OIE

Energija vetra u 2017: Hrvatska među rekorderima, Srbija u top 10 po investicijama

Uploaded ToEnergija vetra u 2017: Hrvatska medju rekorderima, Srbija u top 10 po investicijama

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2018.

Komentari

0

Podeli

Sa 147 MW novoinstalirane snage vetroelektrana Hrvatska je 2017. godinu završila kao jedna od sedam zemalja – rekordera EU. Kada je u pitanju visina finansija budućih vetroparkova, Srbija se našla na desetom mestu među 38 evropskih zemalja.

Wind in Power 2017, godišnji izveštaj industrijske grupe Wind Europe, navodi da je tokom prošle godine u Evropi instalirano ukupno 16,8 GW novih kapaciteta energije vetra, od kojih 15,7 GW u zemljama Evropske unije.

To je povećanje od 20 u odnosu na 2016. godinu, i novi rekord. Prethodni, iz 2015, iznosio je 12.8 GW.

Sedam zemalja u 2017. su rekorderi u novoinstaliranim kapacitetima vetroelektrana  – Nemačka  sa 6,6 GW, Velika Britanija sa 4,3 GW, Francuska sa 1,7 GW, Finska sa 577 MW, Belgija  sa 476 MW, Irska sa 426 MW i, kao sedma – Hrvatska sa već pomenutih 147 MW.

Tokom prošle godine udeo vetra u ukupnim energetskim instalacijama u EU iznosio je 55,4 odsto, više nego dvostruko u odnosu na solar, koji je zabeležio ukupno 6 GW (21,5 odsto). Istovremeno je i pokrivao oko 11.6 odsto tražnje u EU za električnom energijom.

Udeo vetra u proizvodnji energije u Evropi je dostigao 18 posto, i na drugom je mestu, nakon gasa.

Srbija u top 10 po investicijama u buduće vetroparkove 

Kada su u pitanju investicije u buduće vetroparkove, prošla godina je bila rekordna i kada je reč o ukupnim kapacitetima projekata za koje je doneta finalna odluka o ulaganjima. Ukupno je najavljeno 11.5 GW iz vetroparkova, više nego godinu dana ranije.

Troškovi za ove projekte u iznosu od 22.3 milijarde evra skoro za petinu su međutim niži u odnosu na ukupno investiranih 27.5 milijardi evra tokom 2016. godine, kao i od 26.2 milijardi evra u 2015.godini.

Zanimljivo je da je u prošloj godini u ukupnom obimu investicija u nove vetroparkove porasla vrednost investicija u zemljama koje nisu članice EU, u ukupnom iznosu od 2.9 milijardi evra. Statistički podaci u porastu investicija prikazani su za 38 evropskih zemlaja, a u prvih deset su tri ne-članice EU: Rusija, Norveška i Srbija.

Srbija i Norveška dele 10. mesto sa po 600 miliona evra investiranih u buduće vetroparkove.

Smanjenje troškova u lancu snabdevanja i veća konkurencija omogućili su investitorima da sa manje novca finansiraju veće kapacitete, navodi WindEurope u godišnjem izveštaju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

13. februar 2018. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Đorđa Meloni: postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

Đorđa Meloni: Postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

13. februar 2018. - Vlada Italije je donela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

13. februar 2018. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

13. februar 2018. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve