OIE

EPCG i EDF potpisali memorandum o saradnji

epcg edf memorandum potpisivanja djukanovic bulatovic mark zerar

Foto: EPCG

Objavljeno

23.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore i francuska kompanija EDF potpisale su Memorandum o razumevanju, koji bi trebalo da postavi okvire za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljeničnih tehnologija. U fokusu saradnje dve državne kompanije biće gradnja hidroelektrana.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je saopštila da je svrha Memoranduma o razumevanju da se definiše i uspostavi okvir za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije, te u oblastima od zajedničkog interesa u kojima bi EDF mogao da učestvuje kao strateški partner i da doprinese kao projektant, industrijski koinvestitor i operator u oblasti hidroenergije i, eventualno, u drugim međusobno dogovorenim oblastima.

EPCG i EDF nameravaju, kako se ističe, da sarađuju na razvoju novih hidroelektrana (HE) u cilju obezbeđivanja energetske sigurnosti Crne Gore, primenjujući najbolje međunarodne standarde u oblasti zaštite životne sredine i društvenih pitanja, tehnologijama i praksi.

Strateška saradnja dve kompanije najavljena je u martu, i da su kao dva projekta spomenute hidroelektrane Kruševo i Ćehotina.

Moguća je i saradnja na instalaciji solarnih elektrana i projektima za skladištenje energije

Obim saradnje, kako je sada navela EPCG, može biti proširen na druge oblasti koje su međusobno usaglašene između EPCG i EDF-a.

Takve oblasti mogu obuhvatati projektovanje različitih fotonaponskih elektrana većih razmera, u vezi sa projektima za HE, izradu rešenja za skladištenje energije velikih razmera kao što su baterije i zeleni vodonik, koja mogu da osiguraju fleksibilnost mreže i integraciju obnovljivih izvora energije, saopštila je EPCG.

Inače, ova kompanija je nedavno započela pripreme za instaliranje baterijskih sistema za skladištenje električne energije (eng. BESS). EDF je, takođe, memorandum o saradnji potpisao i sa Srbijom.

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, rekao je da hidroenergija jedan od velikih potencijala za razvoj Crne Gore, a energetika delatnost koja može sigurno da bude lokomotiva razvoja države.

Potpisivanje, smatra, znači da i zapadne renomirane kompanije pozitivno gledaju na ideje i EPCG i Ministarstva energetike i misli da i osećaju nihovu posvećenost.

Mujović: Moguća gradnja velike hidroelektrane

Prema rečima Ivana Bulatovića, izvršnog direktora EPCG, Ivan Bulatović, cilj memoranduma je realizacija zajedničkih projekata koje su brižljivo planirali i birali. Dokument, kako je dodao, predviđa ulaganje u zelenu energiju, odnosno u obnovljive izvore energije.

Mark Žirar (fra. Marcc Girard), potpredsednik EDF-a za Evropu i centralnu Aziju, naveo je da su u junu, prilikom posete premijera Milojka Spajića Francuskoj, razgovarali o tome kako bi EDF mogao doprineti razvoju energetike u Crnoj Gori.

U međuvremenu su stručni timovi dve kompanije, kako je dodao, radili na uspostavljanju dalje saradnje. EDF, istakao je on, traži perspektivne projekte u Evropi, a u realizaciji niz projekata u Africi, Aziji i Evropi.

Ministar energetike Saša Mujović poručio da je siguran da znanje EDF-a udruženo sa snagom EPCG može rezultirati gradnjom velike hidroelektrane.

Spajić: Mnogi su zainteresovani za partnerstvo sa Crnom Gorom

„Ukoliko bi došlo do strateškog partnerstva dvije kompanije, sve će biti javno, transparentno, svima dostupno i svaki građanin Crne Gore će moći da zna kakve benefite od takvog partnerstva može očekivati“, poručio je on.

Premijer Milojko Spajić saopštio je da mu je veliko zadovoljstvo što se došlo do toga da se konkretno govori o projektima koji će biti implementirani, kao i o potencijalima Crne Gore.

On smatra da je tim EPCG za kratko vreme, od prvog sastanka sa EDF-om u Parizu, odradio lavovski posao. Premijer je naglasio da su mnogi zainteresovani za partnerstvo u cilju korišćenja hidropotencijala Crne Gore.

Potpisivanju Memoranduma o razumevanju prisustvovali su i ambasadorka Francuske Anamari Maske (fra. Anne-Marie Maskay), Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije EPCG, i predstavnici EDF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Jan Ginar (fra. Yann Guinard) i Loran Pagano (fra. Laurent Paganon).

epcg edf memorandum potpisivanja spajic djukanovic bulatovic

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

23. septembar 2024. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

23. septembar 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

23. septembar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

23. septembar 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici