX i da će prvenstveno trgovati strujom iz hidroelektrane Piva.

Firma EPCG d.o.o, registrovana u Beogradu, pristupila je organizovanom tržištu električne energije u Srbiji. Njeno matično preduzeće Elektroprivreda Crne Gore je objavio da je obavljena prva transakcija na berzi SEEPEX i da mu to omogućava da direktno plasira višak ili kupuje struju koja mu nedostaje.

Crnogorska državna kompanija je podsetila da je reč je o tržištu za dan unapred ili danas za sutra (day-ahead) i dodala da joj ono omogućava da bolje koristi sopstvenu proizvodnju, prvenstveno onu iz hidroelektrane Piva. Električna energija se nadalje može plasirati po najboljim mogućim cenama odnosno najskupljim profilima, saopšteno je.

„Na ovaj način se, postepeno, uključujemo u neposredno trgovanje na inostranim tržištima, a sljedeći korak će biti registracija kompanije na nekoj od berzi iz država članica EU. Do sada smo, za usluge ove vrste, koristili partnerske firme“, stoji u objavi.

SEEPEX je licencirani operator za organizovano tržište električne energije. To je zajedničko preduzeće Elektromreže Srbije (EMS), koje je operator prenosnog sistema u Srbiji, i evropske berze električne energije EPEX Spot.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

17. jun 2022. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

17. jun 2022. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

17. jun 2022. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

17. jun 2022. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović