Vesti

Energy Vault razvija gravitacioni sistem za skladištenje energije u rudarskim oknima na Sardiniji

Energy Vault razvija gravitacioni sistem za skladištenje energije na mestu starog rudnika na Sardiniji

Foto: Energy Vault

Objavljeno

15.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Na lokaciji najvećeg bivšeg rudnika uglja u Italiji, kompanija Energy Vault i proizvođač uglja Carbosulcis, u vlasništvu Autonomne regije Sardinija, razvijaju projekat hibridnog gravitacionog sistema za skladištenje energije od 100 megavata. Investicija ima veliki značaj za energetsku tranziciju ostrva i ubrzan prelazak na korišćenje obnovljivih izvora energije.

Sistem gravitacionog skladištenja će koristiti Energy Vaultovu modularnu tehnologiju u kombinaciji sa litijum-jonskim baterijama, a postrojenjem će upravljati njegov softver. Biće postavljeno u nekadašnjim rudarskim oknima na dubini dubokim 500 metara.

Hibridni sistem integriše tradicionalnu tehnologiju reverzibilnih hidroelektrana za skladištenje energije sa gravitacionom tehnologijom Energy Vaulta.

Zemljište je nedavno zakupljeno, a instalacija prvih modularnih komponenti planirana je za septembar, dok se očekuje da će testiranje biti završeno 2025. godine. Predloženo postrojenje biće potpuno u vlasništvu i pod upravom kompanije Energy Vault, piše u saopštenju.

„Otkricanje i istraživanje novih primena naše tehnologije pokazuje široku svestranost i potencijal našeg jedinstvenog i inovativnog portfolija rešenja za skladištenje energije. Vidimo budućnost u kojoj naša tehnologija pomaže da svet bude napajan energijom iz obnovljivih izvora“, rekao je Marko Terucin, glavni komercijalni i direktor proizvoda u Energy Vaultu.

Hibridni sistem skladištenja energije doprineće stabilizaciji elektroenergetske mreže ostrva

Rudnik kompanije Carbosulcis Nuraxi Figus biće zatvoren pre kraja 2026. godine, a regionalna vlada Sardinije ima za cilj da pretvori ovo mesto u tehnološki centar sa minimalnim uticajem na životnu sredinu. To treba da doprinese industrijskoj i ekonomskoj rekonstrukciji područja nakon prestanka proizvodnje uglja, a Energy Vaultovo rešenje igra ključnu ulogu.

Pored toga, hibridni sistem skladištenja energije će pojačati stabilnost elektroenergetske mreže ostrva i istovremeno podstaći lokalnu upotrebu obnovljivih izvora u Sardiniji, saopšteno je

„Veoma smo uzbuđeni zbog inovativnog kombinovanog rešenja za skladištenje energije koje je predložila kompanija Energy Vault, uključujući tehnologiju skladištenja energije pod zemljom pomoću gravitacije. Testiramo je zajedno, a ona može postati jedno od rešenja za podršku našem projektu pretvaranja našeg rudnika u novi tehnološki centar“, rekao je Frančesko Lipi, direktor kompanije Carbosulcis.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

15. avgust 2024. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

15. avgust 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

15. avgust 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

15. avgust 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici