OIE

EP odobrio ciljeve od 32% za OIE, 32.5% za energetsku efikasnost, 35% za smanjenje emisija CO2 iz kamiona do 2030.

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament (EP) je odobrio obavezujući cilj od 32% udela obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj potrošnji do 2030. godine, kao i cilj energetske efikasnosti od 32.5%, što će igrati ključnu ulogu u dostizanju klimatskih ciljeva Evropske unije (EU), saopštio je EP.

Do 2030. godine, energetska efikasnost mora da se poveća za 32,5%, dok udeo OIE mora da dostigne najmanje 32% ukupne potrošnje. Oba cilja će se razmotriti do 2023. godine i mogu samo da se podignu, ne i spuste, navodi se u saopštenju EP.

Zemlje članice moraju da obezbede građanima mogućnost da proizvode energiju iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju, da je skladište i da prodaju viškove, navodi se u saopštenju.

Energetska efikasnost će doprineti smanjenju računa za potrošnju energije i zavisnosti EU od uvoza nafte i gasa, poboljšanju kvaliteta vazduha i zaštiti klime, navodi EP.

U susret biogorivima druge generacije

Biogoriva druge generacije mogu da igraju značajnu ulogu u smanjenju karbonskog otiska sektora transporta, pa će najmanje 14% goriva za potrebe transporta morati da se proizvodi iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Međutim, biogoriva prve generacije sa visokim rizikom „indirektne promene upotrebe zemljišta“ (ILUC, tj. kada se namena zemljišta koje se ne koristi za uzgajanje useva, kao što su pašnjaci i šumsko zemljište, promeni i ono počne da se koristi za proizvodnju hrane, što povećava emisije CO2) se od 2030. godine više neće računati u određivanju udela OIE u EU.

EP podržao smanjenje emisija CO2 iz kamiona

EP je takođe podržao planove za smanjenje emisija CO2 iz kamiona do 2030. godine. Evropski poslanici su usvojili viši cilj (35%) u odnosu na onaj koji je predložila Evropska komisija (30%) za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine, uz prelazni cilj od 20% do 2025. godine.

Proizvođači će morati da obezbede da tržišni udeo vozila sa nultim ili niskim emisijama (koja emituju bar 50% manje emisija) dostigne 20% prodaje novih vozila do 2030. i 5% do 2025. godine.

Teretna vozila proizvode oko četvrtinu emisija CO2 u drumskom transportu u EU. Kada se ništa ne bi promenilo, emisije ovih vozila bi nastavile da se povećavaju s obzirom na rast obima drumskog transporta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

15. novembar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

15. novembar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

15. novembar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

15. novembar 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu