OIE

Energy Support Services predstavlja prvog robota za servisiranje solarnih sistema u Srbiji

Energy Support Services predstavlja prvog robota za servisiranje solarnih sistema u Srbiji

Foto: ESS

Objavljeno

13.03.2024.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

13.03.2024.

Država

Komentari

1

Podeli

Srbija poslednjih nekoliko godina doživljava izvanredan rast u domenu iskorišćavanja solarne energije. S povećanjem broja solarnih elektrana, pitanje održavanja solarne infrastrukture postaje sve značajnije. Energy Support Services (ESS) prva je kompanija u Srbiji koja se bavi kompletnom uslugom održavanja i servisiranja solarnih elektrana, a za to koristi robota.

Održavanje solarnih elektrana u Srbiji se za sada svodi na očekivanje jačeg pljuska, a nakon dve ili tri godine vlasnici uviđaju da elektrana proizvodi daleko manje energije od projektovane, objašnjava Nemanja Pantelić, osnivač firme Energy Support Services (ESS), koja jedina u Srbiji pruža usluge čišćenja solarnih panela uz pomoć robota.

SolarROBOT pro je specijalista za brzo i ekonomično čišćenje velikih solarnih sistema na krovovima i na zemlji.

Robotom se upravlja daljinskim upravljačem sa bezbedne udaljenosti, dok inovativne funkcije olakšavaju rad. Specijalno konstruisanim četkama čisti bez ikakvih hemijskih aditiva ili sredstava, već samo pijaćom ili filtriranom vodom, objasnili su u kompaniji.

Zahvaljujući robotu sprečena su moguća trajna oštećenja panela

Ovaj robot eliminiše rizik od strujnog udara da zaposleni zaduženi za održavanje solarne elektrane padnu s krova. Takođe, zahvaljujući robotu su sprečena trajna oštećenja solarnih panela koja mogu da nastanu usled hodanja po njima.

Foto: Nemanja Pantelić, osnivač firme Energy Support Services (ESS)

„Naša kompanija je nastala iz želje da unapredimo industriju obnovljivih izvora energije i učinimo je još pouzdanijom i održivijom. Mnogi vlasnici velikih elektrana već su prepoznali našu uslugu kao neophodnu i uveliko zakazuju termine, očekujući čiste elektrane pred proleće, kako bi proizveli što više kilovat-časova tokom godine“, rekao je Pantelić.

ESS je nedavno postao i distributer i zastupnik nemačke kompanije hyCLEANER, koja se bavi održavanjem solarnih elektrana, i tako unapredio usluge i ponudu na tržištu. Oprema ovog proizvođača je zastupljena u preko 60 zemalja sveta.

Pantelić: Održavanje fotonaponskih elektrana je ključno za dugoročno očuvanje njihove efikasnosti

Pored čišćenja, ESS pruža usluge poput termovizijskog ispitivanja panela pomoću drona ili termovizijskog ispitivanja instalacija, merenja struje, napona i drugih važnih parametara.

„Smatramo da je održavanje fotonaponskih elektrana ključno za dugoročno očuvanje njihove efikasnosti. Stoga smo ponosni što prvi na tržištu možemo da pružimo vrhunsku i jedinstvenu uslugu održavanja i servisiranja solarnih elektrana, kako bi naši klijenti mogli da maksimalno iskoriste potencijal solarnih elektrana tokom eksploatacije bez nepredviđenih gubitaka usled zaprljanosti i tehničkih nedostataka koji se vremenom jave“, zaključio je Pantelić.

Komentara: (1)
Sava / 13.03.2024.

Ovo se vidjalo samo po Evropi i dalje, svaka čast na inovaciji! Da neko pametan i ostane, ne svi da odu preko.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

13. mart 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

13. mart 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

13. mart 2024. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

13. mart 2024. - Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji