x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EP odobrio ciljeve od 32% za OIE, 32.5% za energetsku efikasnost, 35% za smanjenje emisija CO2 iz kamiona do 2030.

15.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay

Evropski parlament (EP) je odobrio obavezujući cilj od 32% udela obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj potrošnji do 2030. godine, kao i cilj energetske efikasnosti od 32.5%, što će igrati ključnu ulogu u dostizanju klimatskih ciljeva Evropske unije (EU), saopštio je EP.

Do 2030. godine, energetska efikasnost mora da se poveća za 32,5%, dok udeo OIE mora da dostigne najmanje 32% ukupne potrošnje. Oba cilja će se razmotriti do 2023. godine i mogu samo da se podignu, ne i spuste, navodi se u saopštenju EP.

Zemlje članice moraju da obezbede građanima mogućnost da proizvode energiju iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju, da je skladište i da prodaju viškove, navodi se u saopštenju.

Energetska efikasnost će doprineti smanjenju računa za potrošnju energije i zavisnosti EU od uvoza nafte i gasa, poboljšanju kvaliteta vazduha i zaštiti klime, navodi EP.

U susret biogorivima druge generacije

Biogoriva druge generacije mogu da igraju značajnu ulogu u smanjenju karbonskog otiska sektora transporta, pa će najmanje 14% goriva za potrebe transporta morati da se proizvodi iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Međutim, biogoriva prve generacije sa visokim rizikom „indirektne promene upotrebe zemljišta“ (ILUC, tj. kada se namena zemljišta koje se ne koristi za uzgajanje useva, kao što su pašnjaci i šumsko zemljište, promeni i ono počne da se koristi za proizvodnju hrane, što povećava emisije CO2) se od 2030. godine više neće računati u određivanju udela OIE u EU.

EP podržao smanjenje emisija CO2 iz kamiona

EP je takođe podržao planove za smanjenje emisija CO2 iz kamiona do 2030. godine. Evropski poslanici su usvojili viši cilj (35%) u odnosu na onaj koji je predložila Evropska komisija (30%) za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine, uz prelazni cilj od 20% do 2025. godine.

Proizvođači će morati da obezbede da tržišni udeo vozila sa nultim ili niskim emisijama (koja emituju bar 50% manje emisija) dostigne 20% prodaje novih vozila do 2030. i 5% do 2025. godine.

Teretna vozila proizvode oko četvrtinu emisija CO2 u drumskom transportu u EU. Kada se ništa ne bi promenilo, emisije ovih vozila bi nastavile da se povećavaju s obzirom na rast obima drumskog transporta.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.