OIE

ENNA grupa će investirati 670 miliona evra u energetiku

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

Foto: ENNA grupa

Objavljeno

25.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da u energetiku investira 670 miliona evra do 2035. godine. Grupa do 2035. planira da ukupne u sve oblasti poslovanja uloži milijardu evra.

ENNA grupa trenutno posluje u tri sektora – energija, logistika i hrana i, kako je saopštila, u narednom periodu namerava da naglasak stavi na energiju i logistiku u koje planira da investira najviše.

Divizija energija planira ulaganje u geotermalnu energiju u iznosu od 240 miliona evra. Investicije u solarne parkove procenjene su na 330 miliona evra ili, kako je kompanija navela, 25-50 MW godišnje. Trenutno je instalirano 10 MW solara, dok je u razvoju još 75 MW.

Planirano je i ulaganje u baterije u iznosu od 40 miliona evra, i to se odnosi na strateško partnerstvo sklopljeno sa hrvatskom kompanijom Rimac Energy u oktobru prošle godine.

U solarne parkove biće uloženo 330 miliona evra

Kada je reč o ESCO projektima kompanija je instalirala 22 elektrane ukupne snage veće od pet megavata, a planira i ulaganje od još 25 miliona evra. ENNA, takođe, namerava da investira i u punjače za električna vozila.

Firma ENNA Opskrba promenila je ime i širenje u Hrvatskoj i inostranstvu nastavlja pod imenom ENNA Next. Ideja je da firma ponudi koncept one stop shop odnosno sve energetske usluge na jednom mestu: snabdevanje električnom energijom s posebnim fokusom na zelenu energiju, snabdevanje prirodnim gasom, otkup električne energije iz obnovljivih izvora, baterije i virtuelne elektrane, navela je ENNA grupa.

ENNA Next će nuditi sve energetske usluge na jednom mestu

Na području snabdevanja električnom energijom kompanija planira širenje u Sloveniju i Italiju. Električnu energiju iz obnovljivih izvora ENNA Next sada otkupljuje u Hrvatskoj i Nemačkoj, a planira širenje i na ostala tržišta Evropske Unije. U snabdevanju gasom firma namerava da se pojavi na slovenačkom tržištu.

Plan razvoja u periodu od 2030- do 2035. godine i novi vizuelni identitet kompanije predstavio je Boštjan Napast, predsednik uprave ENNA grupe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

25. septembar 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici

enna grupa hrvatska investicije energetika solar geotermal bostjan napast

ENNA grupa će investirati 670 miliona evra u energetiku

25. septembar 2024. - Hrvatska kompanija ENNA grupa planira da do 2035. godine ukupno investira više od milijardu evra u sve sektore poslovanja

alfi ivicom hrvatska solar aleksinac

Alfi postaje suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj

25. septembar 2024. - Slovenački fond Alfi Renewables postaće suvlasnik dva projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Ivicom grupe

Masdar Taaleri Čibuk 2 vetroelektrana Srbija CfD

Masdar, Taaleri ugovorili finansiranje projekta vetroelektrane Čibuk 2 u Srbiji

25. septembar 2024. - Masdar Taaleri Generation je s bankama UniCredit i Erste zaključio ugovore o finansiranju vetroparka Čibuk 2 od 154 megavata